Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.
SOMUT BİR ABİDE
Aynı Erdoğan, 2010 yılında 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması sonrası, ' 2010 1 Mayıs'ı Türkiye'nin, tahrik ve provokasyon korkularından sıyrıldığının, somut bir abidesi' demişti. Bu sözlerini söyleyen Erdoğan'ın dört yıl sonra Taksim'i yasaklamasına emekçiler büyük tepki gösterdi. Erdoğan Referandum öncesi halka şirin görünmek adına 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin vermişti. 2010 yılı 1 Mayıs Kutlamaları sonrasında Başbakan Erdoğan ne demişti?
DÖRT YIL ÖNCE
MUTLUYDU
Erdoğan kutlama sonrasında yaptığı konuşmada şu görüşlerini dile getirmişti; 'Türkiye genelinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tam bir bayram havasında kutladık. 32 yıl aradan sonra dün Taksim Meydanı 100 bini aşkın işçiyi, memuru ağırladı. Taksim'de tarihi bir gün yaşandı. Mutluluk içindeyiz Kimin ne dediği bizi ilgilendirmiyor ama biz 33 yıl aradan sonra böyle bir zemini hazırlamanın mutluluğu içindeyiz. Taksim Meydanı'yla ilgili verilen karar AK Parti iktidarına nasip olmuştur.
HAFIZALARA
KAZINACAK
Sendikal hareket adına, çalışanlar adına, orada hayatını kaybedenlerin aileleri adına son derece umut verici bir tablo izledik, yaşadık. 32 yıl önce o meydanda yaşanan acı hadisenin ardından ilk kez bu alan resmi alan kutlamaya ev sahipliği yaptı. Hayatını kaybedenler saygıyla anıldı. Hayatını kaybedenlerin aileleri bir nebze olsun gönül rahatlığına kavuştu. Dün Taksim Meydanı'nda yaşanan o an 2010 yılı 1 Mayıs'ı asla ve asla bir tesadüfün eseri değildir. 2010 yılı 1 Mayıs'ı mutlaka hafızalara kazınacaktır.'
'TAKSİM'DEN
ÜMİDİNİZİ KESİN'
Başbakan 2010 yılında yaptığı bu konuşmadan 4 yıl sonra 22 Nisan'daki grup toplantısında 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim hakkında konuştu. Başbakan'ın 1 Mayıs ve Taksim ile ilgili 2 gün önceki sözleri dört yıl önce söylediklerinden çok uzaktı. Erdoğan Salı günü yaptığı konuşmada; 'Şımarık ruh hali son bulmalı. Sokaklara şiddet görüntüsünün egemen olmasına bugüne kadar izin vermedik, bundan sonra da vermeyiz. Bu şımarık ruh hali artık son bulmalıdır. Sendikalar artık demokratik gösteri kültürünü öğrenmelidir. Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum diyerek artık esnafa, müşteriye, sokaktaki insana zarar verilmesini biz sineye çekemeyiz. Milletime, sendikalara, tüm STK'lara sesleniyorum; ülkemizde miting yapılacak alanlar bellidir. Bu sene son olarak Kadıköy'e son olarak müsaade ediyoruz. Fakat bundan sonra burada da yapılmayacak. Burada yaşananlar bayram günü eza cefa günü olamaz. Taksim'den ümidinizi kesin, gelin buyurun Yenikapı, orası değil Maltepe, buyurun orada yapın. Ama burada devletle bir gerilime lütfen girmeyin. Taksim ısrarına biz iyi niyetle bakmayız' dedi.
SAMİMİYSENİZ BU
YASAKLAMALAR NİYE?
Taksim'de 1 Mayıs yasağı getiren hükümet, bu olaya duyarlı kesimler olan sendikaları ve sol grupları tahrik etmiyor mu? Aslında bu tür yasaklamalar yüzünden polis ile göstericiler karşı karşıya getiriliyor. 'İleri Demokrasi getireceğiz' diye iktidar olanların padişah zihniyetiyle keyfi yasaklamalar getirmesi toplumda kutuplaşmalara neden oluyor. Yoksa iktidar bu 1 Mayıs'ta gerilim ortamını istiyor mu? Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi sokak ve caddeleri göstericilere teslim etmeyen iktidar görüntüsüyle hanesine artı oy yazdırmaya mı çalışıyor? Başbakan Erdoğan Gezi Parkı eylemi yapanlardan intikam almak için mi 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin vermiyor? Sayın Başbakan hani dört yıl önceki Taksim'de yapılan 1 Mayıs'ta Türkiye, tahrik ve provokasyon korkularından sıyrılmıştı? O zaman söylediklerinizde samimiyseniz, bu yasaklamalar niye?
*
GENEL SEÇİMLERDE DE CHP'Yİ BİRİNCİ PARTİ YAPMALIYIZ
CHP Büyük Kurultay Delegesi Yavuz Metin ile karşılaştım. Kendisi partinin efsane İl Başkanlarından merhum Kemal Metin'in oğludur. İyi bir CHP'li olan Metin 30 Mart Yerel seçimlerinde CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi aday listesinde 16. Sıraya yer almıştı. CHP Odunpazarı'nda 4 Kontenjan+16 meclis üyesi çıkardı.
ASIL OLAN CHP'DİR
Yavuz Metin kılpayı Meclis üyesi seçilemedi. Ayaküstü sohbetimizde Yavuz Metin, 'Benim meclis üyesi olup olmamam önemli değil. Önemli olan CHP'nin kent merkezindeki üç belediyeyi de almasıdır. CHP'liler olarak bu seçim zaferinin tadını çıkarmalıyız. Partililer olarak başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere, Ahmet Ataç ve Kazım Kurt'a sahip çıkmalıyız. Kendi kişisel menfaatlerimizi bir tarafa bırakarak, belediye başkanlarımızın başarılı olması için çalışmalı ve onları desteklemeliyiz. Kırgınlıklarımızı, dargınlıklarımız bir tarafa bırakarak, 2015 Genel Seçimlerinde de CHP'yi Eskişehir'de birinci parti yapmalıyız. Bunu başardığımız takdirde CHP'nin Eskişehir'deki milletvekili sayısını 2'den 3'e çıkarabiliriz. Geçmişi bir tarafa bakıp, önümüze bakmalıyız. Partililer olarak seçilmiş belediye başkanlarımızı yıpratacak eylemlerden kaçınmalıyız. Asıl olan CHP'dir. CHP'nin başarısıdır. CHP'nin iktidara gelmesidir' dedi.
*
HÜRRİYET İLKOKULU'NDA KUTLAMA SKANDALI
Fatih Mahallesi'nde bulunan Hürriyet İlkokulu'nda 'ses düzeninde arıza var' gerekçesiyle öğrenciler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayamamış.
25 NİSAN'A ERTELENDİ
Büyük Önder Atatürk'ün kendilerine armağan ettiği bayramlarını kutlamak için dün okula koşan öğrenciler büyük hayal kırıklığı yaşadı. Saat 08.45'te tören başlamış. 10 dakika sonra ses düzeninde arıza oluşmuş. Okul Müdürü arızayı gidermek için uğraşmış. Arıza giderilemeyince, Okul Müdürü Recai Yılmaz töreni 25 Nisan Pazar günü saat 10.00'a ertelendiğini söylemiş.
ÇOCUKLAR ÇOK ÜZÜLDÜ
Bu olay ile ilgili gazetemizi arayan veliler, 'Çocuklarımız bu tören için dört aydır çalışıyor. Okul yönetimi ses düzeni konusunda gereken önlemi almalıydı. Bazı veliler, 'biz ses düzeni getirelim, tören bugün yapılsın' diye ısrar ettiler. Okul Müdürü bunu kabul etmedi. Büyük bir sevinç ve heyecanla okula giden çocuklarımız çok üzüldü. Büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Bu törene Vali veya Milli Eğitim Müdürü katılmış olsaydı, bu aksaklık anında giderilmez miydi? Çocuklarımızın bugün yaşadığı hayal kırıklığı ve üzüntünün hesabını kim verecek?' diye tepki gösterdiler.
*
FOTO ŞAKA
CHP İl Başkanı Nihat Çuhadar: Mahmudiye'yi 2 oy farkıyla kazanmıştık. 1 Haziran'da bu fark 2000 oya çıkacak.
CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer: 2000 yetmez Nihat Başkanım 3000 fark atacağız.
Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan: Bugün parti binasında esip gürleyenler umarım Mahmudiye sokaklarını karışı karış gezerler. Konuşma ile değil, çalışma ile seçim kazanılır.