31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde Belediye Başkanı ve Meclis Üyesi aday listeleri Seçim Kurulunu verildi.

Görünüm’de dün CHP Belediye Meclis Üyesi adaylarını değerlendirmiştim. Bugün de AK Parti Meclis Üyesi adaylarıyla ilgili yorumlarda bulunacağım.

ÖZLEM ÜNALIR LİSTENİN BAŞINDA

Odunpazarı ve Tepebaşı’nda Meclis Üyesi listeleri 33 kişi. Bunlara seçimde ‘meclis üyesi listesi en fazla oy aldığı takdirde’ direk meclis üyesi olacak 4 kişilik kontenjan liste eklenecek. Bu kontenjan listesinin birinci sırasındakiler hem ilçe belediyesi hem Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olacak. AK Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp’in kontenjan listesinin başında eski Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Ekşi yer alıyor. Alp seçilmesi durumunda Ekşi Belediye Başkan Yardımcısı olarak göreve başlayacak. Alp’in seçilmesi halinde kontenjan listesinde yer alan; ‘Bilal Temen, Halil Kılıç ve Hakan Parlakgün’ Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi olacaklar. Bu üç isimde Eskişehir’de bilinen ve tanınan kişiler. Temen Eskişehir’de uzun yıllar Belediye İş Sendika Başkanlığı yaptı. İyi bir MHP’lidir. Halil Kılıç da eski Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı. Hakan Parlakgün mevcut Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi.  Odunpazarı’nın 33 kişilik Belediye Meclis Üyesi listesinin başında AK Parti Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Özlem Ünalır var. İkinci sırada Eskişehir Ticaret Odası Meclis Başkan Vekili Metin Öztürk, üçüncü sırada Teksan Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Karamanlı yer alıyor. Oda seçimlerinden dolayı birbirlerini hiç sevmeyen Halil Kılıç ile Ramazan Karamanlı’nın aynı listede yer alması dikkat çekiyor. 4’ncü sırada MHP’nin ağır toplarından Mimar Mustafa Enes Süzen, 5’nci sırada mevcut meclis üyesi Şükrü Akbıyık var. 6’ncı sırada TÜMSİAD eski Başkanı Ali Engiz,7’nci sırada KADEM Eskişehir İl Temsilcisi Hatice Kaya 8’nci sırada İl Sağlık Müdürlüğünden Şube Müdürü olarak emekli olan ve Sağlıkspor Başkanı İsa Melih Batur yer alıyorlar. Batur’da MHP kontenjanından listeye girdi. 9’ncu sırada Avukat Fahri Ünlü, 10’ncu sırada Mihalıççık eski Belediye Başkanı Yusuf Kavaklı yer alıyor. İnhisar’da başarısız bulunduğu için Belediye Başkan adayı yapılmayan Mehmet Kepez’in 11’nci sıradan Meclis Üyesi adayı olması bir hayli şaşırtıcı. İnhisar’da başkan olarak yetersiz bulunan birisine Odunpazarı Meclis üyeliği teselli ikramiyesi gibi olmuş. Hatipoğlu’ndan sonra İYİ Parti’den istifa eden eski sendikacı Yüksel Alem 12’ncı sırada kendisine yer buldu. Eskişehir Otomobil ve Motor Sporları Kulübü Başkanı Nevzat Aslan 13’üncü, Eskişehirspor eski Başkanı Mehmet Şimşek 14’üncü, mevcut meclis üyesi Mehmet Fatih Özlü 15’nci sıradan aday yapıldılar.  MHP kontenjanında giren Hasan Mert Yıldırım 20’inci sırada yer aldı. Mevcut Meclis Üyesi Eyüp Can arka sıralardı (22’nci) kendisine yer bulabilmiş.

TEPEBAŞ’NDA KADININ ADI YOK

AK Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hamid Yüzügüllü’nün kontenjan listesinin başında belediye meclisinin en kıdemli üyelerinden Mustafa Birsen yer alıyor. Alp’in seçilmesi halinde kontenjan listesinde yer alan; ‘Hasan Yazıcı, Soner Güncan ve Abdullah Keskin’ Tepebaşı  Belediye Meclis Üyesi olacaklar. Soner Güncan MHP kontenjanından listeye girdi. Tepebaşı’nın 33 kişilik Belediye Meclis Üyesi listesinin başında Tepebaşı Belediye Başkan aday adayı olan Ahmet Sivri yer alıyor. Mevcut Meclis Üyesi Mimar Ali İnci 2’inci, Gençlik Kolları Başkanı Avukat Musab Tayyip Altınkaynak 3’üncü, Eskişehir ASKON Başkanı Ali Semih Ünlü 4’üncü, 5’nci sırada MHP kontenjanından Hasan Kuzu, 6’ncı sırada mevcut meclis üyesi Mustafa Güleryüz, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği eski Başkanı Cihan Ertok 7’nci, Eskişehirspor Başkanı Erkan Koca 8’inci, Hüseyin İlteriş Çelik 9, Hüseyin Kızılcık 12’nci sıralarda MHP kontenjanı olarak yer aldı. AK Parti eski Tepebaşı Yöneticisi Abdullah Çakmak 10’ncu sırada yer aldı.  BBP kontenjanından Ahmet Ulupınar listede 15’nci sırada yer aldı.  Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi  Aday Listesinde kadının adı yok. Seçilebilecek yerden sadece 1 kadın aday var. Hülya Çıraklı 16’ncı sırada.  Gülizar Gülmez 24, Nesrin Ünlü 32 ve Bağdagül Ünver 33’ncü sıradalar. 3 kadın aday listeye dolgu malzemesi olarak konulmuş. AK Parti’nin Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Aday Listesi çok güçlü. İş, STK ve spor dünyasının tanıdığı önemli isimler var.  5 yıl önce Volkan Doğan listesi çok kötüydü. Buna rağmen seçimi sadece 7 bin oyla kaybetmişti. Bu tanınmış isimlerin oldu listeyle AK Parti’de seçime kazanmaya en yakın adayın Özkan Alp olduğunu düşünüyorum. Tepebaşı’nda da Odunpazarı kadar olmasa da tanınmış isimler listeye yazılmış. Hamid Yüzügüllü’nün en büyük şansızlığı Ahmet Ataç gibi bir dev markayla yarışacak olmasıdır.

***

NOSTALJİ

EMİRDAĞLILARDA KURUCU BAŞKAN SAFA HALAÇ

Eskişehir’de yaşayan Emirdağlıların ileri gelenleri Emirdağlılar Vakfı’nı kuruyor. 1 Mart 1998’de yapılan ilk Genel Kurulda dönemin Devlet Demiryolları Hastanesi Başhekimi merhum Safa Halaç, Vakfın ilk başkanı oldu. 1998 yılına ait tarihi fotoğrafta Vakfın kurucu yöneticileri yer alıyor. Başkan Safa Halaç, 19 Mayıs Ortaokulu eski Müdürü Muharrem Kubat, Sağlık Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Sabahattin Sarı, Mobilyacı Kadir Poyraz, Emekli Nüfus Müdürü Gülendam Atar, Dr. Bilen Özel, Şarhöyük Mahallesi Muhtarı Ali Çıraklı, Kültür Turizm Şube Müdürü Reşat Bağcı, Mehmetçik Ortaokulu Müdürü Yüksel Yüksel, Mali Müşavir İhsan Avcı ve Esnaf Osman Özgürlü (Lokumcu Osman) fotoğrafta yer alan isimler. Eskişehir’in sevilen ve tanınmış doktorlarından birisi olan Safa Halaç, 18 Şubat 2014 vefat etti. Cenaze Törenine binlerce kişi katıldı. 1944 yılında Emirdağ’da doğan Halaç, 1982’de Eskişehir Demiryolları Hastanesi’nde İç Hastalıkları Uzman Doktoru oldu. 1987-2003 yılları arasında bu hastanenin başhekimliğini yaptı. Eskişehirspor Kulüp Doktorluğu ve Yönetim Kurulu görevlerinde bulundu. Vakıf kanalıyla hali vakti yerinde olan Emirdağlıların burs vererek başarılı öğrencilerin okutulmasına öncülük etti. 1999 yılında Anavatan Partisi’nden Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu. Eskişehir sevdalısı olan Safa Halaç’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.

***

DÜNYA TARİHİ

IRKÇILIĞIN ÇİRKİN FOTOĞRAFI

Yıl: 1955. Amerika’da otobüslerde siyahilerin sadece en arka koltuklara oturabildikleri bir dönem.

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Bilirsin, önüne içkisini koy, tabağına bifteği etrafı da güzel kadınlarla dolu sana en karanlık sırlarını anlatır.” Den of Thieves / Suç Takımı