Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin 10'uncu Madde 6'ncı fıkrasında 'Yönetici olarak görevlendirileceklerde ve öğretmen olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar' şöyle sıralanıyor; 'Fen liselerinin müdürleri Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji alan öğretmenleri arasından; güzel sanatlar liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Görsel Sanatlar/Resim veya Müzik alan öğretmenleri arasından; sosyal bilimler liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmenleri arasından; spor liselerinin müdürleri Beden Eğitimi öğretmenleri arasından; mesleki ve teknik eğitim kurumlarının müdürleri okulda uygulanan meslek alanları itibarıyla atanabilecek atölye ve laboratuvar öğretmenleri arasından görevlendirilir.'

HUKUKSUZLUK
4,5 YIL SÜRDÜ
İlimizin en gözde eğitim kurumlarından birisi olan ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde 4,5 yıl önce Hüseyin Okur okul müdürü yapılarak, bu yönetmelik hiçe sayılmıştı. Bu görevlendirme yandaş sendikanın etkisiyle olmuştu. Yönetmelik açık ve net. 'Sosyal Bilimler Liselerinin müdürleri Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji veya yabancı dil öğretmenleri arasından görevlendirilir' ETİ Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Okur'un branşı Din Kültürü. Yönetmeliğe gören Din Kültürü öğretmenlerinin Sosyal Bilimler Lisesi'nde müdürlük yapma hakkı yoktu. Ama ne yazık ki dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen yönetmeliğe göre şartları tutmayan Okur'u ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'ne Müdür olmasına onay verdi. Daha sonra hiçbir şartı tutmayan Okur müdürlük koltuğunda otururken; 'Proje Okulu' bahanesiyle ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nin başarılı öğretmenleri dağıtıldı. Ben bu olayı bir kaç defa yazmama rağmen, bu hukuksuzluk tam 4,5 yıl sürdü. 2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yönetici Görevlendirme Takvimi devam ediyor. Bu kapsamda 'dört yıl görev süresini tamamlamış okul müdürlerine tekrar aynı kurumu istemeleri halinde ekstradan dörder puan' verilecek. Başka okulları da isteyebilecekler. Yönetmeliğe aykırı şekilde ETİ Sosyal Bilimler Lisesi Müdürlüğü yapan Hüseyin Okur'un da 'dört yıllık görev süresi sona' erdi.

FATURASI AĞIR OLDU
Okur, şartları tutmadığı halde ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde 'müdür olarak kalmakta ısrar ederek, gömleğinin ilk düğmesini yanlış' ilikledi. Yandaş sendika başkanına ve dönemin İl Milli Eğitim Müdürüne güvenip; benim 'bu konudaki uyarılarıma' kulaklarını tıkadı. Eti Sosyal Bilimler Lisesi Proje okulu oldu. Buradaki okul müdürü, müdür yardımcısı ve öğretmenleri atama yetkisi Bakanlığa geçti. Bakanlık Okur'u atama ve görevden alma yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek; O'nun 'başka bir okul için tercih yapma hakkının olmadığını' belirtti. Okur'un şartları tutmadığı için zaten ETİ Sosyal Bilimler Lisesi'nde 'görev süresini uzatma hakkı' yok. Tercih de yapamayacağı için 'öğretmenliğe dönmek zorunda' kalacak. Gömleğinin 'ilk düğmesini yanlış iliklemenin faturası' Hüseyin Okur için çok ağır oldu. Yönetmelikleri hiçe sayarak, 'onu ETİ Sosyal Bilimler Lisesine müdür yapanlara için bu olay bir ders' olmalı. Hukukun ve yönetmeliğin dışında hareket ederseniz, günü geldiğinde 'bunun acı faturasıyla' böyle yüzleşirsiniz...

///

MİLLİ EĞİTİM'İN ÖZDEN ABLASI
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özden Akkaya, 2013 yılından bugüne 6 yıldır İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevini vekaletle yapıyordu. Milli Eğitim'in 'en başarılı ve çalışkan yöneticilerinden birisi olmasına rağmen' asil olarak atanamadı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı 'kadrosu boş olmasına rağmen' bir türlü Özden Hanım'a verilmiyordu. Gerekçe olarak, 'Eşinin CHP'li olması' gösterildiği iddia ediliyordu. FETÖ'den 'hapis yatanların kardeşlerinin Bakan ve Büyükelçi yapıldığı' ülkemizde 'eşi CHP'li diye' Akkaya'yı hak ettiği halde İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığına asil olarak atanması 'hep birileri tarafından' engellendi. 6 yıldır Akkaya'nın 'vekaletle görev yaptığı boş kadroya' atama yapıldı. Ankara Altındağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Sertsöz Eskişehir'e İl Müdür Yardımcısı olarak atandı. Bundan dolayı Akkaya'nın Milli Eğitim'deki görevi yarın sona erecek. Asıl kadrosunun olduğu Yunusemre İlkokulu Müdürlüğü görevine dönecek. Akkaya, Adnan Menderes Anaokulu'nun kurucu müdürlüğünü yaptı. Onun başarılı çalışmaları sayesinde bu okul Eskişehir'in bir numaralı anaokulu oldu. Akkaya, 2013 yılından beri Milli Eğitim'de vekaleten Şube Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yaptı. Yapılan tüm 'haksızlıklara rağmen' büyük özveri ve başarıyla bu görevi sürdürdü. İl Milli Eğitim'de çalışan tüm personelin 'Özden Ablası' oldu. Hiçbir yanlış işe imza atmadı. Hep kurumun ve çalışanların yanında oldu. İl Milli Eğitim'de çok 'güzel izler' bıraktı. Özden Hanıma bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluk diliyorum..

/////

ODUNPAZARI'NDA ANADOLU LİSESİ SIKINTISI
Eskişehir'in en eski eğitim kurumu olan 'Atatürk Lisesi nitelikli okul' yapıldı. Okul bu yıl sınavla öğrenci alacak. Köklü bir eğitim kurumu olan Atatürk Lisesi'nin 'nitelikli okul olmasını olumlu' buluyorum. Ancak bu bölgede 'sınavsız olarak öğrenci alabilecek sadece bir Anadolu Lisesi' kaldı. Yunuskent'te bulunan Edebali Anadolu Lisesi, Odunpazarından, Alanönü, Kurtuluş, Huzur, Yenidoğan, Karapınar, Erenköy, 71 Evler, Emek Mahallesine kadar oturan 'öğrencilerin gidebileceği tek lise olarak' kaldı. Bu bölgeye 'acil olarak yeni bir Anadolu Lisesi yapılması' gerekiyor. Bu olmadığı takdirde bölgede oturanlar kendi veya komşu mahallenin değil, 'çok uzak yerde bulunan Anadolu Liselerinde' eğitim görmek zorunda kalacak. Bundan 'en büyük zararı AK Parti'ye oy veren seçmenlerin çocukları' görecek. Çünkü bu mahalleler AK Parti'nin oy deposudur. CHP'li seçmenlerin oy deposu olan Yenikent ve Gültepe'de Fatih, Kılıçoğlu, Salih Zeki Anadolu, Hoca Ahmet Yesevi Anadolu Liseleri var. Fatih ve Kılıçoğlu şu anda sınavsız öğrenci alan en gözde liseler. Yani 'CHP'li seçmenlerin yoğun olduğu bölgede' Anadolu Lisesi sıkıntısı yok. AK Parti Eskişehir Milletvekilleri ve İl Başkanı Emek-Erenköy-71 Evler bölgesinde yeni bir Anadolu Lisesinin yapılması için çalışma yapmalıdır. Geçiçi çözüm olarak; eski 19 Mayıs Ortaokulu (Ticaret Borsası Ortaokulu) acilen Anadolu Lisesine çevrilmelidir. Bu bölgelerde oturan çocukların Anadolu Liselerinde okuma hakkını korumalıdır.

NOSTALJİ////

DEMİREL'E MİTİNG YAPTIRMAYAN VALİ
Yıl 1989. 30 yıl önce Dönemin Eskişehir Valisi Bahaeddin Güney bir resmi davette Eskişehir'in gazetecileriyle birlikte. Fotoğrafta Eskişehir'in önemli gazetecileri merhum Sema Pamukçu, Vedat Celal Alp, Mehmet Çil, Murat Taşkın, Orhan Demir ve Muharrem Esen yer alıyor. Anavatan Partisi iktidarı sırasında 1988'de Antalya'dan Eskişehir'e Vali olarak atanan Bahaeddin Güney ilimizde 3,5 yıl görev yaptı. Renkli kişiliğiyle Eskişehir'de iz bıraktı. 1989 yılında Beyaz Altın Lületaşı Festivali düzenledi. Eskişehir'in tanıtımında önemli çalışmalara imza attı. 20 Ekim 1991'de yapılan seçimde Anavatan Partisi iktidardan düştü. DYP-SHP Hükümeti kuruldu. İlk çıkan Valiler Kararnamesiyle 1992'nin başında merkeze alındı. Çünkü Güney, Antalya Valisi iken, DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel'e Antalya içinde miting yapmasına izin vermemişti. Demirel Başbakan olunca, mitingine engel olan Güney'i merkeze alarak onu cezalandırdı. Fotoğrafta yer alan merhum Sema Pamukçu 13 yıl önce 28 Ağustos 2006'da vefat etti. Gazeteciliğe, 1977 yılında Eskişehir Gazetesi'nde başlayan Pamukçu, Eskişehir'deki çeşitli yerel gazetelerde çalıştıktan sonra Milliyet Gazetesi Eskişehir Bürosu'nda önce muhabir, daha sonra da büro şefi olarak görev yaptı. Daha sonra Milliyet Gazetesi Bursa Bürosu'nda görevlendirilen Pamukçu, büro şefi olarak çalıştığı bu gazeteden emekli oldu. Pamukçu'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun…


//FIKRA
YAŞLI TEMEL
Bir araba yaşlı Temel'e çarpar. Arabanın şoförü bağırır,
- Suç sende ben 20 yıllık şoförüm!..
Temel karşılık verir,
- Pen de 80 yıldır yüreyrum!

//// FOTO ŞAKA

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Salihciğim 'benimle kavga edenler siyaset sahnesinden silinir' demiştim. Beni dinlemediğin için seni bir daha aday yapmadılar. Al bu suyu da biten siyasi hayatın üzerine afiyetle iç.
Eski AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca: Hocam bu saatten sonra değil pet bardak, bir damacana su içsem, beni kesmez.