Türkiye erken seçime gidiyor. Erken seçimde partilerin Eskişehir'de kimleri milletvekili adayı yapacağı merak ediliyor. İktidar partisi olan AKP 7 Haziran seçimlerinde Eskişehir'de hüsrana uğradı. Üç olan milletvekili sayısı ikiye düştü.

GÜNAY LİSTEDE OLUR
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Emine Nur Günay milletvekili seçilemedi. Bundan dolayı AKP'nin milletvekili aday listesinde büyük değişiklikler olabilir. 7 Haziran'da AKP'nin milletvekili adayları şöyle sıralanmıştı; '1. Nabi Avcı, 2. Salih Koca, 3. Emine Nur Günay, 4. Mustafa Kemal Biçerli, 5. Yetkin Tetik, 6. Ali Demirel.' Bence bu listeden ancak iki kişi yeni listede kendilerine yer bulabilir. Bu isimlerden birisi Emine Nur Günay'dır. 5. sıra adayı olmasına rağmen 7 Haziran seçimlerinde çok çalışan Yetkin Tetik'te yeni milletvekili aday listesinde yer alabilir.

SALİN KOCA'NIN İŞİ ZOR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı İstanbul veya Ankara'dan seçilecek bir yerden aday olabilir. 2. Sıradan milletvekili seçilen Salih Koca'nın erken seçim aday listesine girmesi zor gözüküyor. Büyük ihtimalle de giremeyecek gibi. Olası bir hükümette adı Ekonomi Bakanlığı için adı geçen Emine Nur Günay büyük ihtimalle AKP Eskişehir milletvekili aday listesinin başında olacak. 30 Mart Yerel Seçimlerinde AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Harun Karacan 2. sıraya yazılabilir. Eskişehir'de popüler bir isim olan Karacan'ın adaylığı AKP'ye pozitif yönde büyük katkısı olur. Yetkin Tetik, Süleyman Reyhan, Ertuğrul Dindar, Osman Yüksel, Fikret Dönmez, İbrahim Atıcı yeni aday listesine girebilecek isimler arasında yer alabilirler…

CHP'DE YENİ
İSİMLER OLMALI
7 Haziran seçimlerinde 210 bin 259 oy (%38,81) alan CHP birinci parti oldu. Türkiye çok partili seçim sistemine 1946'da geçti. CHP o tarihten bugüne yapılan hiçbir seçimde Eskişehir'de birinci parti olmadı. Bu seçim CHP için makus talihini yenme seçimiydi. CHP 7 Haziran'da Eskişehir'deki makus talihini yenerek, 69 yıl sonra Eskişehir'de birinci parti oldu. 196 bin 296 oy (%36,22) alan AKP ikinci sırada yer alırken, MHP'de 90 bin 330 oy (%16,67) aldı. CHP'den Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, AKP'den Nabi Avcı, Salih Koca ve MHP'den Ruhsar Demirel milletvekili seçildi. Peki CHP erken seçime partinin makus talihini yenen milletvekili aday listesiyle mi girer? AKP aday listesini daha popüler isimlerle güçlendirmesi halinde CHP'de listedeki bazı isimleri değiştirmeli.

ATAÇ LİSTE BAŞI OLABİLİR
7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olmak isteyen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç erken seçimde liste başı olabilir. Ahmet Ataç'ın aday olması halinde CHP Eskişehir'de birinciliğini korur. Hatta farkı daha da açıp, dördüncü milletvekilliğine koşabilir. Ataç aday yapılmadığı takdirde CHP'nin milletvekili aday listesinde liste başı Gaye Usluer olur. Mevcut milletvekilleri Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel 2 ve 3. Sırada yer alırlar. Belki Yüksel Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in desteğiyle ikinci sıraya yazılabilir. Çakırözer bir sıra gerileyerek üçüncü sırada olabilir.

YENİLMEZ VE ATAK
CHP'nin 4, 5 ve 6. Sıra milletvekili adayları mutlaka değişmelidir. Erman Gölet, Metin Tomsuk ve Erdal Çakıcıer seçilemeyeceklerini bildikleri halde 7 Haziran seçimlerinde büyük özveriyle çalıştılar. Bu isimlere tekrar bir yük bindirmenin doğru olacağını sanmıyorum. Bence bu isimlerin yerine daha genç isimler 4, 5 ve 6. sıraya yazılmalı. Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez, Harb-İş eski Şube Başkanı Hasan Atak, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Akçar, Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan erken seçim milletvekili aday listesinde kendilerine yer bulabilirler. 7 Haziran seçimlerinde CHP AKP'ye yaklaşık 14 bin oy fark yaptı. AKP başta Harun Karacan olmak üzere yeni isimlerle bu farkı kapatmaya çalışacak. CHP'de 7 Haziran'da olduğu gibi erken seçimde de Eskişehir'de yine birinci parti olmak için var gücüyle çalışacak.

**

foto şaka

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Salih erken seçimde Eskişehir'den kaç vekil çıkarırız?

AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca: Üç vekil çıkarırız.

Başbakan Ahmet Davutoğlu: 7 Haziran seçimi içinde 'üç' demiştiniz. En iyisi ben seni dördüncü sıraya yazayım da bu sefer üç garanti olsun.