Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Eskişehir'den önemli bir müjde verdi. Hane sayısı 10'un altında olmayan kapalı olan tüm köy okullarının yeniden açılacağını söyledi.
Doğru bir karar. Öğrenci sayısı azaldığı gerekçesiyle köy okulları kapatıldı. Öğrenciler ise nüfus sayısı daha fazla olan köylerdeki okullara taşımayla götürülüp getirildi. Bu da birçok sorunlara neden oldu.
En büyük sorun ise kendi köyünden gideceği köy okulu kilometrelerce uzakta olduğundan sabahın köründe hazırlanıp çoğu zaman kahvaltı bile yapmadan yola çıkmalarıydı.
Bu sorun yıllardır devam ediyor. Oysa çocuklar kendi yerleşim yerlerindeki okullarda eğitim-öğretim görmek istiyorlardı.
Bu konuda gerek köylerin muhtarları gerekse ailelerinin Milli Eğitim Müdürlerine ve bakanlığa yaptıkları taleplere ses çıkarılmadı.
Kapanan köy okulları da yıllardır sahipsiz kaldığından bakımsızlıktan pencereleri, kapıları söküldü. Virane hale geldi.
Şimdi bu okulların yeniden açılacağının müjdesini Milli Eğitim Bakanı Özer verdi. Yıllardır kapalı olan, yıkılan, dökülen okullar yeniden öğrencilerin hizmetine açılabilecek mi?
Peki, kullanılmaz durumda olan köy okulları yeniden mi inşa edilecek?
Karar doğru. Yıllar önce velilerin ve muhtarların isteklerine cevap verilmiş olsaydı okullar bakımsızlıktan yıkılıp dökülmeyecekti.
Hatadan dönülmesi de önemli.
Artık köylerdeki öğrenciler sabahın köründe yataklarından kalkarak kilometrelerce uzaktaki köylerdeki okullara gitmek zorunda kalmayacaklar.
Tabi köylerinde okul binaları yerinde duruyorsa…
ESKİŞEHİR'E
760 MİLYON
LİRALIK YATIRIM
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Eskişehir'e ilave 760 milyon liralık yatırım kararı aldıklarını, Eskişehir'deki yatırımları 1 milyar 219 milyon liraya çıkardıklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılı içerisinde Eskişehir'de devam eden, 2022'den devam eden ve izin verdikleri yatırımların toplam değeri 459 milyon lira civarındayken, eğitimin kalitesini ve erişilebilirliğini daha fazla artırmak için ilave 760 milyon liralık yatırım yapma kararı aldıklarını da kaydetti.
İyi de bugüne kadar neredeydiniz?
Seçim yaklaşınca mı aklınıza geldi?
ESKİŞEHİR'E 22
ANAOKULU YAPILACAK
Özer, Eskişehir'de 22 anaokulu yapacaklarının müjdesini de verdi. 2022'deki en büyük önceliklerinin, okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranlarını artırmak olduğunu hatırlatan Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 3 bin anaokulu kapasitesi üretmek için yola çıktıklarını kaydetti.
Eskişehir'in en büyük sorunlarından birisi de okul öncesi eğitimi veren Anaokulu sayısının
yetersizliği. Ailelerin çoğu ikamet ettikleri mahallelerde Anaokulu olmadığı için çocuklarını başka mahallerdeki okullara götürüp getirmekteler.
22 Anaokulu sözü verildi. Ancak bu okulların ne zaman hizmete gireceği konusunda kesin bilgi paylaşımı olmadı.
EMEK MAHALLESİ
NİHAYET LİSEYE
KAVUŞUYOR
Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre'de müjdeyi vermişti. Milli Eğitim Bakanı da açıkladı. Emek Mahallesi'ne 32 derslikli Anadolu Lisesi yapılması da yatırım programına alındığını söyledi.
Eskişehir'in en büyük mahallelerinden birisi olan Emek Mahallesi'nde lise yok. Mahalledeki öğrenciler şehir merkezindeki liselere gitmek zorunda bırakılmıştı. Mahalle halkının yıllardır lise taleplerine sessiz kalındı.
Herhalde 4-5 ay sonra seçim olmasa yine sessiz kalınacaktı. 2023 seçim yılı olunca hemen Emek Mahallesinde lise olmadığı akıllarına geldi!
* * *
İnşallah seçim yatırımı olmaz! Yatırım planına alındı müjdesi lafta kalmaz.
Bir an evvel yapımına başlar da Emek Mahallesindeki öğrenciler de şehir merkezindeki liselere gitmek zorunda kalmazlar.
YÜZDE 30 ZAMDAN NE EMEKLİ NE DE ÇALIŞANLAR MEMNUN DEĞİL
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu çalışanları ile emeklilerin 2023 yılının ilk 6 aylık zam miktarını yüzde 25 olarak açıkladı. Üzerinden 24 saat geçmeden gelen tepkiler üzerine şartları biraz daha zorladıklarını ve yüzde 25'lik zammı yüzde 30'a çıkardıklarının müjdesini verdi.
5 puanlık artış da ne kamu çalışanlarını ne de emeklileri memnun etmedi. Beklentiler yüzde 40-50 civarında idi.
Asgari ücrete yapılan zam oranında veya en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olacağı beklentisi oluşmuştu.
'AÇLIK SINIRI 8 BİN 130
EMEKLİ AYLIĞI
5 BİN 500 LİRA!'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yüzde 30 maaş zammına KESK, Kamu-Seen ile başta CHP olmak üzere millet ittifakını oluşturan partiler de tepki gösterdiler.
CHP İl Başkanı Recep Taşel'in çağrısı üzerine Millet İttifakını oluşturan partilerin il başkanları ile kamu çalışanları ile emekliler Hamamyolu Caddesi girişinde bir araya gelerek açıklanan yüzde 30'luk zammı kabul etmediklerini söylediler.
Kırılan enflasyonun beli değil emeklilerin ve memurların hayallerinin olduğunu belirten CHP İl Başkanı Recep Taşel, 'Saray rejimi son haftalarda sürekli 'Enflasyon un belini kırdıklarından' bahsediyor. Ama gelin görün ki kırılan enflasyonun beli değil emeklilerimizin ve memurlarımızın hayalleri oldu. TÜİK'in makyajlı verileriyle 2023 yılının ilk 6 ayı için memurlarımızın ve emeklilerimizin maaşlarında yapılacak artış önce yüzde 16,4 oldu. Ardından 3 Ocak Salı günü, memurun ve emeklinin hakkı değilmiş de AKP Genel Başkanı'nın lütfuymuş gibi artış oranı yüzde 25 olarak açıklandı. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu 'Siz sadaka mı veriyorsunuz, bu yetmez, bu rezil artışın hesabını vereceksiniz' diye tepki gösterince Saray 4 Ocak Çarşamba günü artış oranını yüzde 30'a yükseltmek zorunda kaldı.
Genel Başkanımızın çağrısıyla artış oranı yüzde 30'a yükseltildi, memur ve emeklilerimiz 'Ya Kemal Bey olmasaydı' dedi.
İktidara yakın İTO'nun dahi yıllık enflasyon verisi yüzde 93, bağımsız ENAG'ın yıllık enflasyon verisi yüzde 137 olarak açıkladıklarını da vurgulayan Taşel, açlık sınırının Aralık itibariyle 8 bin 130 TL olduğu ülkemizde, en düşük emekli aylığının beş bin 500 TL'ye çekilmesi teklifini ise ret ettiklerini,
2023 yılı için açıklanan 8 bin 500 TL'ye yükseltilmesini talep ettiklerini de sözlerine ekledi…
KAMU ÇALIŞANLARININ
BEKLENTİSİ YİNE
KARŞILANMADI
Türkiye Kamu-Sen Eskişehir İl Temsilcisi Alp Arslan da maaş artış oranının yüzde 30'a çıkarılmasıyla
da kamu çalışanlarının beklentilerinin karşılamadığını söyledi. Arslan yapılan zam miktarı ile ilgili, 'Türkiye Kamu- Sen olarak, açıklandığı an itibariyle yüzde 25'lik zammın yetersiz olduğunu ve beklentileri karşılamadığını
kamuoyu ile paylaşmıştık. Nitekim akşam bu amaçla gerçekleştirdiğimiz Twitter etkinliğine kamu çalışanlarının vermiş olduğu desteğin sesi yankı bulmuştur. Bunun üzerine Türkiye Kamu-Sen Başkanlar Kurulumuz acil toplanarak talep ve beklentiyi Cumhurbaşkanımıza iletme kararı almıştır. Bu sabah Cumhurbaşkanlığı makamı ile yapmış olduğumuz görüşme ile kamu çalışanlarının beklentisini Cumhurbaşkanlığı makamına da ilettik. Sayın Cumhurbaşkanının grup toplantısında yaptığı açıklamada, maaş artış oranının yüzde 30'a çıkarılmasıyla önemli bir adım atılmış ancak, kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamamıştır' dedi.
* * *
Sonuç olarak kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarına yapılan yüzde 30'luk zam beklentilerin çok çok altında oldu. Tepkiler bu yüzden.
Kamu çalışanları ve emekliler 2023 maaş artış oranının TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandığında en az yüzde 40'a yükseltileceği beklentisine girdiler.
'Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekirse Mart ayında yeniden gözden geçirilir' demişti.
Mart ayını beklemeden ocak ayında TBMM'de görüşülmeye başlandığında en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekileceği beklentisindeler.
Şahsi düşüncem ise bu beklentinin gerçekleşmeyeceği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 30'luk zam
açıklamasına TBMM'de AK Parti ve MHP milletvekillerini destek vererek geçirecekler.
KISSADAN HİSSE:
HAYAT 5 TOP OYUNU GİBİDİR
Bu toplardan sadece bir tanesi lastiktir, diğer toplar ise camdandır.
Bu toplar; işimizi, ailemizi, sağlığımızı, dostlarımızı ve kişiliğimizi temsil etmektedir.
Bu 5 top içinde bir tek işimiz lastik toptur. Onu düşürürsek zıplatabiliriz. Ancak diğer 4 top camdan yapıldığından, düşerse kırılırlar ve bir daha yerlerine konulamazlar. Bunu fark etmeli ve hayatımızı bu dengeye göre kurmalıyız. Oysa hepimiz O lastik topu tutabilmek uğruna, diğerlerini kırıp dökeriz. Dostlarınızı çantada keklik sanmayın. Onlara sıkıca sarılın, tıpkı hayata sarıldığınız gibi.
Çünkü onlarsız hayat anlamsızdır.
Hayatı çok hızlı koşmayın.
Nereden geldiğinizi ve nereye gittiğinizi unutmayın.
Hayatın bir yarış değil, her saniyesinin tadı çıkarılması gereken
güzel bir yolculuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın.'
DÜN TARİH OLDU, YARIN
BİR SIR, BUGÜNÜN KIYMETİNİ
BİLİN…
Dr. Üzeyir Garih