Her geçen gün artan enflasyon ve hayat pahalılığı şüphesiz temel gıda ürünlerini de vurdu…

Her yıl milyonlarca tüketilen ekmek de artan ekonomik koşullardan etkilenen ürünlerden birisi oldu. Ekmeğin fiyatının artmasıyla birlikte vatandaşlar daha ucuza ekmek alabilmek için bayat ekmek satın almaya yöneldi…

Bir gün önceki ekmeği alanların sayısı son bir yılda yüzde 50 civarında artış göstermiş… Evet artık dar gelirli vatandaş günlük ekmek yerine bir gün önce üretilmiş ancak satılmayan ekmeği tercih ediyor…

Nedeni de bayat ekmeğin yarı fiyattan satılması…

Bir fırıncı arkadaşım anlattı: “Bayat ekmeklerimiz kalırdı günde 50-100 tane. Onu da ertesi gün gelen yardıma muhtaç veya dar gelirli insanlara verirdik. Şimdi maliyetler çok ciddi yükseldi. Kâr marjımız nerede ise yüzde 10-15’lere düştü. O nedenle bir gün önceden satılmamış elimizde kalan ekmekleri yarı fiyatına satıyoruz. Bazı insanlar ucuz diye bayat ekmeği alıyorlar. Eğer elimizde daha fazla kalsa inanın hepsi satılacak...”

* * *

Geçim sıkıntısı yaşayan insanlar artık sıcak ekmeğe bile hasret…

Günde 5-6 ekmek tüketen kalabalık aileler ekmeğin bile hesabını yapar oldular…

Taze ekmeğin fiyatı 8 TL…

Bayatın ki ise 4 TL. Dar gelirli insanlar artık 8 TL’ye günlük ekmek almak yerine bir gün sonraki bayatlamış iki ekmeği 8 TL’ye alıyor…

Bu da insanların yaşadıkları geçim sıkıntısının göstergelerinden birisi…

ASKIDA EKMEK UYGULAMASI DA BİTİYOR

‘Askıda ekmek’ uygulaması uzun yıllardır süren bir gelenek haline döndü…

Hayırseverler, dar gelirli ihtiyaç sahibi vatandaşların ekmek ihtiyacını karşılamak için fırınlardaki ‘askıda ekmek’ uygulamasına destek oluyordu. Ancak son zamanlarda piyasalarda yaşanan ekonomik daralma ile birlikte artan ekmek fiyatları, asırlardır süre gelen bu örnek geleneği de olumsuz etkiledi…

Birbirini görmeden ve rencide etmeden sergilenen yardımlaşmanın en güzel örneklerinden olan uygulamaya destek artık giderek azalıyor... Bunun yanı sıra fırınlara gelen ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısında düşüş yaşanmıyor. Aksine artış söz konusu…

Ancak fırınlarda askıda ekmek bırakanların sayısı giderek azalıyor…

Yıllardır Eskişehir’in en merkezi yerinde fırın işletmeciliği yapan arkadaşım ile “İnsanlar günlük ekmek yerine bayat ekmeği tercih etmeye başladı” diye sohbet ederken fırının camındaki “bir ekmek kendine bir ekmekte komşuna al” yazısı dikkatimi çekti…

“Peki askıda ekmek uygulamasında bir sıkıntı var mı?” diye sordum…

“Artık bırakılan askıda ekmek talebi karşılamıyor. Artan hayat pahalılığı ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz ekmek alabildiği ‘askıda ekmek’ uygulamasını da etkiledi” dedi…

EKONOMİK SIKINTILAR VATANDAŞI TASARRUFA YÖNELTTİ

Askıda ekmek uygulamasının pandemi döneminde arttığına dikkat çeken fırın işletmecisi arkadaşım, son zamanlarda bu uygulamanın yarıya kadar düştüğünü de söyledi…

Zar zor ay sonunu getirmeye çalışan vatandaş daha tasarruflu yaşamaya başladı… Her geçen gün daha da artan hayat pahalılığı yoksul ve dar gelirli vatandaşın ekmeğe ulaşımına da büyük sekte vurdu…

Uzun yıllardır süren bir gelenek haline gelen “askıda ekmek” uygulaması da hayat pahalığı ve geçim sıkıntısının göstergeler önümüzdeki aylarda da devam edeceğini gösterdiğine göre büyük ihtimalle artık hayırsever vatandaşlar “bir ekmekte komşuna al” uygulamasından bile tasarruf nedeniyle tamamen vaz geçecek gibi…

Bu da özellikle yaşamını zar zor idame etmeye çalışan ya da insanların yaptıkları hayırlarla ayakta kalmaya çalışan çok sayıda insanı daha da zor durumda bırakacak…