7 Haziran Genel Seçimlerine sadece iki gün kaldı. Artık Genel Başkanlar ve milletvekili adayları son seçim turlarını atıyor. 7 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek olan seçmenler oylarıyla TBMM'nin yeni milletvekillerini ve yeni iktidarı seçecek. Seçimde dört partinin ülke seçim barajını aşması bekleniyor. Eskişehir'de ise üç parti milletvekili çıkaracak.

CHP HER SEÇİM OYLARINI ARTTIRDI
CHP 2002'de %22 oy aldı. 2007'de oy oranını %25'e çıkardı. 2011'de CHP'de büyük oy patlaması yaşandı. CHP 12 Haziran 2011 seçimlerinde %35,5 oy aldı. CHP'nin oy artışı 30 Mart 2014 Yerel seçimlerinde de sürdü. CHP bu seçimlerde %45,3 oy aldı. CHP 2002'den bugüne hep oylarını arttırdı. Bu değerlendirmeyi yaparken 2004 ve 2009 yerel seçimlerini dikkate almadım. Çünkü bu seçimlerde CHP'lilerin ezici bir çoğunluğu Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'den dolayı oylarını DSP'ye verdi. AKP 2002 yılında %29 oy aldı. 2007 yılında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın estirdiği rüzgarla oyların tam 15 puan arttırdı. AKP bu seçimde %44 oy aldı. AKP 2011 seçimlerinde bu oy oranını korudu. Bu seçimde de yine %44 oy aldı. 30 Mart 2014 seçimlerinde AKP'nin oyları beş puan düştü. AKP bu seçimlerde %39,1 oy aldı. Son iki seçimde 10'ar puanlık artış sağlayan CHP ile son seçimde 5 puanlık kayıp yaşayan AKP'nin yarışının galibi kim olacak?

YÜKSEL Mİ GÜNAY MI?
CHP'nin 'Emekliye Çift Maaş İkramiye', 'Çiftçiye Mazot 1,5 Lira', 'Taşeron İşçilere Kadro', '1500 TL Asgari Ücreti', 'Kredi Kartı Borçlularının Borç Faizinin Yüzde 80'i Silinecek' gibi maddelerden oluşan seçim vaatleri halkta karşılık buldu. AKP'de panik havası var. Bundan dolayı Eskişehir'de CHP'nin birinci parti olacağını tahmin ediyorum. CHP ve AKP'nin ilk iki sıralarının (Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Nabi Avcı, Salih Koca) milletvekili olması kesin gözüyle bakılıyor. MHP'nin 1.Sıra adayı Ruhsar Demirel'in de seçilmesi bekleniliyor. Demirel seçilmesi durumunda Eskişehir'de bir ilki başarmanın mutluluğunu yaşayacak. Eskişehir'de üst üste iki dönem milletvekili seçilen ilk ve tek kadın milletvekili olacak. CHP 3. Sıra adayı Cemal Okan Yüksel ile AKP'nin 3. Sıra adayı Emine Nur Günay Eskişehir'in altıncı milletvekili olabilmek için yarışıyor. Şu anki ibre Yüksel'den yana gözüküyor. MHP'nin 2. Sıra adayı Kayıhan Çağlar'da bir sürprize imza atabilmek için var gücüyle çalışıyor. Herkes Eskişehir'in altıncı milletvekili kimin olacağını merak ediyor. 'Cemal Okan Yüksel mi, yoksa Emine Nur Günay mı olacak?' Bunu 7 Haziran gecesi öğreneceğiz…

**

'YILMAZ HOCA SİYASETLE DEĞİL İLİMLE YAPTI'

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof.Dr. Haydar Baş seçim çalışmaları için Bursa'da katıldığı bir programdan sonra önceki akşam Alpu'nun eski beldesi yeni mahallesi olan Bozan'a uğramış. Baş'ın eşi Bozanlıdır. Bundan dolayı Bozanlılar, eniştelerine büyük ilgi göstermiş. Onu coşkuyla karşılamışlar. Buradaki bir çay bahçesinde konuşan Baş, 'Niçin ben ilmi olarak konuşuyorum? Ben siyasetçi değilim. Ben ilim adamıyım. Bakınız Eskişehir'de bir Yılmaz Büyükerşen var. İlim adamı. Yılmaz Hocamız nasıl Eskişehir'i Eskişehir yaptı? Siyasetle değil ilimle yaptı. Biz de Türkiye'yi Allah nasip ederse aynen o mantıkla ayağa kaldıracağız. İlmin olmadığı yerde siyaset de olmaz. Ama bunlar siyaset yapıyorlar, ilmi gerçekleri inkar ediyorlar' dedi. Baş'ın konuşmasında Yılmaz Hoca örneğini vermesi büyük alkış almış.

*

NOSTALJİ

21 YIL ÖNCE TBMM BAŞKANI ESOGÜ'DE

13 Aralık 1994 tarihine ait fotoğrafta dönemin DYP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne yaptığı ziyaretin görüntüsü yer alıyor.

UNUTULMAZ
HİZMETLERİ OLDU
Üniversitenin Kurucu Rektörü merhum Prof. Dr. Esat Erenoğlu Cindoruk'a üniversitenin birimlerini gezdirerek, yaptıkları çalışmalar hakkında kendisine bilgi verdi. Dönemin Valisi Ali Fuat Güven ve DYP İl Başkanı Necati Okuroğlu'da bu ziyarete eşlik ediyor. Cindoruk bu ziyaretten iki ay sonra ESOGÜ'den 'Fahri Doktora Ünvanı' almıştı. Cindoruk 1991-1995 yılları arasında TBMM Başkanlığını tarafsız ve çok demokratik şekilde yaptı. Bu yıllar arasında Eskişehir'e unutulmaz hizmetleri oldu. Meclis Başkanlığı döneminde içinde Eskişehir olmayan hiçbir şeye imza atmadı. Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yeni yatırımlar getirdi.

TAM BİR DEVLET ADAMIYDI
ESOGÜ'nün kurucu Rektörü Esat Erenoğlu'nun da Eskişehir'e ve üniversiteye büyük katkıları oldu 24 Nisan 2010 tarihinde vefat ederek, aramızdan ayrılan Erenoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Ali Fuat Güven 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı. İlk Valilik görevini Eskişehir'de yapan Güven, AKP iktidarının Valilerine benzemiyordu. Tam bir devlet adamıydı. Eskişehir'den sonra önce Bursa'ya atandı. Sonra Uşak Valisi oldu. Eskişehir'de iz bırakan, başarılı valiler arasında yer aldı. Adalet Partisi ve DYP'de uzun yıllar siyaset yapan Necati Okuroğlu, Süleyman Demirel yasaklıyken, DYP Kongresi'nde Mehmet Yazar'ı destekledi. 14 Mayıs 1985 tarihinde yapılan kongreyi Cindoruk kazandı. Okuroğlu defalarca DYP İl Başkanı olmasına rağmen, 1985'teki aday tercihi yüzünden milletvekili ve belediye başkanı olamadı…

*

foto şaka

Ahmet Ataç: Horr.. Horrr… Horrrrr…
CHP 1. sıra Eskişehir Milletvekili Adayı Gaye Usluer: Sözde Eskişehir Esnemezler Derneği'ne geldik ama Başkan Ataç uykuyu yarı yaptı. Umarım Esnerler Derneği yoktur da oraya gitmek zorunda kalmayız…