7 Haziran seçimlerinde Eskişehir'de beklenen oldu. 210 bin 259 oy (%38,81) alan CHP Eskişehir'de birinci parti oldu. Türkiye çok partili seçim sistemine 1946'da geçti. CHP o tarihten bugüne yapılan hiçbir seçimde Eskişehir'de birinci parti olmadı. Bu seçim CHP için makus talihini yenme seçimiydi. CHP 7 Haziran'da Eskişehir'deki makus talihini yenerek, 69 yıl sonra Eskişehir'de birinci parti oldu.
ELEŞTİRİ OKLARI
CHP Eskişehir'de muhteşem bir zafer yaşarken, AKP hayal kırıklığına boğuldu. Bir yerde başarı oldu mu, bunu herkes kendi üstüne alır. Başarısızlık oldu mu kimse sahiplenmez. Şu günlerde herkes CHP'nin başarısına sahip çıkıyor. Peki tam tersi bir durum olsaydı. CHP seçimlerde başarısız olsaydı, ne olurdu? En çok eleştiriyi kim veya kimler alırdı? 'Aday Listesini Yılmaz Hoca yaptı. Adaylar belirlenirken, bize soran oldu mu?' denilerek, eleştiri okları en çok Büyükerşen'e yönelirdi. Veya 'Listeyi Genel Merkez yaptı. Örgüt hiçe sayıldı' denilerek, başarısızlığın faturası onlara gönderilirdi. 'Örgüt hiç çalışmadı. Adayları kabullenmediği için terse çalıştı' denilerek, mevcut il yönetimi topa tutulurdu.
'TARLADA İZİ OLMAYANIN
ARPADA GÖZÜ OLMAZ'
Gönlünden milletvekilliği geçiren Ahmet Ataç'ta eleştiri oklarından nasibini alırdı. 'Milletvekili adayı gösterilmediği için küstü. Bundan dolayı fazla çalışmadı' diye suçlanırdı. 4. Sıra adayı Erman Gölet içinde 'Arkaya yazıldığı için hiç çalışmadı' suçlaması yapılırdı. Milletvekili adayları için ise, 'Çalışmış olsalar, başarılı olurlardı' denirdi. Olası bir başarısızlıkta en çok eleştiri alacak isimler aslında bu büyük başarının sahibi ve mimarlarıdır. CHP'liler ne mutlu ki, ortada herkesin paylaşacağı bir başarı var. AKP'lilerde ise kimsenin sahip çıkmak istemediği başarısızlık var. Atalarımız ne kadar güzel söylemiş. 'Tarlada izi olmayanın arpada gözü olmaz' diye. Şu anda CHP'de tarlada izi olmayanların, seçim dönemini tatilde geçirenlerin, 'Ben şunu yaptım. Şurada çalıştım. Bunu ikna ettim' diye başarıda kendilerine pay çıkarmaya çalışmaları beni çok güldürüyor…
*
CUMHURBAŞKANI
FAHRİ DOKTORAYI
KABUL ETMEDİ Mİ?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde üç buçuk ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a fahri doktora verilmesiyle ilgili senato kararı almıştı.
İKİNCİ DÖNEMİ
GARANTİYE ALMAK
Ağustos'ta yapılacak Rektörlük seçiminde tekrar bu göreve aday olan Prof. Dr. Hasan Gönen'in senatodan böyle bir karar aldırması tepki toplamıştı. Bilindiği gibi Rektörlük seçimde ilk 6 sıraya girenlerin isimleri YÖK'e gidecek. YÖK bu 6 kişiden üçünü seçip, Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı da bu üç isimden birini, aldığı oy sayısına bakmaksızın Üniversite Rektörü olarak atayacak. Yani yeni Rektörü Cumhurbaşkanı Erdoğan belirleyecek. Anlaşılacağı gibi Hasan Gönen'in ikinci dönem rektörlüğünü garantiye almak adına senatodan alınmış bir karar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Haziran'da Eskişehir'e gelmesine rağmen, Fahri Doktorasını almaması dikkat çekti.
NEGATİF ETKİSİ
OLACAK
Üniversite kulisleri Erdoğan'ın Rektörlük seçimi öncesinde Gönen'in diğer rakiplerine avantaj sağlaması adına kendisiyle ilgili böyle bir karar alınmasına tepki göstererek, Fahri Doktora unvanını kabul etmediği iddialarıyla çalkalanıyor. Gönen'in Cumhurbaşkanına Fahri Doktora hamlesi artık seçimde kendisine pozitif değil, negatif yönde etkisi olacak. Belki de Cumhurbaşkanına Fahri Doktorasını yeni seçilecek Rektör, önümüzdeki eğitim yılı açılışında verilecek. Bu Rektör Hasan Gönen olur mu? Doğrusu hiç sanmıyorum...
****************
MECLİS BAŞKANI CİNDORUK'A GÖRKEMLİ KARŞILAMA
24 yıl önce. 1991 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanlığı'na seçilen DYP Eskişehir Milletvekili Hüsamettin Cindoruk, partisinin diğer Eskişehir Milletvekili İbrahim Yaşar Dedelek ile ilimize yaptığı bir ziyarette Eskişehirliler tarafından sevgiyle karşılanıyor. O yıllarda DYP-SHP Koalisyon Hükümeti vardı. Cindoruk'u karşılamaya gelenler arasında SHP İl Başkanı merhum Kemal Metin, SHP Çifteler Belediye Başkanı İsmail Özen, dönemin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Yüksel Yüzügüllü'de bulundu. 16 Kasım 1991- 1 Ekim 1995 yılları arasında TBMM Başkanlığı yapan Cindoruk, DYP'li Bakanlara 'İçinde Eskişehir olmayan hiçbir hizmete şeye imza atmam' demiş. Eskişehir'in Büyükşehir olmasını, İlimize doğalgazın gelmesini, OSB'de yeni fabrikaların kurulmasını sağlamıştı. Eşi Dilek Hanımın Eskişehirli olması nedeniyle Eskişehir'in eniştesi olan Cindoruk, dürüst, ilkeli ve demokrat tavrıyla Türk siyaset tarihinin önemli isimlerinden birisidir.
foto şaka
Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen: Hasan Bey, Eskişehir esnafı adına bu plaketi size takdim ediyorum.
ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen: Ekrem Bey, yarın ben de size Cumhurbaşkanı için hazırladığım Fahri Doktorayı takdim edeyim de, ziyan olmasın.