Fotoğrafta gördüğünüz insanlar ucuz et, tanzim satışı için kuyruğa girmedi. Çağdaş bir Cumhuriyet kenti olan Eskişehir’de halk, kültür sanat için uzun kuyruk oluşturdu.

BİLENLERİ GÜLÜMSETTİ BİLMEYENLERİ ŞAŞIRTTI

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası her konserini kapalı gişe oynamaya alışkın. Bu bilinen bir durum. Görenler tarafından şaşkınlık yaratan bir başka durum; Senforock konserleri öncesi şehirde oluşan bilet kuyruğu oluyor.  Senfoni Orkestrası, değerli şef Musa Göçmen yönetiminde, Anadolu Rock Müziği ile Senfonik müziği harmanladığı Senforock konserlerini geçtiğimiz yıllarda da birçok kez izleyici ile buluşturmuştu. Programa her alındığında seyircilerin yoğun talebi ile ek gösterimlerin yapılmasına maruz kalan, bilet satışa çıktığı anda şehirde uzun kuyrukların oluşmasına neden olan, izleyenlerin anlata anlata bitiremediği, izleyemeyenlerin tekrar yapılması için baskı yaptığı efsane konser yine büyük ilgi gördü.  Orkestra yönetimini yine ek konser yapmak zorunda kaldı.  15 Mart Cuma günü peş peşe iki ayrı konser programa alındı. Bilet almak için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, bilenleri gülümsetirken, bilmeyenlerde şaşkınlık yarattı.

“SENFONİYE KİM GİDER” DEMİŞLERDİ

Yılmaz Hoca Senfoni Orkestrasını ve Şehir Tiyatrolarını kurarken, “Bunlara ne gerek var? Eskişehir’de Senfoni Konserine kim gider?” diye tepki gösterenler vardı. Eskişehir halkından bihaber olan, belediyeciliği sadece yol, kaldırım, par yapmak, çöp toplamak olarak algılayan bu güruhun tepkilerine aldırmayan Büyükerşen, Eskişehir’i kültür ve sanat anlamında da Türkiye’den herkesin gıpta ile baktığı kent yaptı. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk; “Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur”  demişti.

“KANLARIYLA TİYATRO KURANLAR ESKİŞEHİR’İ SEVGİLİSİYLE BULUŞTURDU”

Sanata karikatürle başlayan Yılmaz Büyükerşen 1950’li yılların sonlarında Türk Devrim Ocakları Eskişehir Şubesi Başkanı olarak bir gençlik tiyatrosunun oluşumunu başlatır. “Akademi Tiyatrosu” adı altında  Turgut Özakman’ın “Duvarların Ötesi” adlı eserini sahneleyen gençler, oyunu izleyen Özdemir Nutku’nun övgüleri karşısında daha da heveslenirler. Başkan Yılmaz Büyükerşen ile Muhtar Özkaptan, Gürbüz Özgün, Ünhan Taner, Güngör Onal, Atalay Şener ve İnal Cem Aşkun’dan  oluşan Türk Devrim Ocakları Yönetim Kurulu ‘TDO Oda Tiyatrosu’nu kurmak kararını verirler. Genç ekip bir düğün salonunu dönüşümlü bir sahne olarak kullanmaya başlarken, finansman sorunlarını çözmek içinse “Harpte ülke için dökülen, kaybedilen kan, sulhta da ülkenin aydınlanması ve kültürel kalkınması için niçin verilmesin?” diyerek, kan bankasına kanlarını satarak bu sorunlarını dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde çözerler ve tarihe “Kanla Kurulan Tiyatro” olarak geçerler. Kurulan bu tiyatro 1966 yılında yandı. Eskişehir sanatsal anlamda geliştirmeye kararlı olan Yılmaz Hoca önce Anadolu Üniversitesi’ne bir devlet konservatuarı kazandırır. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra Şehir Tiyatrolarını kurar. Bu tiyatro 27 Mart 2001 tarihinde Turgut Özakman'ın yazıp, Ergin Orbey'in yönettiği "Bir Şehnaz Oyun" adlı eserle perdelerini açtı. Haberes Dergisi’nin Ekim 2020 (6’ncı) sayısında Şehir Tiyatrolarının Kuruluş Hikayesini geniş bir şekilde kaleme almıştım. Başlığını da: “Kanlarıyla Tiyatro Kuranlar Eskişehir’i Sevgilisiyle Buluşturdu” diye atmıştım. Bazı insanlar, o şehrin kaderi oluyor veya kaderini değiştiriyor. Bir şehrin kaderini değiştiren Yılmaz Büyükerşen’in adı; on yıllar, yüzyıllar geçse de hep bu şehirle beraber yaşayacak.

 

***

NOSTALJİ

37 YIL ÖNCE ODUNPAZARI’NDA SHP MİTİNGİ

37 yıl önce SHP Genel Başkanı merhum Erdal İnönü 29 Kasım 1987 seçimleri öncesinde ilimize gelerek Odunpazarı Meydanı’nda düzenlenen mitingde halka sesleniyor. Tarihi fotoğrafta ‘Halk Beni Seviyor’ sözüyle hep hatırlanan ve dönemin SHP İl Başkanı merhum Demircan Arıkan, 1. sıra Milletvekili Adayı Cevdet Selvi, 2.sıra Milletvekili Adayı Zeki Ünal, dönemin Han Belediye Başkanı İsmet Şanlı, Kırka Belediye Başkanı Şevket İnce yer alıyor.  SHP 29 Kasım seçimlerindeki milletvekili adaylarını hakim huzurunda önseçim ile belirlemişti. 1 Kasım 1987 Pazar günü Eskişehir’de iki parti (CHP-DYP) hakim huzurunda önseçim yaptı. Önseçimde o yıllarda Petrol-İş Genel Başkanı olan ‘Cevdet Selvi 2312 oyla birinci sırada’ çıktı.  Önseçimde ilk iki sırayı alan Cevdet Selvi ve Zeki Ünal 29 Kasım 1987 seçimlerinde  Eskişehir Milletvekili seçildiler. SHP %27 oy aldı. Aynı seçimde Anavatan Partisi oyların %41’ini aldı. DYP %19 oy aldı. Eskişehir’in beş milletvekilinden üçü  Anavatan’ın oldu. Erol Zeytinoğlu, İsmet Oktay ve Mustafa Balcılar ANAP’tan milletvekili seçildiler.

NOSTALJİ FOTOĞRAFINA YAZILACAK İSİMLER

BEYAZ PLATFOR BAŞLADIĞI NOKTADA SOLDAN SAĞA: DEMİRCAN ARIKAN-ZEKİ ÜNAL-CEVDET SELVİ-ERDAM İNÖNÜ-İSMET ŞANLI-ŞEVKET İNCE  İSİMLERİ YAZILACAK.

***

ÇİVİ

“İki mükemmel insan asla birlikte olamaz. Çünkü mükemmel kadın birinci seferde evet demez, mükemmel erkekse ikinci şansı vermez.” Anton Çehov

***

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Uğruna savaşacak bir şeyler bulana kadar, bir şeylere karşı savaşmayı seçersin.” Choke / Tıkanma

***