Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük emekli maaşına 2.000.00 TL artış yapılacağını duyurdu. Böylece en düşük emekli maaşı da 7.500.00 TL oldu.Bir yıl içinde en düşük emekli maaşı 3.500.00 TL'den 7.500 00 TL'ye yükseldi.Bir yılda yüzde 114 civarında bir artış yapıldı.
Son yapılan 2.000.00 TL artış ise sadece en düşük emekli maaşı alanları kapsıyor. Dolayısıyla emekliler arasında da tartışmalar başladı. Aynı oranda artışın tüm emekliler için yapılması gerektiğini düşünenler var. Ayrıca 7.000 civarında maaş alan emekliler kendilerine haksızlık yapıldığını, kendilerinin daha fazla prim ödemelerine rağmen en düşük emekli maaş alanlarla aynı oranda maaş almaya başladıklarını söylüyorlar.
SGK sisteminde ödenen prim gün sayısı ve prim miktarı dikkate alındığında bu itirazlar haklı tabii ki. Ancak yapılan ilave ödeme emekli maaşına yapılan artıştan ziyade sosyal devlet olma sorumluluğunun gereği yapılan bir ödeme. Yani 5.500.00 TL ile geçinmenin nerdeyse imkansız olduğunu düşünen devlet sosyal devlet anlayışı ile ek yardım yapıyor. SGK dosyalarına bakıldığında kimsenin en düşük emekli maaşı da 7.500 TL değil aslında. Bu yüzden diğer emeklilerin yaptıkları itirazların bir anlamı da kalmıyor. Gelir dağılımındaki uçurumu azaltmak ve her bireyin insani koşullarda asgari düzeyde yaşamasını sağlamak için genel bütçeden yapılan ilave ödeme ile en düşük emekli maaşı belli bir seviyeye çekiliyor.
Anayasanın 2. Maddesi; Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve SOSYAL bir hukuk Devletidir.
İktidarın en düşük emekli maaşında yaptığı artış da sosyal devlet olmanın gereği ve sonucudur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Emekliler Derneği'ni ziyaretinde konuştu.
BAYRAM İKRAMİYELERİNDE CİDDİ BİR ARTIŞ BEKLENİYOR
'Bunun yanında emeklilerin aldığı bayram ikramiyeleri var bütün bunları birlikte değerlendiren alternatif bir çalışmamız var. Bu çalışma EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanları da kapsayacak. Emeklilere rahat nefes aldıracak, hiç olmazsa bu yıkıcı enflasyon şartlarını ortadan kaldıracak düzenlemeyi ayrıntılı şekilde zaten ben çalıştım. Depremin etkisi ve çalışmalarından dolayı bir müddet bu ertelenmiş oldu. Bu hafta içerisinde en geç önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. Nihayet tüm bu karar süreçlerinin siyasal sorumlusu Sayın Cumhurbaşkanımıza aittir.'
Son bir yıldır çalışan ve emeklilerin aylıklarında ciddi artışlar olmasına rağmen hayat pahalılığının önüne de geçilemiyor. Yapılan zamlar bir ay sonra eriyor maalesef. Sorun sadece enflasyon değil. Bu ülkede ticaret ahlakı kalmadı. Ahlaksızlık enflasyonu sürekli yükselişte. Bakan ek zam yapılacağını söyledi ancak yapılan zamlar kaç ay rahat bir nefes aldırabilir emekliye.
Depremi bile fırsat bilip astronomik zam yapan ev sahiplerini gördük bu ülkede. Ürünlerin etiketlerini ayda değil haftada bir değiştiren şeref yoksunu ve aç gözlü bir kesim olduğu sürece emekliye her ay ek zam veya sosyal yardım yapsanız yine faydasız.
Ek zam veya sosyal yardım yapmak yerine Türk Ceza Kanununda yapılacak bir düzenleme ile para cezasına çevrilmeyecek ve ertelenemeyecek hapis cezası yaptırımının acilen meclisten geçmesi gerekiyor.Ayrıca ticaretten men yasağı getirilmesi, mal varlığının müsaderesi ve haksız fiyat artışı yapanların düzenli olarak ifşa edilmesi de gerekiyor. Yoksa vereceğiniz ek zamlarda yine bu aç gözlü ve ahlaksız güruhun kasasını doldurmaktan başka bir işe yaramayacak…