Her ne kadar birileri Şehir Hastaneleri'nin yapımını eleştirse de özellikle pandemi dönemindeki önemini çok daha iyi anladık.
Yapım şekli başka hastanenin ihtyacı karşılayıp karşılamadığı farklı.
Bazıları 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile yapılmasını eleştiriyor bazıları ise 'Eskişehir'e bu hastaneyi kazandıranlardan Allah razı olsun' diyor.
Keza Yunus Emre Devlet Hastanesi. Hastane yenilenerek yatak kapasitesiyle birlikte verdiği hizmet kalitesi de arttı.
Özel Hastaneler olmasa bile gerek Şehir gerekse Yunus Emre Devlet Hastanesi ile Osmangazi Ünüversitesi TIP Fakültesi Hastanesi Eskişehir ve çevre illerden gelen hastaların yükünü taşıyabilecek kapasitede.
Kamu Hastanelerinin yanı sıra Özel Hastanelerimiz Anadolu, Gürlife, Ümit birlikte Fizyomer Fizik Tedavi Merkezi'ni de hesaba kattığımızda Eskişehir'de hastane ve yatak sıkıntısı
yaşanmıyor.
2 YILDA YARDIMA MUHTAÇ
2 BİN 500 KİŞİNİN
YARDIMA KOŞTU
Hastanelerimizden bahsederken Eskişehir Sağlık Müdürlüğü'nün Türkiye'de sadece Eskişehir de uygulanan ve örnek teşkil eden 'Engelleri kaldırıyoruz' projesinden de bahsetmek istiyorum.
Tam donanımlı ambülanslarla Eskişehirlilere hizmet veren 'Çağrı Merkezi' son iki yılda 2 bin 500 yardıma muhtaç hastanın imdadına yetişti.
Eskişehir'de uygulanan ve Türkiye'ye örnek olan 'Engelleri kaldırıyoruz' projesi ile 2 yıl içinde 2 bin 500 yardıma muhtaç hasta sağlık personelleri tarafından evinden alınarak hastaneye götürüldü. Tedavisinin ardından ise sağlık personelleri eşliğinde tekrar evine götürülüyor.
İLÇELERDE DE
UYGULANACAK
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, uygulanan proje ile çok fazla hayır duası ve teşekkür aldıklarını belirtirterek şöyle konuştu:
'Eskişehir muhtaçlara sağlık biriminde 'Engelleri kaldırıyoruz' adlı projemiz var. Biz de bu proje çerçevesinde engeli olan, çeşitli zorlukları olan vatandaşlarımızı evlerinden alıyoruz, gerekirse onları evlerinde ziyaret ediyoruz. Daha sonrasında hastaneye yatışlarına refakat ediyoruz veya o günkü poliklinik hizmetleri çerçevesinde hastalarımızın gerekli tetkiklerini yaptırıyoruz ve bu tetkiklerden
sonra onları evlerine bırakıyoruz. Bu projede amacımız ulaşılamayana ulaşmak ve hiç kimseyi geride bırakmamak. Yaklaşık 2 yıllık süre içerisinde 2 bin 500 vatandaşımıza bu konuda hizmet verdik. Amacımız bu hizmeti daha da yaygın hale getirmek, belki ilçelerimize de uzanmak. Bu konuda vatandaşlarımızdan çok sayıda teşekkür mailleri alıyoruz. Gerek mail gerek kendileri aracılığıyla gerekse bize yolladıkları mektuplar vasıtasıyla gerçekten hem buradan çok büyük bir hayır duası alıyoruz hem de çok fazla teşekkür alıyoruz'.
* * *
Benim de yıllardır bir hastalık yaşayan baldızım var. Hareketsizlik ve aldığı ilaçlar nedeniyle 150 kilo. Yürümesi ve normal bir arabaya binmesi mümkün değil. Yılda 2 kez hastanede hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor.
Bu uygulama sayesinde ambülansla hastaneye götürüp tedavisi sonrası evine bırakılıyor. Böyle bir imkam olmamış olsaydı hastaneye gidip gelmesi mümkün olmayacaktı.
Başına gelmeyen bu hizmetin ne kadar önemli olduğunu anlayamaz.
* * *
Eskişehir'de uygulanan bu hizmetin İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge'nin vurguladığı gibi ilçelerde de başlaması oralarda yaşayan insanların da büyük sorununa çare olacak.
Hatta Sağlık Bakanlığı Eskişehir'de başlatılan 'Engelleri kaldırıyoruz' projesini Türkiye genelinde de uygulanması konusunda İl Sağlık Müdürlüklerine bir genelge çıkarırsa özel araçlarla hastanelere gidip gelmeleri mümkün olmayan insanların imdadına yetişmesine vesile olur.

ESNAFLAR ZORDA İŞŞİZLİK ARTIYOR
Yaşanan ekonomik kriz, hayat pahalığı, alım gücünün düşmesi, artan elektrik, doğalgaz, kira ve asgari ücret esnafları ciddi sıkıntı ile karşı karşıya kalmasına neden oldu.
Aldıkları maaşlarla ancak evinin geçimi sağlamaya çalışanlar çok gerekli olmadıkça giyimden hatta zaman zamanda yiyeceklerinden fedakarlık yapıyorlar.
Geçtiğimiz hafta içerisinde bir et, süt, peynir ve süt ürünleri satan şarküteri Köprübaşında şube açtı. Açlışa özel bir hafta yüzde 30 indirimli satış yaptı. İnsanlar yüzde 30 indirimli ürün almak için soğukta saatlerce sırada beklediler.
Maliye ve Hazine Bakanı Nurettin Nebati, 'enflasyonun belini kırdık. Düşmeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda daha fazla hissedeceğiz' diyor.
Enslasyon düşüyorsa marketlerde satılan ürünlerin fiyatlarının da düşmesi beklentisinde insanlar.
Aksine enflasyon düşerken marketlerdeki fiyatlar yükseliyor. Bir hafta önce aldığımız ürünün rakamı bir hafta sonra yükseliyor.
Özellikle küçük esnaf çok ciddi sıkıntı yaşıyor.
'7 KİŞİ ÇALIŞTIRIRDIK
ARTIK 2 KİŞİYİZ'
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, İl Başkanı Recep Taşel ile şehrin ilk alışveriş merkezi, Esnaf Sarayı'nı ziyaret etmişler.
Eskişehir'in kent belleğinde önemli bir yere sahip olan, ürün çeşitliliği ile her yaştan her bütçeye uygun Esnaf Sarayı'nda Yönetim
Kurulu Başkanı Savaş Uğur ve yöneticilerle bir araya gelerek CHP heyeti, esnafın nabzını tutmuş.
Esnaf Sarayı'ndaki mağazaları tek tek dolaşarak esnaflarla sohbet etmişler.
Süllü ve Taşel'e vatandaşın alım gücünün düştüğünden dert yanan esnaf, 'İşler durgun, gün boyu televizyon izliyoruz' sözleriyle durumu özetlerken, eskiden dükkanda taleplere yetişemediklerini, şimdi ise müşteri bekleyerek gün geçirdiklerini aktarmış.
CHP Milletvekili Süllü'ye gelinen noktayı anlatan esnaf, 'Eskiden bu küçük mağazada, 7 kişi çalışıyorduk: 5 personel, eşim ve ben. Müşterilere raflardan ürün yetiştiremezken sadece eşim ve ben kaldık.
Ülkenin durumu ortada, artık kurtarın bizi' sözleriyle yaşadıklarını özetlemiş.
SEÇİM TÜRKİYE'NİN
DÜĞÜNÜ, BAYRAMI
OLACAK
Kira ile fatura giderlerinden ve aldıkları mallara sürekli gelen zamlardan nefes alamadıklarını belirten esnaf, küçücük bir dükkana geçen yıl aynı ay 89 TL gelen elektrik faturasının bu yıl 300 TL olduğunu, kiralara en az 2 Bin TL zam geldiğini, Eskişehir Milletvekili Süllü'ye anlatarak hayatta kalma mücadelesi verdiklerinden yakınmış.
Ziyaretler sonunda açıklama yapan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ise genç esnaflar
ile çalışanların umutsuzluğunun ve gelecek kaygılarının daha da endişe verici olduğunu vurgulayarak
vatandaşların tek umutlarının, iktidar değişimi olduğunu kendisine aktardıklarını söyledi.
38 yıldır Eskişehir'in sembolü, düğün, bayram, asker, bijuteri alışverişlerinde ürün çeşitliliğine sahip ve merkezi konumdaki Esnaf Sarayı'nda uzun yıllardır aynı sektördeki yerel esnafın içinde bulunduğu zor koşulların, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının göstergesi olduğuna dikkat çeken
Süllü, 'Yuva kurmak isteyen gençlerimizin hayallerini çalanları, esnafın umutlarını tüketenleri, işimizi, aşımızı elimizden almak isteyenleri göndereceğimiz o güne az kaldı. Seçim günü, Türkiye'nin düğünü, bayramı olacak' dedi.
* * *
Kazançları her geçen gün azalan küçük esnaf buun yanı sıra artan asgari ücreti ödeyemeyecek duruma gelmesi nedeniyle yanında çalıştırdığı işçileri çıkarmayı çare olarak görüyor.
Haklılar.
Ya zarar edecek ya da ekmek parasını çıkarabilmek için işyerini açık tutmaya çalışacak.
Bu nedenle dükkanında bulunan lambaların çoğunu müşteri olmadığı zamanda kapatıyor, müşteri geldiğinde ise açıyor.
Yanında en az 2-3 işci çalıştıranlar ya sayıyı bire indirdiriyorlar, evde oturan eşini, kızını, oğlunu çalıştırmak zorunda kalıyorlar.
Bu da zaten var olan işşizlik sayısının giderek artmasına neden olmaya başladı.

ADAY ADAYLARI
NETLEŞİYOR
Seçim takvimi yaklaştıkça, Eskişehir'de CHP'den milletvekili aday adayı olmak isteyen isimler netleşiyor.
Geçtiğimiz günlerde Kadir Kodak ile Nuray Akçasoy CHP'den aday adayı olduklarını açıklamışlardı.
Cumartesi günü arkadaşımın işyerinde sohbet ederken gelen CHP'li bir kardeşim, 'Abi Garip Yıldırım ile Ali Ünal da aday adayı olacaklar. Garip Bey cumartesi Ali ise Pazar günü CHP İl Başkanlığında yapacakları toplantı ile açıklayacaklar' dedi.
Buna göre 11 Şubat Cumartesi günü Garip Yıldırım'ın, 12 Şubat Pazar günü ise Ali Ünal'ın aday adaylıklarını açıklamaları bekleniyor.
'Başka kimlerin adı geçiyor?' diye sorduğumda, Ufuk Uysal, İbrahim Arslan, Mustafa Önder ve Figen Kahya'nın da aday adayı olmak için nabız yokladıkları söyledi.
AK, İYİ PARTİ VE MHP SESSİZ
CHP'de aday adayları netleşmeye başlarken AK Parti, MHP ve İYİ Parti de ise sessizlik sürüyor.




FIKRA:

KUMAR
Bir gün Eflatun, öğrencilerinden birini kumar oynarken yakalamış
ve şiddetle azarlamış. Talebesi:
- İyi ama ben çok az bir paraya oynuyordum diye itiraz edecek
olunca Eflatun cevap vermiş:
- Ben seni kaybettiğin para için değil, kaybettiğin zaman için
azarlıyorum.