ES TV'de her Çarşamba günü saat 20.00'de canlı olarak yayınlanan 'Fikir Meydanı' programında kent ve ülke gündemindeki konuları masaya yatırıyoruz. Şener Çetin'in moderatörlüğünü yaptığı programda Kerem Akyıl, Hüseyin Güven ile birlikte siyasi yorumlarda bulunuyoruz. Son programımızda Eskişehir'in kırsal ilçelerinde en başarılı belediye başkanlarını masaya yatıracaktık. Ancak diğer konularla ilgili yorumlarımız uzun sürdüğü için zamanımız kalmadı. Bundan dolayı bende bugünkü köşemi bu konuya ayırdım. Peki kırsal ilçelerde en başarılı belediye başkanları kimler?

EĞİTİMDE TERCİH EDİLEN İLÇE
AK Parti'den 'Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü başarıda öne çıkan' isimler. Bugün başarılı iki isimle ilgili değerlendirmelerde bulunucağım. Yarın da CHP'nin kırsaldaki başarılı belediye başkanlarını kaleme alacağım. Özkan Alp '2009, 2014 ve 2019 seçimlerini' kazandı. Üç dönemdir Beylikova Belediye Başkanlığı yapıyor. Başkanlığı döneminde 'Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu çalışmalar' yaptı. Hep yapıcı ve çözüm odaklı oldu. Bu sayade 'ilçenin kanalizasyon, içme suyu sorunları' çözüldü. 3 kilometrelik büyük bulvar yapıldı. Beylikova merkezinde asfaltlanmamış sokak kalmadı. Alp'in girişimleri sayesinde 'Entegre Hastane Modeli' Eskişehir'de ilk Beylikova'da uygulandı. On yataklı altı doktoru olan ve 50'ye yakın personelin çalıştığı entegre hastanesi yapıldı. AK Parti MKYK Üyesi Harun Karacan sayesinde ilçeye doğalgaz getirildi. Alp döneminde en büyük başarı eğitim alanında oldu. Onun başkan olmasından sonra Beylikova art arda açılan okullar ve yurtlarla eğitimde tercih edilen bir ilçe oldu. Tabi ki bunda eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın emeği büyüktü. Alp girişimci ve tuttuğunu kopartan kişiliğiyle Beylikova'yı eğitim merkezi yaptı. İlk önce Anadolu Öğretmen Lisesi açıldı. Sonra öğrenci yurdu yapıldı. Arkasından ilçeye Fen Lisesi'ni kazandırdı. Aslında '50 bin nüfusun altında olan hiçbir yere' Fen Lisesi yapılamaz. Ancak Alp tüm bürokratik engelleri aşarak, Türkiye'de 'bunu başaran ilk ve tek belediye başkanı' oldu. Fen Lisesi'nin yurtları yapıldı.

OKULLARA SPOR SAHALARI
Daha sonra Çok Programlı Lisesi açıldı. Bu okulda 'Gıda Yüksek Süt Teknolojileri Bölümü' açıldı. Süt Teknolojileri Bölümü 'Türkiye de sadece 3 tane' var. Bunlardan birisi Beylikova'da. Türkiye'de 7 adet bulunan 'Veteriner Yardımcılığı ve Hayvan Sağlığı Bölümünü' de açıldı. Aynı dönemde bir İmam Hatip Ortaokulu da ilçeye kazandırıldı. Ard arda açılan okullar ve kazandırılan yurtlar sayesimnde ilçede 500 civarında öğrenci yatılı olarak kalmaya başladı. İstanbul, Diyarbakır, Hatay, Balıkesir, Çankırı, Antalya gibi illerden öğrenciler eğitim için Beylikova'ya geliyor. Kent merkezinden ve diğer ilçelerden de gelen öğrenciler Beylikova'da yatılı kalıyor. Belediye tarafından 'bütün okulların bahçelerine halı sahalar, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortları' yapıldı. Alp ilçeye 'bir de spor salonu' yaptı. Bir yıl önce Beylikova'ya yaptığım ziyarette Başkan Özkan Alp; 'Eğitim imkanları açısından ilçemiz Eskişehir'in diğer ilçelerine nazaran ciddi mesafele katetmiştir. Eğitimde tercih edilen bir ilçeyiz. Vatandaşlarımızında büyük desteği var. İlçemize gelen öğrencileri velileri güvenli ve rahat bir şekilde bırakabileceği bir yer yarattık. Eğitim ve sağlık ilerleyince merkeze göç çok azaldı. Son yıllarda göç oranı azalan en başta gelen ilçelerdeniz' demişti. Kırsal ilçelerde 'eğitimle ve eğitim kurumlarıyla en ilgili belediye başkanı' Özkan Alp'tır. O'nun sayesinde Beylikova kırsalda Fen Lisesi olan tek ilçedir. Bundan dolayı Alp üç dönemdir belediye başkanı seçiliyor. Son seçimde 'oyların yüzde 64,26'sını' aldı.
Ezici oy farkıyla seçimi kazandı. Alp 'çalışkanlığı ve geniş vizyonu sayesinde' sadece AK Partililerin değil, 'diğer siyasi görüşteki insanların da' oylarını alıyor.

FESTİVALLER DİYARI
'2014 ve 2019 seçimlerini kazanan' Hamid Yüzügüllü'de Alp ile birlikte AK Parti'nin en başarılı belediye başkanlarından birisi. Yüzügüllü'nün Belediye Başkanı seçilmesinden sonra 'Sivrihisar festivaller ilçesi' haline geldi. İlçede her yıl geleneksel olarak 'Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat ile Meşhur Sivrihisar Dövme Sucuk Festivalleri' yapılıyor. Bu festivaller sayesinde Sivrihisar sadece Türkiye'ye değil,tüm dünyaya tanıtılıyor. Başkan Yüzügüllü Türkiye'de 'bir ilki gerçekleştirerek; ilçede Açık Hava Heykel Müzesi' kurdu. Bu projeyle Sivrihisar'da bir 'kültür destinasyonunu' ortaya çıkardı. Açılış tarihi '2018 olan müzede yer alan eserler, Sivrihisarlı heykeltıraş Metin Yurdanur'a ait. Sivrihisar'ın yalçın kayalıklara yaslanmış 'Ermeni Surp Yerortutyun Kilisesi'nin bahçesinde (Kızıl taşlardan yapıldığı için diğer ismi ile Kızıl Kilise), '100 civarında heykel tüm ihtişamları ile' sergileniyor. Kilise bahçesinin yanı sıra dağın yamaçlarına da serpiştirilen; 'Atatürk, Kazım Karabekir Paşa, Kırkpınar'ın unutulmaz ağalarından Hüseyin Şahin, ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı ve derleyicisi Muzaffer Sarısözen, Ağ Çeken Balıkçılar, Aşık Baba, Bektaşi Dervişi Gülbaba, ünlü yazar Yaşar Kemal, Alaaddin Keykubad, Demirci Ustası, Pilot, Kartal, Keçi, Nene Hatun, Özgürlüğe Uzanan Eller, Şahlanan At, Balerinler, Madenciler, Yunus Emre, Karacaoğlan ve en önemlisi eşeğe ters binen meşhur Nasrettin Hoca heykeli' gibi eserler ziyaretçileri bekliyor.
Belediyeye 'yeni bir hizmet binası' kazandıran Yüzügüllü, sokakları 'sağlıklı hale getirecek' çalışmaları başlattı. Hamamkarahisar'da bulunan hamamların restorasyon çalışmalarını yaptı.Yüzügüllü yaptığı bu hizmetlerden dolayı 31 Mart 2019 seçimlerini çok rahat kazandı. Önümüzdeki beş yıllık dönemden sonra artık Sivrihisar'ın Yüzügüllü'ye dar geleceğini düşünüyorum...
-------------------------------------------------------
NOSTALJİ
ÇAĞLAR'A ESİAD PLAKETİ

27 Yıl önce. Yıl 1992. Dönemin Devlet Bakanı Cavit Çağlar Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) konuğu oluyor. Tarihi fotoğrafta ESİAD tarafından hazırlanan plaketi dönemin Valisi Ali Fuat Güven Çağlar'a takdim ediyor. Fotoğrafta ESİAD Başkanı Orhan Kesikoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri merhum Ali Çetinkaya, Selim Çolpan ve Ömer Bilgin'de yer alıyor. Çağlar siyasi yasaklar kalktıktan sonra tek başına iktidar olan Anavatan Partisi'nin tüm baskılarına rağmen merhum Süleyman Demirel'i kendisine ait helikopter ile mitingden mitinge taşımıştı. 20 Ekim 1991 seçimlerinde Anap iktidarı devrildi. Yerine DYP-SHP koalisyon hükümeti kuruldu. Merhum Süleyman Demirel tekrar Başbakanlık koltuğuna otururken, Çağlar Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. Demirel'in manevi oğlu olarak nitelendirildiği için 1991-1995 yıllarında Türk siyasetinde çok güçlü konumdaydı. Kesikoğlu Başkanlığındaki ESİAD o yıllardaki imza attığı işlerle kentimizin önemli sorunlarının çözümünde etkin oluyordu. Şehrin tüm milletvekillerinin Eskişehir paydasında bir araya getiriyordu. O yıllardaki siyasetçilerde demokratik kitle örgütlerinin sesine daha fazla kulak veriyordu...
--------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

AK Parti MKYK Üyesi Harun Karacan:
Nur Hanım 31 Mart'ta seçimi kazanmanıza rağmen partinizde kavga bitmiyor. Bakıyorum şu günlerde sizi 'örgüt' 'tüzük' diye kızdırıyorlar.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü: Rahmetli Erdal İnönü'nün dediği gibi biz sosyal demokratlar yemeği değil,birbirimizi yemeyi çok severiz.
--------------------------------------------
FIKRA
DOKTOR BEY KIZACAK

Köyde ağır bir hasta vardır, kasabaya götürürler. Hükümet doktoru ilaç yazar, reçete bir de fitil vardır. ''Bunu anüsten sokun!'' der. İlacı alır, köye giderler. Ama ''anüs'' nedir bilmezler ki! Bunun için, doktora telefon edip rahatsız edilir mi? Sonunda yalvar yakar muhtarı kandırırlar. Köy odasından sağlık ocağına telefon açılır, muhtar, doktara derdini anlatır, ''Peki doktor bey!'' deyip telefonu kapatır.
Sorarlar: ''Ne dedi?'' ''Makattan sokun dedi!'' Makat da ne demek?
Bilen yok! Birini telefon etmeye razı ederler, adam ''Yapmayın , etmeyin, doktor bey kızacak, hem de çok kızacak!'' derse de söz geçiremez. Açar telefonu sorar, doktoru dinledikçe de alı al, moru mor olur. ''Kusura bakma doktor bey!'' diyerek telefonu kapatır: ''Ben size çok kızacak demedim mi?'' ''Ne dedi?'' 'Kıçına sokun, kıçına, dedi!'