ESKİŞEHİR
'HAYIR' DEMİŞTİ
Referandumla Cumhurbaşkanının halkın oyuyla seçilmesi sağlandı. Yargıda önemli değişiklikler yapıldı. 12 Eylül referandumuna Eskişehir halkı 'Hayır' demişti. '%54,2 Hayır oyu' çıkarken, '%45,97 Evet oyu' kullanmıştı. Türkiye 2017'nin Haziran'ında tekrar referanduma gidecek. Halk, Cumhurbaşkanlığı görünümündeki Başkanlık Sistemine ya 'Evet' ya da 'Hayır' diyecek. AK Parti ve MHP tarafından üzerinde uzlaşılan anayasa değişiklik paketiyle yetkili ve sorumlulukları artırılmış bir Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçmesi teklif ediliyor. Bu sistem referandumda kabul edilmesi halinde yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacağı için 'Başbakanlık' tarihe karışacak. Yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olmasının teklif edildiği metinde Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ve sorumlulukları tarif edildi. Teklif, Türk siyasetini 'Yedek milletvekilliği ve Cumhurbaşkanı yardımcılığı' gibi yeni kavramlar ile de tanıştırıyor. Buna göre Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atayacak, seçimlerin yenilenmesine tek başına karar verebilecek.
ATATÜRK BAŞKAN
OLMAK İSTEMEDİ
Etrafındaki dalkavukların Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e 'Başkan' olmasını önermişlerdi. Atatürk, 'Ben isteseydim derhal askeri bir diktatörlük kurar ve memleketi öyle yönetmeye kalkardım. Fakat istedim ki, o millet çağdaş bir devlet kursun ve ben onu yaptım. Ben diktatör değilim ve heveslisi de olmadım' diyerek bu öneriye ret etmişti. Devlet Başkanının aynı zamanda fiilen Başbakanlık görevini de üstüne alması gerektiği tartışmalarının yapıldığı sırada, Atatürk, 'Şaşarım o efendilerin aklı perişanına. Hep biliyoruz ki, memleketimizin başına gelen felaketlerin çoğu şahsi idareden gelmiştir. Bu kadar geri kalmamızın başlıca amillerinden biri budur. Biz öteden beri, böyle bir idareyi bertaraf etmek için mücadele ettik. Şimdi nasıl olur da benim aynı yola gitmekliğim, yeniden devlet hayatında tarafımdan böyle bir çığır açılması istenebilir. Amerikan sistemini memleketimizde tatbik etmeyi hiç hatırıma getirmedim; sistemsiz ve kanunsuz tarzda, Reisicumhurlukla Başvekaleti birleştirmeyi düşünmedim ve düşünecek adam olmadığım bütün milletçe malumdur zannederim' demişti.
TEHDİTLERE BOYUN EĞMEZ
Atatürk Devrim ve İlkelerine bağlı bir gazeteci olarak, ülkemizde Cumhurbaşkanlığı görünümlü Başkanlık sisteminin gelmesini istemiyorum. Umarım halkımız referandum sandığı önüne konduğunda, Atatürk'e ve Çağdaş Cumhuriyete sahip çıkar. Ben Eskişehir halkının Cumhurbaşkanlığı görünümlü Başkanlığa yani tek adamlığa 'Hayır' oyu vereceğini biliyorum. Türkiye genelinde de Evet oylarının %49,8'in üzerine çıkmayacağını düşünüyorum. MHP'li dostlarımızla yaptığım sohbetlerde onların 'Hayır' oyunu savunmaları dikkat çekiyor. Devlet Bahçeli'ye rağmen MHP tabanının büyük bölümünün bu değişikliğe onay vermeyecekmiş gibi gözüküyor. Türk halkı 'Ya Başkanlık Ya Kaos' tehditlerine boyun eğmeyecektir. Çünkü asil Türk Milleti ülkenin yönünü Batı'dan Doğu'ya çevirenlerin dayatmalarını kabul etmez.
.jpg)
NOSTALJİ
BABASININ SOYADINI ALDIĞI İLÇEDE
Tarih 1 Nisan 1989. Yer: Eskişehir'in İnönü ilçesi. SHP Genel Başkanı Erdal İnönü 2. İnönü Zaferi'nin Kutlama törenine katılıyor. İnönü'ye ilçe halkı büyük ilgi gösteriyor. Fotoğrafta SHP Merkez İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer ile yıllarca partide bir nefer olarak çalışan Mustafa Taşlak'da yer alıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk zafer sonrası İsmet Paşa`ya 'Siz orada sadece düşmanı değil, Türk ulusunun makus talihini de yendiniz' diyor. Büyük Önder soyadı kanunu çıkınca İsmet Paşa'ya İnönü adını bizzat kendisi veriyor. Erdal İnönü'de soyadını aldıkları ilçedeki törene katılarak, Zafer Coşkusuna ortak oldu.