AKP'de kongre takvimi belli oldu. Mahalle ve köy delegelerinin Ekim ayı sonuna kadar seçilmesi bekleniliyor.

22 ŞUBAT 2015'E
KADAR BİTECEK
AKP İl Başkanı Dündar Ünlü, 5. Olağan Kongre sürecinin başladığını belirterek, 'Kongre sürecimizin ilk ve en önemli aşaması köy ve mahalle delege seçimleridir. Delege seçimleri parti içi demokrasinin temel taşıdır. Bunun için delege seçimleri köy, mahalle ve beldelerimize kayıtlı tüm üyelerimizin katılımı ile mahallinde ve sandık konularak yapılacaktır. Delege seçimleri partimizin ve toplumumuzun her kesimini kucaklayan adil bir anlayış ile tüzüğümüzde ve yönetmeliğimizde belirtilen kıstaslar ve ilkeler göz önüne alınarak gerçekleştirilecektir. Daha sonra Kongre takvimine uygun olarak 1 Kasım - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında ilçe kongreleri ve 22 Kasım 2014 - 22 Şubat 2015 tarihleri arasında da il kongreleri gerçekleştirilecektir' demiş.

KARŞILARINA ADAY
ÇIKMA İHTİMALİ ZAYIF
Ünlü'nün açıklamasına göre delege seçimleri Ekim ayı içerisinde tamamlanmalı. 1 Kasım-31 Aralık tarihleri arasında başta Odunpazarı ve Tepebaşı olmak üzere 14 ilçenin kongreleri yapılacak. 22 Kasım 2014 - 22 Şubat 2015 tarihleri arasında da il kongreleri gerçekleştirilecek. AKP Eskişehir Teşkilatı Kasım ayı içerisinde ilçe kongrelerini tamamlarsa, yeni il yönetimi Aralık 2014 sonuna kadar belli olacak. Mevcut başkanların karşısına başka adaylar çıkabilir mi? Şu anki duruma göre zor gözüküyor. Mevcut İl Başkanı Dündar Ünlü dünün Başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile atandı. Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanları da aynı şekilde yeni atandılar. Bundan dolayı karşılarına başkan adayı çıkma ihtimali çok zayıf.

KONGREYİ KAZANDI
GÖREVDEN ALINDI!
Genel Merkeze rağmen başkan adayı olanların akıbetleri ortada. AKP'nin Kurucu İl Başkanı olan Osman Yüksel 2004 Yerel Seçimleri'nde AKP'den İl Genel Meclisi Üyesi seçildi. Meclis içinde yapılan oylama ile İl Genel Meclisi Başkanlığına getirildi. Dönemin Merkez İlçe Başkanı İbrahim Poyraz'ın başını çektiği parti içi muhalefet grubu Yüksel'i İl Başkan adayı olması için ikna etmeye çalıştı. Ve bunda da başarılı oldular. Genel Merkezin İl Başkan adayı Fikret Dönmez'di. Seçim 21 Nisan 2006 tarihinde yapılacaktı. O yıllarda AKP'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Eskişehir'e gelerek, Yüksel ile görüştü. Yazıcı, Yüksel'e 'İl Başkan adaylığından çekil. Biz tek adaylı seçim istiyoruz. Adayımız Fikret Dönmez'dir. İl Genel Meclisi Başkanlığına devam et' dedi.

kilitlenen kapılar
Yüksel, yola birlikte çıktığı arkadaşlarını ortada bırakmamak için Yazıcı'yı dinlemedi. İl Başkanlığına aday oldu. 21 Nisan'da yapılan seçimde 2 oy farkıyla AKP'nin İl Başkanlığına seçildi. Genel Merkez kendisine biat etmeyen Yüksel'i ve İl Yönetim Kurulu'nu 'Uyum noksanlığı ve güvensizlik' gerekçesiyle görevden aldı.
15 Temmuz 2012 tarihinde Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda yapılan İl Kongresi'nde protokol kapıları kilitletilerek, bayan il başkanı adayı Ayten Kızılsu'nun listesini zamanında Divan'a ulaştırması engellenmişti. Bu yaşananlar AKP'de parti içi demokrasinin nasıl olduğunu gözler önüne seriyor. Bu iki olaydan sonra AKP'de; Genel Merkezin onayı olmadan kim başkan adayı olarak çıkabilir?

GENEL BAŞKANLAR
PARTİ İÇİ DEMOKRASİYE ÇOK UZAKLAR
İl Başkanı Ünlü, delege seçimlerinin parti içi demokrasinin temel taşı olduğunu vurgulayarak, bu seçimlerin adil şekilde yapılacağının sözünü vermiş. Ben yıllardır Eskişehir'deki siyasi partileri takip ederim. Son 15 yıldır değil AKP, hiçbir siyasi partide parti içi demokrasi yok. AKP'de ise parti içi demokrasinin olmamasının dışında 'biat kültürü' olayı da var. 1970'li yıllar ve 1985- 1999 arasında CHP, Adalet Partisi ve onun devamı olan DYP'de parti içi demokrasi işletilmeye çalışılırdı. 1999'dan bugüne AKP olsun, CHP olsun, MHP olsun parti genel başkanları bu kavrama o kadar çok uzaklar ki!...

*

GENEL BAŞKANLAR TUZLUK İSTER

Yılardır hep aynı hikayeyi dinliyoruz. Tüm siyasi partilerin liderleri, hep daha demokratik, Avrupa'daki gibi anayasa istediklerini haykırır. Ancak aynı liderler, adaylar belirlenirken parti içi demokrasiyi bir türlü uygulamaz.

İSTEYENLER DIŞLANIYOR
Buna direnen il ve ilçe örgütleri hep aynı yöntemlerle antidemokratik şekilde tasfiye edilir. Parti içi demokrasi mücadelesi verenler hep dışlanır. Bunlar, genel merkez yöneticiler tarafından hep 'Sakıncalı Piyade' olarak görülür. Bundan dolayı yılgınlığa düşen partiler artık günümüzde antidemokratik uygulamalara karşı mücadele etmiyor. Genel Başkanlarının belirlediği adayları sineye çekiyor. Hatta başka partilerden gelen insanların baş tacı edilmesini üzüntüyle izliyor.

İHTİYAÇ OLDUĞUNDA
KULLANILIRLAR
Peki parti liderleri demokrasinin lafla değil de uygulamayla olacağını bilmiyor mu? Bugünkü kanunlarda parti içi demokrasiye aykırı hükümler yoktur. Aday seçiminde üyelere gitmeyi engelleyen bir hüküm yoktur. Ağızlarından demokrasiyi düşürmeyenler, iş adayları belirlemeye gelince kendi partisinin üyesine gitmez. Onların görüşünü almaya gerek duymaz. Çünkü onlar için parti örgütleri nedir ki? Böylece Genel Başkan tarafından yazılan milletvekilleri meclislerde kendilerine ihtiyaç olduğundu kullanılmayı bekleyen tuzluklar gibi oturur. Çünkü Genel Başkanlarına karşı en ufak muhalefet yaptıklarında bir daha o sıralara oturamayacaklarını çok iyi bilirler…

*

NOSTALJİ

18 YIL ÖNCE YENİ HOCA KURTAR İLE AKŞAM YEMEĞİ

1994-1995 yılında şampiyon olan Eskişehispor 1. Lige (Bugünün Süper Ligi) çıktı. ES ES o yıl teknik direktör Candan Dumanlı ile yola çıkmıştı. Ligi üçüncü bitirerek, direk çıkamamıştı. Play-Of Grubuna kalmıştı.

YILMAZ VURAL
1.LİGE ÇIKARDI
Dönemin Kulüp Başkanı Aydın Arat, Candan Dumanlı'yı görevden alarak, Play-Off maçları için motivasyon ustası olan Yılmaz Vural'ı takımın başına geçirmişti. Vural yönetimindeki ES ES Konya'da düzenlenen Play-Off maçlarında şampiyon olarak 1. Lige çıkmıştı. 31 Mayıs 1995 tarihinde Play-Off finalinde Aydınspor'u 2-1'le geçmişti. ES ES 1995-1996 Futbol Sezonuna yine Yılmaz Vural ile başladı. Ancak daha sonra ard arda gelen kötü sonuçlar nedeniyle Yılmaz Vural'ın görevine son verdi.

TAKVİYELER KONUŞULDU
O'nun yerine 1992-1994 yılları arasında Kocelispor ile harikalar yaratan Güvenç Kurtar ile anlaşıldı. (1996) Kurtar, anlaşma sonrasında dönemin Kulüp Başkanı Aydın Arat, Eskişehirspor Yöneticileri Bekir Sıtkı Saraç, Evrensel Avar, eski milli kaleci Adil Erinç, 2010 yılında kaybettiğimiz Eskişehir Bölgesi Hakemi Kazım Ünlüsoy ile akşam yemeği yiyor. Ara transferde Eskişehirspor'a yapılacak takviyeleri görüştüler. Kurtar geldikten sonra takım önce toparlanıyor. Son haftalara düşme potasının üstünde giriyor.

BİZİ BEŞİKTAŞ
KÜME DÜŞÜRDÜ
Ancak o sezon Eskişehirspor'u her iki maçta da yenen Beşiktaş Eskişehirpor'un küme düşme potasındaki rakiplerine son üç hafta içerisinde ard arda yenildi. Beşiktaş, önce Van'da Vanspor 2-0 yeniliyor. Sonra kendi evinde Denizlispor'a 4-0 yeniliyor. Beşiktaş küme düşme potasındaki takımlara kaybetmeye devam ediyor. Daha sonra Altay'a İzmir'de de 3-0 yeniliyor. Bu sonuçlar sonrasında Denizli ve Altay'ın gerisinde kalan ES ES son hafta Şota'nın 5 gol attığı maçta Trabzonspor'a 7-1 mağlup olarak küme düşmüştü.

----

FOTO ŞAKA

AKP Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar: Sayın Bakanım, size o kadar yıl danışmanlık yaptım. Artık beni 2. Sıra milletvekili adayı yaparsınız değil mi?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Ertuğrulcuğum sen İl Başkanı olmak isteyip, ilçe başkanı olmadın mı? Şimdi de 2. sıraya niyet edersin, büyüklerin seni dördüncü mü, beşinci mi sıraya yazar, bilemem.