Eskişehirspor Hukuk ve TFF İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Topkaya ile dün sohbet ettim.
ÇAPA'NIN KALMA ŞANSI
Yıllardır Avukatlık Mesleğini başarıyla gerçekleştiren ve kentte sevilen isim olan Topkaya'ya Eskişehirspor'un geleceği ile ilgili sorular yönelttim. Kendisinden samimi yanıtlar aldım. Başkan Osman Taş'ın Almanya'da olduğunu ifade eden Topkaya, o geldiğinde takımın başındaki teknik direktörün belirleneceğini söyledi. Fuat Çapa'nın gelecek sezonda 'takımın başında kalma şansının biraz az olduğunu' belirten Topkaya; 'Ancak bu konuda yönetim olarak karar almadık. Takımın başında sayın Çapa'da olabilir. Başka bir isimde gelebilir. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor' dedi. FIFA'dan gelen puan silme ve transfer cezalı dosyaları ile ilgili de konuşan Topkaya; 'Alacaklı futbolcularla görüşüyoruz. Şu anda çözüm bekleyen 85 futbolcu ve teknik adamın dosyası var' dedi.
GÜZEL PROJELER VAR
Topkaya konuşmasını şöyle sürdürdü; 'Alacaklıları yapılandırarak, ES ES'in transfer tahtasının açılması için büyük uğraş veriyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz olumlu geçiyor. Yasağın kalkması herkesin yararına olur. Transfer tahtasının açılması halinde Eskişehirspor istediği her futbolcuyu alacak güçtedir. Eskişehir'e şampiyonluk getirecek kadroyu rahatlıkla kurarız. Eskişehirspor'un geleceğine yönelik çok güzel projelerimiz de var. Temmuz- Ağustos gibi bunları açıklayacağız. Başkanımız Osman Taş ile birlikte tüm yönetim olarak Eskişehirspor'un başarısı için var gücümüzle çalışıyoruz' dedi. İyi bir hukukçu olan Topkaya'ya ve yönetime güveniyorum. Bu transfer döneminde ne yapıp edip, yasağı kaldıracaklarına inanıyorum...
**

ESKİŞEHİR'DE ALZHEİMERİ FUTBOLLA YENEBİLİRİZ
2014 yılında Barcelona Autonomus Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre futboldan bahsetmenin Alzheimer olan bunayan insanların hafızasını, dikkatini ve ruh halini geliştirdiği tespit edildi.

DÖRT DERGİ
İspanya'nın önde gelen spor dergilerinden birisi olan Libero, Autonomus Üniversitesi ile birlikte Alzheimer hastalarına destek olmak için bir yöntem geliştirmeye karar verdi. 40-50 yıl önce yayınlanmış gibi görünen dört dergi çıkardı. Futbol tarihinin önemli anlarına yer veren bu dergilerde beyni harekete geçirecek egzersizlere de yer verildi. Alzheimer hastaları bu dergide yer alan Pele, Die Stefano, Cruyff gibi futbolcuları hatırladı. Onların maçlarıyla ilgili anılarını anlatmaya başladı. Alzheimer hastaları arasında bir futbol sohbeti ortamı oluştu. Alzheimer insanların hafıza yeteneklerini yok ediyor. Ama futbola duydukları tutkuyu ve hisleri yok etmiyor. Autonomus Üniversitesi ve Libero Dergisi onları bu hatıralarıyla iyileştirmeye çalışıyorlar. Alzheimeri futbol tutkusuyla yenmek istiyorlar.

TEPEBAŞI YAPABİLİR
İspanya'da yapılan bu güzel çalışma ülkemizde de olabilir. Tepebaşı Belediyesi ve Alzheimer Derneği Eskişehir Şubesi çağın en büyük hastalıklarından birisi olan Alzheimere karşı ortak çalışma yapıyor. Özellikle Ahmet Ataç bu konuda yaptığı çalışmalarla büyük takdir topluyor. Açtığı Alzheimer Merkezi ile hastaların geri kalan hayatlarını sürdürmeleri için son derece çağdaş ve bilimsel bakım evlerini hizmete sokarak ve önemli bir hizmeti gerçekleştirdi. Alzheimer Derneği Başkanı Demet Özbabalık yıllardır bu konuda özveriyle çalışıyor. Eskişehir'de iki üniversitemiz var. Bu üniversitelerimizden birisi, Tepebaşı Belediyesi ve Alzheimer Derneği 40-50 yıl önce yayınlanmış gibi görünen dört spor dergisi bastırabilir. Eskişehir'deki Alzheimer hastalarını futbol tutkusuyla iyileştirme çalışması yapabilir.
**

NOSTALJİ
'FETHİ NİHAT ENDER FİLELERE GÖNDER'
Kırmızı Şimşekler'in Anadolu İhtilalini yaptığı yıllarda tüm Türkiye'nin ağzında hep bir slogan vardı; 'Fethi Nihat Ender Filelere Gönder' 48 yıl öncesine ait fotoğrafta Eskişehirspor'un iki efsane ismi Fethi Heper ve Ender Konca 1971'de kazanılan Türkiye ve Cumhurbaşkanlığı Kupasıyla birlikte.

EİNTRACHT FRANKFURT'A
TRANSFER OLDU
22 Eylül 1947'de İstanbul'da doğan Ender Konca futbola Kasımpaşaspor'da başladı. 1966'da İstanbulspor'a transfer oldu. 1967'de efsanevi futbolcu haline geldiği Eskişehirspor'a geldi. 10 Aralık 1967'de ES ES Şekerspor'u 3-0 yendi. Ender Konca Eskişehirspor'daki ilk golünü burada attı (iki gol atmıştı) İlk sezonunu 12 golle tamamlayarak, takımın en golcü futbolcusu oldu. 1967-1971 yılları arasında Eskişehirspor'da oynayan Konca, 1971 yılında Eintracht Frankfurt'a transfer oldu. 1973-1977 yılları arasında Fenerbahçe'de oynadıktan sonra ES ES'e geri döndü. 1982 yılında 35 yaşında futbolu bıraktı. ES ES formasıyla 219 maça çıktı ve 48 gol attı. 35 kez millî takımlara çağrılan Ender Konca, 12 kez Türkiye U-18, 8 kez Türkiye U-21 ve 14 kez de Türkiye A Milli forması olmak üzere toplam 34 kez millî formayı giydi. Müsabakalarda 11 gol kaydetti.

İKİ KEZ GOL KRALI
Büyük Golcü Fethi Heper, havadan gelen topları yine havada ve göğsünde kontrol ettiği icin 'Çengel' lakabı ile tanınırdı. 3 Şubat 1944 Eskişehirli doğumlu olan Fethi, İki defa Türkiye Ligi Gol Kralı oldu. (1970-1972) Akademik kariyeri ile dikkat çekti. Türk futbolunun önemli futbolcularından Metin Oktay'la Anne tarafında akraba olur. Futbol kariyerine yanında akademik eğitimini sürdürdü ve Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ndeki lisans eğitimini 1967'de, doktorasını 1978'de tamamladı. Maliye alanında 1981'de doçent 1988'de profesör unvanlarını aldı. 1988 yılında Profesör oldu. Fethi Heper, profesyonel futbolculuktan profesörlüğe giden ilk ve tek Türk futbolcusudur. 3 kez A 1 kez de Genç Milli oldu. ES ES forması altında çıktığı 240 maçta 104 gol kaydetti.

**

FOTO ŞAKA
Eskişehirspor Teknik Direktörü Fuat Çapa: Osman Başkan bu yılki performansımı devam ettirirsem, önümüzdeki yıl ES ES'i şampiyon yaparım.
Eskişehirspor Başkanı Osman Taş: Fuat Hocam senin iyi olan performansın saha dışında açılışlardaydı. Bize saha içinde başarılı olacak hoca lazım. Yani o çok sevdiğin açılışları bırakıp, takımı çalıştırman lazım.
**

DÜNYA SPOR TARİHİ
Genelde 1 numaralı formayı kaleciler giyer. Ancak Osvaldo César Ardiles Ardiles 1978-1982 Dünya Kupaları'nda Arjantin'de 1 numaralı formayı giydi. Topu iki ayağıyla sıkıştırıp, rakibin üzerinden aşırtarak bir çalım stili vardı. Bu çalım Dünya'da 'Ardiles Çalımı' veya 'Ardiles'ten Gökkuşağı Çalımı' olarak tanındı.
**
FIKRA
İLİŞKİMİZDEN KİME BAHSETTİN?
Futbol maçında seyirciler yanlış kararlar veren orta hakeme bağırmaktadırlar:
- İ... hakem, i... hakem!!!!
Bu çirkin tezahürat üzerine orta hakem, yan hakemlerden birinin yanına koşar ve şiddetle çıkışır:
- İlişkimizden kimlere bahsettin?