Geçen hafta kendi sahamızda Karaköprüsporkarşısında aldığımız ağır yenilginin ve üstüne bir de teknik direktör değişikliği ile gittiğimiz TrakyadeplasmanındaEdirnespor'u yenerek döndük.
Hafta içi süprizlerle geçti. Pazartesi güne eski hocamız Özcan Kızıltan'la yollarımızı ayırarak başladık. Doğru bir karar veren yönetim sürekli teknik adam konusunda aceleci olmuş ve hatalar yapmıştı.Sanki Eskişehirspor'a teknik direktörleri İŞKUR gönderiyordu. Oysa burnumuzun dibindeki teknik adamları göremiyoruz.
Yeni hocamız Ali Onur Cerrah ile anlaşılınca sosyal medya hesabından, bu görevlendirilmenin zamanlama ve camiaya sunuş şekli açısından konuşulacak çok şey var demiştim.Evet çok şey var. Her şeyden önce risk alma dönemimiz bitmişti. Uzun vade düşünüyorsanız planlamayı en başından beri yapmalıydık. Hadi sezon başı Ali Onur Cerrah,Bandırmaspor'da çalışıyordu, burayı atladık. Özcan Kızıltan gelmeden önce hazır da transferimiz açılmışken, liglere ara verildiğinde Antalya'da kampa giden takımın başında Cerrah hocamız olsaydı kötü mü olurdu? Bu futbolcularla en az 25-30 idman daha beraber olmuş olurdu. Uyum süreci sıkıntılarımız varken Özcan Kızıltan ile boşa geçen tam 1 ay, 4 hafta, 30 gün, 720 saat hangisini kullanırsanız kullanın bu kadar süre boşa geçmiş oldu.
Hazır bunları söylemişken neden boşa geçen zaman diyorum onu da Ali Onur Cerrah hakkında biraz bilgiler verirken önemini anlatmış olayım.
Ali Onur Cerrah aslında bir akademisyendir.Anadolu Üniversitesi ayrılmadan önce beraber mesai arkadaşlığı yaptığımız, sonra Spor Bilimleri Fakültesi,Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde kalınca orada akademisyenliğine devam eden bir öğretim üyesidir. Bizler için Doç. Dr. Ali Onur Cerrah'tır. Performans yöneticisidir. Daha anlaşılması için bir sporcunun fizik ve kondisyonunun geliştirilmesi, düzenlenmesi, çalıştırılması hakkında ders veren bir akademisyendir. Bu konuda Türkiye'nin sayılı Öğretim Üyelerindendir. Uzmanlık alanı fizik kondisyon olunca ve takımımıza yapılan transferler içerisinde uzun süre futbol oynamamış, maç eksiği olan, oynadığı takımda yedek kalan oyuncular topluluğu olduğu için, bir ay takımın fizik gücünün artması için çok uygun bir zamandı. O nedenle zamanlama bu açıdan çok yanlış bir zamandı. Bir teknik direktör olarak bilmem ama Ali Onur Cerrah gibi akademisyenlerin her kulübün içirişinde mutlaka ama mutlaka olmalıdır. Alt yapı seçmeleri ve çalıştırılmasında bu tür bilim adamları mutlaka olmalıdır. Hepimiz 7-8 yıldır alt yapının halini görüyoruz. 20 Transfer yapıyoruz içlerine ancak bir tane oyuncu monte edebiliyoruz. Bunun ciddi anlamda üzerine gidilmesi gerekiyor. 2016 beri sadece bir Onur Arı takımda oynayabiliyorsa, bu gençler ya erken forma verilerek fiziksel açıdan ezildiler ya da iyi çalıştırılmadılar. Diğer alternatif ise ya iyi seçilmediler ya da eş dost akraba hatırı için alt yapılara alındılar. Bunun başka açıklamasını ben bulamıyorum.
Maça gelirsek, uyum sorunun hala devam ettiğini, bazı futbolcularımızın camia ile bağının güçlendiğini, hala iyi bir oyun kurucu sıkıntımızın sürdüğünü, oyunu artık dikine oynama çabası içerisine girdiğimizi ve son transferimiz İlker Sayan'ın iyi bir kumaş olduğunu gördük. İki golümüzü atan Melih Bostan'ın attığı gollerin vuruş tekniğinden ziyade pozisyon alma becerisinin iyi bir alt yapı eğitiminden geçtiğini de gösterdi.
Yazıma son verirken herkesin gözden kaçırdığı, Türkiye'de birçok alanda ilkleri yaşatan kulübümüz, bir akademisyeni, teknik direktör olarak takımın başına getirirken, ülkemiz futbolu adına bir ilki daha yaşatmış oluyoruz. İşte bu nedenle Doç Dr. Ali Onur Cerrah anlamlı bir görevlendirmedir.İşte bu yüzden hem bilime, hem de kafalardaki yozlaşmış zihniyete dur demek, kokuşmuş teknik direktör enflasyonundan sonra, pırıl pırıl yeni yüzler için sonuna kadar destek diyorum.