Nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu.TÜİK verilerine göre, nisanda TÜFE yüzde 7,25 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 69,97 seviyesine yükseldi. Yurtiçi ÜFE nisan ayında yüzde 7,67 artarken, yıllık bazda yüzde 121,82 olarak gerçekleşti.
TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 105,86 ile ulaştırmada görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 89,10, ev eşyasında yüzde 77,64 artış yaşandı. Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 26,23 artış olurken, eğitimde yüzde 35,95 yükseliş gerçekleşti.
İşçi ve memur emeklileri her zaman üvey evlat muamelesi görüyor. Memur ve memur emeklilerine yapılan zam oranının altında bir zam oranı layık görülmüştü işçi ve bağkur emeklilerine. Yapılan zam oranı yüzde 25,48 olmuştu. En düşük emekli maaşı ise 2022 yılında yapılan %66 oranındaki zammın ardından bin 500 liradan 2 bin 500 TL'ye yükseltilmişti.
Ocak ayından bu yana maaşlarına yansıyan artış çoktan önemini kaybetti. Emeklilerin sürekli gelen zamlara karşı dayanma gücü yok. Ek gelir elde etme şansları da maalesef yok. Çaresizce temmuz ayında açıklanacak zam oranını bekliyor emekliler.
EMEKLİLER TEMUZ AYINDA NE KADAR ZAM ALABİLİR
TÜFE nisanda yüzde 7,25 arttı, yıllık bazda yüzde 69,97'ye yükseldi. Dört aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti.
Memur ve memur emeklisi temmuzda yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Dört aylık enflasyon baz alındığında memur ve memur emeklileri için şimdiden yüzde 24,71'lik enflasyon farkı imkanı doğdu. Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon verisiyle zam farkında son rakam netleşecek.
SSK emeklileri de aylıklarına 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. Dört ay itibariyle bu rakam şimdiden yüzde 31,71'i buldu. Emeklilerin alacağı zam oranı temmuz ayında netleşecek.
MAYIS AYINDA KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Mayıs ayı kira artış oranları da belli oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Mayıs ayı için yüzde 34,46 oldu.
Allah kiracıların yardımcısı olsun. Gerçekten zor durumdalar. Bir yandan hayat pahalılığı bir yandan da can yakan kiralık konut ve iş yeri fiyatları.Tüm bunların üstüne bir de yasal artışın üstünde zam isteyen fırsatçı ve aç gözlü ev sahipleri eklenince hayat çekilmez bir hal alıyor kiracılar açısından.
AHLAKSIZLIK ENFLASYONU
Ancak açıklanan resmi oranların dışında gerçekleşen ve sokakta yaşanan enflasyon oranları var ki asıl can yakan mesele de bu. Hiçbir ürün açıklanan enflasyon rakamları oranında artmıyor.Çok daha fazla oranlarda otomatiğe bağlanan fiyat artışları var.
Üreticiler ve sanayiciler ihracat rekorları kırıyor. Nisan ayı verilerine göre şirketler açıkladıkları kar oranlarıyla da rekor kırıyor. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 24,6 oranında artarak 23 milyar 364 milyon dolar oldu.
Peki çalışan işçi kesimi bu refah payından ne kadarını alabiliyor ? Veya sürekli fahiş fiyatlarla ürünleri satın alan tüketiciler yüksek karlar açıklayan bu şirketleri ne kadar daha sırtında taşıyabilir?
Resmi enflasyon, sokağın enflasyonu ve bir de ahlaksızlık enflasyonu var. En çok can yakan ve yasal olarak pek de çözümü mümkün olmayan mesele de bu.Bu ülkenin ahlaki değerlerine ne oldu?
İngiltere gibi bir ülkede bile iki büyük market zinciri enflasyona karşı birlikte hareket etme kararı alarak fiyatları önce düşürme ve sonrasında da yıl sonuna kadar dondurma kararı aldı. Sözde çoğunluğu Müslüman olan bu ülkede yüksek karlar açıklayan ve servetlerine servet katan büyük şirketler ne yapıyor bu ülke ve halk için?
Zor zamanlarda bile yüksek kar oranları açıklarken acaba biraz utanıyorlar mı? Bir ekmeği alırken bile hesap yapan insanlar hiç akıllarına geliyor mu acaba?
O ihracat şampiyonu olan iş adamlarını ve şirketlerini kutluyoruz elbette. Önemli bir başarı muhakkak. Ancak halkın kahir ekseriyeti yoksullaşırken onların servetlerini artırması yasal olarak değil ama ahlak ve etik açıdan tartışılması gereken bir konu değil mi?