Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 10'uncu Madde 6'ncı fıkrasında ' Yönetici olarak görevlendirileceklerde ve öğretmen olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar' şöyle sıralanıyor; 'Fen liselerinin müdürleri Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji alan öğretmenleri arasından; güzel sanatlar liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Görsel Sanatlar/Resim veya Müzik alan öğretmenleri arasından; sosyal bilimler liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmenleri arasından; spor liselerinin müdürleri Beden Eğitimi öğretmenleri arasından; mesleki ve teknik eğitim kurumlarının müdürleri okulda uygulanan meslek alanları itibarıyla atanabilecek atölye ve laboratuvar öğretmenleri arasından görevlendirilir.'

HUKUKSUZLUK
4,5 YIL SÜRDÜ
İlimizin en gözde eğitim kurumlarından birisi olan ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde 4,5 yıl önce Hüseyin Okur okul müdürü yapılarak, bu yönetmelik hiçe sayılmıştı. Bu görevlendirme yandaş sendikanın etkisiyle olmuştu. Yönetmelik açık ve net. 'sosyal bilimler liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmenleri arasından görevlendirilir' ETİ Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Okur'un branşı Din Kültürü. Yönetmeliğe gören Din Kültürü öğretmenlerinin Sosyal Bilimler Lisesi'nde müdürlük yapma hakkı yoktu. Ama ne yazık ki dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen yönetmeliğe göre şartları tutmayan Okur'u ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'ne Müdür olmasına onay verdi. Daha sonra hiçbir şartı tutmayan Okur müdürlük koltuğunda otururken; 'Proje Okulu' bahanesiyle ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nin başarılı öğretmenleri dağıtıldı. Ben bu olayı bir kaç defa yazmama rağmen, bu hukuksuzluk tam 4,5 yıl sürdü.

SORUŞTURMA AÇILACAK MI?
2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yönetici Görevlendirme Takvimi devam ediyor. Bu kapsamda 'dört yıl görev süresini tamamlamış okul müdürlerine tekrar aynı kurumu istemeleri halinde ekstradan dörder puan' verilecek. Başka okulları da isteyebilecekler. Yönetmeliğe aykırı şekilde ETİ Sosyal Bilimler Lisesi Müdürlüğü yapan Hüseyin Okur'un da 'dört yıllık görev süresi sona' erdi. İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, 'kuralların ve yönetmeliklerin uygulanması konusunda' çok titiz. Bundan dolayı Okur, şartları tutmadığı için ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'ni tekrar isteyeceğini sanmıyorum. Puanının yettiği ve şartlarının tuttuğu başka bir eğitim kurumunda görevlendirilecek. 17 Haziran'da ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nin Müdürlük koltuğuna yönetmeliğe uygun şekilde; 'Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya Yabancı Dil branşından' bir eğitimci oturacak. Peki yaklaşık 4,5 yıldır Okur'u yönetmeliklere aykırı şekilde müdürlük yaptıranlardan hesap sorulmayacak mı? Yönetmeliğe aykırı şekilde geçen bu süre Okur'un hizmet süresine puan olarak verilecek mi? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un kendisinden önce yapılan bu hukuksuzluktan bilgisi oldu mu? Bakanlık kendisinin hazırladığı 'yönetmeliği hiçe sayanlar hakkında' soruşturma açacak mı? Umarım artık Milli Eğitim'de 'kişileri bir yere getirmek için kurallar ve yönetmelikler hiçe' sayılmaz. Yöneticiler belirlenirken onlardan 'sadakat değil, liyakat' aranır.
------------------------------------------------
EĞİTİMDE PARLAYAN YILDIZ CAHİT ZARİFOĞLU

75. Yıl ve Emek Mahallesi arasında yer alan ve 2015 yılında eğitime başlayan Cahit Zarifoğlu Ortaokulu sportif başarılarıyla öne çıkıyor.

İL BİRİNCİLİKLERİ
Okulun ilk yılında 'Badminton Kız takımı İl İkincisi olurken, erkeklerde de üçüncü sırada' yer aldı. Bir sonraki yıl 'hem kızlarda hem de erkeklerde İl İkincisi' oldular. Taekwondo branşında da ilk üçe girdiler. 2017 yılından itibaren Beden Eğitimi öğretmenleri Ebru Nergis Bozdağ ve Cemal Çıldır ile 'okulda yaz ve kış okulları' açıldı. Bu okullarda öğrencilere 'basketbol, badminton, futbol, futsal, masa tenisi, teakwondo, dart alanlarında' eğitimler veriliyor. 2018 yılında 'Okul Badminton Takımı İl Birincisi' oldu. Uşak'ta yapılan 'Bölge Şampiyonasında üçüncü' oldu. Aynı yıl 'Kız futsal Takımı da İl Birincisi' oldu. 2019 da da 'İl İkincisi' oldu. 2019'da 'Badminton Kız Takımı İl Birincisi' oldu. Erkek takımı da 'İl İkincisi' oldu.

EN BÜYÜK PAY BAKİ'NİN
Bu yıl okulda 'Zeka Oyunları Sınıfı' oluşturuldu. Burada çocuklara 'Kahraman, Mancala,Riverse ve Satranç eğitimleri' veriliyor. Okul ilk defa katıldığı 'Zeka Oyunları Turnuvasında dördüncü' oldu. Bu yıl Eskişehir Türk Ocağı tarafından düzenlenen 'Bilgi Yarışmasında Cahit Zarifoğlu öğrencileri İl İkincisi' oldu. Bu başarılarda en büyük pay sahibi Okulun Kurucu Müdürü Ertuğrul Baki'dir. Baki 'lider kişiliği, çalışkanlığı ve geniş vizyonuyla dört yıldır okulu başarıdan başarıya' koşturuyor. Okulda 'öğretmen, öğrenci ve velilerle iyi bir aile ortamı oluşturan' Baki başarı çıtasına her geçen gün 'daha yükseği çıkarmak için var gücüyle' çalışıyor. Huzurlu bir ortamda görev yapan öğretmenlerde 'özverili çalışmalarıyla öğrencilerine en kaliteli eğitimi' veriyor. Onları hayata hazırlıyor.

POTANSİYEL VE VİZYON
Bu başarılar sayesinde 'okul bölgede en çok tercih edilen eğitimi kurumu' oldu. 2015 yılında 126 öğrenci 6 öğretmenle eğitime başlayan 'okul 4 yılda 908 öğrenciye' ulaştı. Emek ve 71 Evler arasında yaşayan çocuklara hem eğitim hem de sportif anlamda en iyi hizmetleri sunan Cahit Zarifoğlu Ortaokulu yöneticileri ve öğretmenlerini kutluyorum. Oscar Wilde'ninbir sözü vardır. 'Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terkettiği yeri' diye. Ertuğrul Baki'de gittiği her yeri mutlu eden bir yönetici olarak öne çıkıyor. Baki'nin Cahit Zarifoğlu'ndan sonra da gideceği her yerde başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü onda bu potansiyel ve vizyon var...
----------------------------------------------------------
MEMUR-SEN NEDEN SUSUYOR?

31 Mart yerel seçimlerinde 'başta İstanbul, Ankara olmak üzere çok sayıda büyükşehiri kaybeden' iktidar partisinin sözcüleri ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu konuda sandık görevlilerini suçluyor. Bazı sandık başkanı ve görevlilerinin 'sayımlarda, tutanak birleştirmelerde usulsüzlük yaptığını' iddia ediyorlar. Bu söylemlerle 'AK Parti'nin seçim kaybettiği tüm şehirlerde sandık görevlileri zan altında' bırakıldı. Peki seçimlerde görev yapan sandık başkanları hangi konfedarasyona üye. Ben Eskişehir'den biliyorum. Sandık Başkanlarının yüzde 90'ı iktidar yanlısı Memur-Sen'in üyesi. CHP'ye yakın konfederasyondan bir tek bile sandık başkanı yok. Çünkü 'yandaş olmadıkları için' onlara görev verilmiyor. Yetkili oldukları için tüm 'memurları buçuklu zamla sefalete sürükleyen' toplu sözleşmeye imza atan Memur-Sen Konfederasyonu ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile Memur-Sen'in İl Temsilcisi Muammer Karaman, bu iddialar karşısında neden susuyor? Neden 'bizim üyelerimiz usulsüzlük yapmaz' demiyorlar veya diyemiyorlar? Sandıkta görev yapan üyelerini neden savunmuyorlar? Yoksa onlar da bu konuda AK Partililer gibi mi düşünüyor? Suçlamalar bu şekilde devam ederse; korkarım yakında sandıklarda gönüllü olarak görev alacak memur bulunamayacak.
--------------------------------------------
NOSTALJİ
BABA'YA LÜLETAŞINDAN PİPO

Yıl 1990. 29 yıl önce muhalefette bulunan DYP'nin Genel Başkanı merhum Süleyman Demirel bir dizi siyasi çalışmalar için geldiği Eskişehir'de Ziraat Odası'nı ziyaret ediyor. Tarihi fotoğrafta; Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Behçet Aktaş, Türk halkının 'Baba' lakabını taktıığı Demirel'e lületaşından yapılmış bir pipoyu hediye ediyor. Dönemin DYP İl Başkanı Fevzi Toprak, Demirel'in kurmayları olan Mehmet Dülger ve merhum Mehmet Gölhan'da ziyarette hazır bulunmuşlar. 1991 yılının Nisan ayında vefat eden Behçet Aktaş 17 yıl aralıksız Eskişehir Ziraat Odası Başkanlığı yaptı. İyi bir DYP'liydi. Dürüstlüğü ve babacan kişiliğiyle Ziraat Odası camiasında sevilen bir isimdi. Yaptığı hizmetlerle Oda'ya önemli izler bıraktı. Aktaş'ın ölümünden altı ay sonra 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP-SHP Koalisyonu iktidara geldi. Demirel Başbakan oldu.