Yıllar sonra yeniden 3. Ligde mücadele eden, başta Trabzonspor Kulübü ile diğer futbolcu, teknik adamlara olan borçlar nedeniyle transfer tahtası kapalı olan Eskişehirspor yönetimi, en azından transfer tahtasını açabilmek için Bordo-Mavili takıma olan borcunu kapatmak için mücadele veriyor.
Mustafa Akgören'in kulüp başkanlığı döneminde başlatılan ancak 'dosya kapat' kampanyası beklenen ilgiyi görmedi.
Mehmet Şimşek başkan olduktan sonra yönetimiyle birlikte kampanyanın hız kazanması adına Eskişehirlilere yeni bir çağrıda bulunarak 'herkesin desteğine ihtiyacımız var' diyerek taşın altına tüm şehir halkının koymasını istedi.
Şehirden her ne kadar beklenen ilgi gelmemişse de duyarlı taraftarlar, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ve MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak ve iş adamları, Sağlık-Sen, Şeker-İş Sendikaları, 2 amatör spor kulübü duyarsız kalmayarak kampanyaya destek oldular.
VALİ BEY NEDEN HALA DUYARSIZ?
Vali şehrin en büyük mülkü amiri, cumhurbaşkanını temsil ediyor. Eskişehir'de göreve başlayalı iki yıl oldu daha bir defa da olsa Eskişehirspor'un maçına geldiğini görmedim.
Eskişehir'de göreve başladığında Türkiye Spor Yazarları Derneği Eskişehir Şubesi yönetimi olarak 'hayırlı olsun' ziyaretine gitmiştik. Bu ziyarette konu dönüp dolaşıp Eskişehirspor'a geldi.
Valimiz Erol Ayyıldız, Eskişehirspor'un süper ligde oynadığı günlerini çok iyi bildiğini, Anadolu Yıldızı kulübün bugün içinde bulunduğu durumdan üzüntü duyduğunu söylemişti.
Bu sözleri bizde heyecan yarattı.
İzmir Valiliği döneminde İzmir'deki kulüplere verdiği desteği biliyoruz.
'Sporu seven vali sayesinde Eskişehirspor yaşadığı maddi sorunları aşabilir' yorumu yaptık.
Ancak İzmir Valiliği döneminde spor kulüplerine verdiği desteği Eskişehir'de göremedik.
* * *
Belki 5-6 kez yazdım. Okuyanlar için tekrar olacaktır. Ama ısrarla yazmaya devam edeceğim.
Geçen sezon Afyon Valisi, geliri Afyonspor'a kalmak üzere gece düzenledi.
Geceye Afyon'daki tüm milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler, iş adamları katıldı.
O gecede Afyonspor'a 12 Milyon lira para toplandı.
Sayın Valimiz Ayyıldız'da böyle bir girişimde bulunsa bırakın Trabzonspor Kulübüne olan borcu, pek çok yarayı saracak para toplanabilir.
En azından bu parayla Siyah-Kırmızılı Kulüp transfer tahtasını açabilir. Böylelikle bu sezon ligde kalır. Gelecek sezonun planlaması yapılır. 2012-2013 sezonunda şampiyon olacak bir kadro kurulabilir.
Eskişehirspor 3.Ligde mücadele ettiği sürece gelir olmadığı için borç kapanmaz. Sponsor olacak kurum ve kuruluşlar adlarının duyulması için daha üst liglerde mücadele eden kulüpleri tercih ediyorlar.
Siyah-Kırmızılı Kulüp gelecek sezon 3. Ligde şampiyon olabilirse en azından çok büyük rakamlarda olmasa bile sponsorlar bulunabilir.
* * *
Gelelim asıl konumuza.
Dün yıllardır Eskişehir'e hizmet eden, bir kamu kurumda önemli görevler yapan bugün ise emeklilik dilekçesini veren bir bürokrat arkadaşımla karşılaştık. Havanın da güzel olması nedeniyle bir çay bahçesinde oturup sohbet ettik.
Eskişehirspor'un içerisinde bulunduğu durumu ve 'nasıl kurtulabilir?' konusunu masaya yatırdık.
Detaya girmeyeceğim.
Arkadaşım bir duyumdan bahsetti.
'Sezon ortasında Onur Arı Eyüpspor'a satılacak. Eyüpspor Kulübü ve 1.Lig Kulüpler Birliği Başkanı Onur'u istemiş. Rakam gündeme gelmemiş. Eskişehirspor Kulübü Başkanı o gün gelsin rakamı konuşuruz demiş. Ocak transferinde Onur Arı'nın Eyüpspor'a transfer olabilir' dedi.
* * *
Bu bir duyum. Doğru olup olmadığını bilemeyiz. Sonuçta iki kişinin konuşmasına tanık olmadık.
Onur Arı'yı geçtiğimiz transfer döneminde Konyaspor'da istemişti. Yeşil-Beyazlı Kulüp Eskişehirspor'dan alacağına karşılık transfer etmek istiyordu. Rakam ise çok komikti. Bu nedenle transfer gerçekleşmedi.
Transfer tahtası açılsa bile Eskişehirspor Kulübünün Onur Arı gibi futbolcuya ihtiyacı var. Transfer gerçekleşecek olsa bile bunun için sezon sonu beklenmeli.
Haa şu olabilir.
Eyüpspor, Siyah-Kırmızılı Kulübe Onur için 2 Milyon Lira teklif ederse, kulüp yönetimi transfer tahtasını açabilecek parayı bulabilirse neden verilmesin?
* * *

30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA DÖRDÜNCÜ
İNGEV'in '2021 İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma Ölçümü İGE/SKA' sonuçları açıklandı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 'İnsani Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma' ölçümünde 30 Büyükşehir arasında 4'üncü sırada yer alarak ödüle layık görüldü.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar pek çok ödüller aldı.Sayısını tam hatırlamıyorum.
Son aldığı ödülde anlamlı, neden?
Çünkü 30 Büyükşehir Belediyesi arasında 4'ncü sırada yer aldığı için.
Sadece Büyükşehirler değil. 51 il ve 200 ilçeyi kapsayan ölçüm sonunda bu dereceye girmek büyük başarı.
Listenin ilk 10 şehri şu şekilde oluştu: 'İstanbul, Ankara, Antalya, Eskişehir, İzmir, Muğla, Kocaeli, Denizli, Balıkesir ve Bursa.'
* * *
Eskişehir Büyükşehir Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Bu ödülü aldığımız için çok mutluyuz. Eminim ki bu ödül çalışmalarımızın devam etmesi, daha nitelikli hale gelmesinde bizi teşvik edecektir' dedi.
ViBioTVüzerinden çevrimiçi yapılan ödül törenine katılan Büyükerşen, araştırmanın önemine şu sözlerle dikkat çekti.
'Gerçekleştirdiğimiz projeler, bir taraftan çağdaş ve evrensel şehircilik ilkelerine uygun bir Eskişehir yaratmak olduğu kadar, içinde yaşayan insanların mutlu, sağlıklı, eşit, geleceğe mümkün olduğunca umutla bakan insanlar haline gelmelerini sağlamaktı. Bu misyonumuz dün olduğu gibi bugün de tüm canlılığıyla devam etmektedir. Bugüne kadar hem yurt içinde, hem dünya genelinde yapılan değerlendirmeler ve sıralamalar, bize başarılı olduğumuzu gösteriyor. Örneğin, çeşitli kurum ve kuruluşların değerlendirmelerinde sürekli, Türkiye'nin en yaşanılır 10 şehri içinde yer alıyoruz. Dünya çapında yapılan 'Dünya Güvenli Şehirler' sıralamasında her yıl ilk 10 şehir içinde bulunuyoruz. İnsani Gelişme Vakfı'nın kurduğu bu yapının, hem şehirlerimizin standartlarının yükselmesine, hem de ülke vatandaşlarının bir bütün halinde daha iyi yaşam koşullarına sahip olmalarına vesile olacağına inanıyorum. Bu çalışmanın önemi, yıllar ilerledikçe daha iyi anlaşılacaktır. Eminim ki bu ödül, çalışmalarımızın devam etmesi, daha nitelikli hale gelmesinde bizi teşvik edecektir'.
* * *
Her ne kadar birileri 'şehri heykellerle süsledi, hizmete soktuğu tramvay şehrin trafiğini kilitledi, porsukta bot ve gondolla göz boyuyor' diye eleştirseler de verilen ödüller bu söylentilerin doğruyu yansıtmadığını gösteriyor.
* * *

Geleneksel Sanatlara Hizmet
Ödülü Başkan Yüzügüllü'ye
Tıpkı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen gibi Eskişehir'in Sivrihisar İlçesinin genç Belediye Başkanı Hamit Yüzügüllü'de ilçenin gelişimi ve tanıtımı konusunda çok büyük emek sarf etti etmeye de devam ediyor.
Bundan 7-8 yıl öncesine kadar Sivrihisar İlçesinin adını sadece Eskişehir'de yaşayanlar ile Sivrihisar'dan başka illere göç etmiş insanlar biliyordu.
Hamit Yüzügüllü'nün başkan olmasıyla ilçenin kültür ve tabiat varlıklarına sahip çıktı. Unutulmaya yüz tutmuş ilçenin değerlerini tescilleterek kültürüne sahip çıktı.
Sivrihisar'ın önemli değerlerinden birisi olan ve geçmişten geleceğe taşımak adına açılan 'Sivrihisar Cebesi','Sivrihisar İncili Küpesi' Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işareti konması.
'Sivrihisar Muska Baklavası', 'Dövme Sucuk','Höşmerim Tatlısı', 'Arap Aşı', 'Su böreği','Kelem Dolması','Sivrihisar Güveçi', 'Ballı Gözleme', 'Bamya çorbası'nın da tescillenmesi, tarihin en büyük kararlarından birinin alındığı ve Kurtuluş Savaşı'nın temellerinin atıldığı Zaimağa Konağı ve tarihi Ulucami inin restorasyonu. Sivrihisar ilçesinin son 100 yılına tanıklık eden eski Askerlik Şubesi binası restore edilerek 'Kent Müzesi'ne' dönüştürülmesi. Bunlar Hamit Yüzügüllü'nün gayretleri ve girişimleriyle gerçekleşti.
* * *
Düzenlediği 'Sivrihisar Dövme Sucuk ve Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür Ve Sanat Festivalleri' sayesinde ilçenin adını sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da duyurdu.
* * *
Uluslararası Folklor Festivalleri ve Geleneksel Sanatlar Konseyi'nin (CIOFF) 'Türkiye Hizmet ve Başarı Ödülleri' töreni bu yıl İstanbul Ataşehir Mustafa Saffet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.Geleneksel Sanatlar ve Folklor alanındaki toplam dokuz kategori içinde yer alan 'Geleneksel Sanatlara Hizmet' ödülü, Sivrihisar Uygulamalı Kilim Müzesi ile Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü'ye verildi.
'Geleneksel Sanatlar Dalında
Ülkemizi Temsil Etmek Gurur Verici'
Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, 'Türkiye'nin geleneksel sanatları dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor. CIOFF 4. Hizmet ve Başarı Ödülleri Töreni'nde dünya çapında ülkemizi temsil ediyor olmaktan onur ve gurur duyuyorum' diyerek 'Ülkemizin adını, Sivrihisar'ımızın adını bu tür uluslararası organizasyonlarda duyurmak, kültürümüzü tüm dünyaya tanıtıyor olmak mutluluk verici'dedi.
* * *
Sivrihisar İlçesi de son yıllarda tıpkı Eskişehir gibi yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. 6-7 yıl öncesine kadar 'Sivrihisar diye bir ilçe mi var?' diye soranlar bugün müdavimleri oldular.
* * *

fıkra:

aKşam yemeği
Yahya Kemal, dostlarından birine:
-'Bu akşam yemeği benimle yer misin?' diye sorunca, arkadaşı:
-'Hay hay' çok memnun olurum. Hiçbir mazeretim yok' der.
Yahya Kemal gülümseyerek karşılık verir:
-'İyi öyleyse, bu akşam size geliyorum.'