1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, Perşembe günü kutlanacak. İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan 1 Mayıs; Birlik, Dayanışma ve Haksızlıklarla Mücadele Günüdür.

ÖNYARGI DUVARI
YIKILMIŞ OLDU
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Louisville'de 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Louisville'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

DÖRT İŞÇİ ÖLDÜRÜLDÜ
Grev ve gösteriler, 1 Mayıs'tan sonra da sürdü. İşçilerin çoğu 3 Mayıs'ta sokaklara çıktılar. McCormick'e ait fabrikadan atılan ve grevde olan işçiler de miting yaptılar. Miting sona ermek üzereyken McCormick fabrika düdüğünü çalarak, içerdeki grev kırıcıları dışarı çıkarttı. Grev kırıcıları protesto etmek için bir grup işçi fabrikaya yöneldi. İşçilere ateş eden polis, 4 işçinin ölmesine, onlarcasının yaralanmasına neden oldu. Bu saldırıyı protesto etmek için 4 Mayıs'ta Haymarket Alanı'nda miting düzenlendi. Miting tam dağılırken, kürsünün önüne, nereden geldiği belli olmayan bir bomba atıldı.

YEDİ İŞÇİYE
İDAM CEZASI
Hemen polisin önünde patlayan bomba nedeniyle 7 polis öldü, 69'u ise yaralandı. Yüzlerce işçi asılsız ithamlarla tutuklandı. Bu olaylardan sorumlu tutulan 7 işçi idam cezasına çarptırıldı. Bu işçilerden 2'sinin cezası ömür boyu hapis cezasına çevrildi, 1 işçi hapiste intihar etti ve diğer 4 işçi de asılarak idam edildiler.

YENİ VALİ ÖZÜR DİLEDİ
İnfazlardan sonra seçilen Illinois'in yeni valisi yargılamanın adil olmadığını kabul ederek hapisteki 2 işçiden özür diledi. 1889`da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada 'Birlik, mücadele ve Dayanışma Günü' olarak kutlanmasına karar verildi.

BAŞKANLIK BAHANE
TÜRK-İŞ VE DİSK Temsilcilerinin anlaşmazlığı yüzünden 1 Mayıs Eskişehir'de birlik ve dayanışma günü değil de ayrışma günü olarak kutlanacak. Türk-İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç ile DİSK İl Temsilcisi Bayram Kavak, '1 Mayıs Düzenleme Komitesi Başkanı ben olacağım' diye restleşmişler. Her iki tarafa aracılar gitmiş. Ama ikisi de bu konuda geri adım atmamış. Aslında Komite Başkanlığı tartışması bahane. Asıl olan İki konfederasyonun 1 Mayıs'ı birlikte kutlamak istememesidir. Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yıllardır kavgalı. Geçen yıl da 1 Mayıs ayrı ayrı kutlanmıştı. Bu yıl da aynı manzara yaşanacak.

İŞÇİLER HEP
BİRLİKTE HALAY
ÇEKEMEYECEKLER
Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen, Birleşik Kamu-İş, ADD, ÇYDD, TGB, Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri 1 Mayıs'ı Sıhhıye Meydanı'nda kutlayacak. CHP, DSP HEPAR ve İşçi Partisi'de 1 Mayıs'ta Sıhhıye Meydanı'nda olacak. DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası ve Halkevleri Odunpazarı Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlayacak. BDP, ÖDP ve EMEP'te Odunpazarı Meydanı'ndaki mitinge katılacak. Geçen yıl olduğu gibi Eskişehir'de 1 Mayıs iki farkla alanda kutlanacak. İdeolojik saplantılarından ve kendi kişisel hırslarından kurtulamayan sendika yöneticileri yüzünden Eskişehir'deki işçiler, emekçiler bu anlamlı günlerinde haksızlıklara karşı tek vücut olamayacak. Hep birlikte, kardeşçe halaylar çekemeyecek…

*

MEKANI CENNET OLSUN

Eskişehir iş dünyasının başarılı isimlerinden ETO Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Can Apaydın'ın babası Ali Ulvi Apaydın'ın vefat ettiğini üzüntüyle öğrendim. Baba Apaydın'ın naaşı önceki gün toprağa verildi. Ali Ulvi Apaydın'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun. Başta Kerem Can Apaydın olmak üzere, tüm Apaydın ailesine baş sağlığı diliyorum. Acınızı paylaşıyorum.

*

NOSTALJİ

16 YIL ÖNCE SİYASİ PARTİLERİN ESKİŞEHİR İL BAŞKANLARI
16 yıl önce, yıl 1998. Yer Hayal Kahvesi. O yıllarda Hayal Kahvesi'nin işletmeciliğini yapan Demokrat Türkiye Partisi (DTP) İl Başkanı Orhan Kesikoğlu, Eskişehir'deki siyasi parti il başkanlarına bir yemek verdi.

ALTI İL BAŞKANI
Yemeğe DYP İl Başkanı Halis Barlas, CHP İl Başkanı Zeki Ünal, Anavatan Partisi İl Başkanı Selçuk Erşan, MHP İl Başkanı Ahmet Vural ve Refah Partisi İl Başkanı katıldılar. İl Başkanları yemekte Eskişehir'in sorunlarını tartıştı. Kent yararına yapılacak çalışmalarda birlikte hareket etme kararı aldılar. Bu yemekten sonra Eskişehir'deki siyasi parti il başkanları birkaç kez daha bir araya gelmişti. Farklı görüşlerin temsilcilerinin Eskişehir ortak paydasında bir araya gelmeleri o yıllarda kentte büyük takdir toplamıştı.
SİYASETTEN
UZAKLAŞTILAR
Halis Barlas 1999 seçimlerinde DYP'den 3. Sıra milletvekili adayı olmuştu. DYP 1 milletvekili (M.Sadri Yıldırım) çıkardı. Milletvekili seçilemeyen Barlas, siyasetten uzaklaştı. CHP İl Başkanı Zeki Ünal 1987-1991 yılları arasında milletvekilliği yaptı. Ünal 1999 seçimlerinde CHP 2.sıra milletvekili adayı oldu. 1. Sırada bugünün Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt vardı. CHP baraj altı kaldı. Milletvekili seçilemedi. Uzunca bir süredir siyasetten uzak olan Ünal, ressamlığa soyundu. Anavatan Partisi İl Başkanı Selçuk Erşan 1999 yılında 2. Sıra milletvekili adayı oldu. ANAP 1 milletvekili çıkardı (İbrahim Yaşar Dedelek) Siyasetten uzaklaşan Erşan, daha sonraki yıllarda Ziraat Odası ve Eskişehir Sulama Birliği Başkanlıklarına aday oldu. Ancak seçimleri kazanamadı. MHP İl Başkanı Ahmet Vural 2002'de 4. Sıra milletvekili adayı oldu ve seçilemedi. 2009 seçimlerinde Büyükşehir Adayı oldu. Sadece 21 bin 408 oy (%5,65) aldı.

MİLLETVEKİLİ
SEÇİLEMEDİLER
DTP İl Başkanı Orhan Kesikoğlu'da 1999'da DTP'den 2. Sıra, 2007'de Demokrat Parti'den 1. Sıra milletvekili adayı oldu. Ama seçilemedi. 2009 seçimlerinde DSP'den İl Genel Meclisi Üyesi seçildi. Daha sonra istifa ederek DP'ye katıldı. 18 yıl öncenin İl Başkanları Barlas, Erşan, Vural, Kesikoğlu milletvekili olma hayallerini gerçekleştiremediler. Zeki Ünal'da ikinci kez milletvekili olma hedefine ulaşamadı.

FOTO ŞAKA

AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca: Vallahi Cemil Bey, halk neden bu kadar çok Büyükerşen'i seviyor, bir türlü anlayamıyoruz.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Salihciğim anlayamadığınız ortada. Büyükerşen sizleri üç seçimdir boşuna yenmiyormuş.