Eskişehirliler olarak yıllardır hep 'biz üniversite kentiyiz' diye övünürdük. Çünkü İstanbul, Ankara ve İzmir dışında iki üniversitesi olan tek ildik. Bu ayrıcalıktan dolayı hep gururluyduk.

BİZİ GEÇTİLER

Şimdi böyle miyiz? Siyasiler, ETO Başkanları yıllardır Eskişehir'e üçüncü üniversiteyi kuruyorlar. Verilen sözler hep lafta kalırken, yedi yıl öncesine kadar sadece birer üniversitesi olan Konya, Kayseri ve Bursa bizi geçti. Yedi yıl önce Eskişehir'in iki üniversitesi (Anadolu, Osmangazi) varken, Bursa'da sadece Uludağ Üniversitesi vardı. Konya'nın bir tek Selçuk Üniversitesi vardı. Kayseri'nin de Erciyes Üniversitesi bulunuyordu. Kayseri 2008 yılında Melikşah Üniversitesi'ni açarak, Eskişehir'i yakaladı. Konya 2009'da Mevlana Üniversitesi'ni kurarak, üniversite sayısını ikiledi. Kayseri aynı yıl Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'ni açarak Eskişehir'i geçti. Bursa 2010 yılında Bursa Teknik Üniversitesi'ni açarak, üniversite sayısını ikiledi. Konya 2010 yılında Necmettin Erbakan ve KTO Karatay Üniversitelerini açarak, üniversite sayısını dörde çıkardı. Aynı yıl Kayseri de dördüncü üniversite olarak, Abdullah Gül Üniversitesi'ni hizmete soktu. Konya 2013 yılında beşinci üniversite olarak Konya Gıda Tarım Üniversitesi'ni açtı.

SÖZLER HEP HAVADA KALDI

Bursa'da bu üniversite yarışına katılarak, 2011 yılında Bursa Orhangazi Üniversitesini açtı. Böylece Bursa'nın üniversite sayısı üçe çıktı. 2013 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi de bir yerleşkesini Bursa'ya açtı. Eskişehir'in iki üniversitesi varken, tek üniversiteleri olan Bursa ve Kayseri'nin bugün dört, Konya'nın beş üniversitesi var. Artık üniversite kenti değiliz. AK Parti iktidarıyla birlikte Türkiye'nin üniversite kentleri Konya ve Kayseri oldu. Eskişehir'e her seçimde üçüncü üniversite sözünü veren AK Parti liderlerinin sözleri hep havada kaldı.

BAKAN AVCI MUTLU MU?

İlk milletvekili seçildiği günlerde Eskişehir'e üçüncü üniversite müjdesi veren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sormak istiyorum. Konya beşinci, Kayseri dördüncü üniversiteleri açarken, Eskişehir sizin iktidarınız döneminde niye yaya kaldı? Bu ayıp kime ait? Hani TOBB Eskişehir'e üniversite kuracaktı? ETO'nun eski ve yeni başkanları, iktidar partisinin Eskişehir Milletvekilleri Eskişehir'in üniversite konusunda Bursa, Konya ve Kayseri'nin gerisinde kalmasından mutlu mu? Eskişehir yıllardır lafta üçüncü üniversiteyi kurarken; Konya bugün beşinci üniversiteyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Eskişehir bakıyor. 'Lafla peynir gemisi yürümüyor' Konya ve Kayseri'nin milletvekilleri kentlerine üniversiteler kurarken, ne yazık ki bizim vekillerimiz yıllardır bu konuda hep konuştu.

----------------------------------------------------------------------------------------

ES ES'TEN BUNDESLİGA'YA

ES ES Taraftarının 'Fethi Nihat Ender Filelere Gönder' unutulmaz sloganının önemli bir parçası olan Ender Konca 45 yıl önce Almanya Bundesliga'ya transfer olmuştu.

SEVİLLA ZAFERİ

1971 yılına ait tarihi fotoğrafta Ender Konca transfer olduğu Eintracht Frankfurt antrenmanında teknik direktörü Erich Ribbeck, Jürgen Grabowski ile birlikte görülüyor. 22 Eylül 1947'de İstanbul'da doğan Ender Konca futbola Kasımpaşaspor'da başladı. 1966'da İstanbulspor'a transfer oldu. 1967'de efsanevi futbolcu haline geldiği Eskişehirspor'a geldi. 10 Aralık 1967'de ES ES Şekerspor'u 3-0 yendi. Ender Konca Eskişehirspor'daki ilk golünü burada attı (iki gol atmıştı) İlk sezonunu 12 golle tamamlayarak, takımın en golcü futbolcusu oldu. 1970-71 Sezonu'nda Fuar Şehirleri Kupası'nda Türkiye'yi temsil etme şansını yakalayan Eskişehirspor, ilk turda İspanyol devi Sevilla FC'yi ilk maçta 1-0 yenilip, Eskişehir'deki ikinci maçta da 79. dakikada 1-0 geriye düşmesine rağmen 10 dakikada 3 gol bularak eledi ve tarih yazdı. Konca, iki maçta da 90 dakika forma giydi.

YEDİ GOL ATTI

Türkiye Kupası hem de Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanarak başarılarını taçlandırdılar. Galatasaray'ı 3-2 yendikleri Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde Konca bir gol kaydetti. Bu maç, Konca'nın ilk Eskişehirspor döneminin son maçıydı. Mayıs 1971'de Eintracht Frankfurt ile anlaşarak, Alman Ligi'ne gitti. 14 Ağustos 1971'de Hamburger SV ile oynanan birinci hafta maçında ünlü teknik adam Erich Ribbeck tarafından sahaya ilk 11'de sürülerek ilk Bundesliga maçına çıktı ve 70 dakika sahada kaldı. 13 Ekim 1971'de Borussia Mönchengladbach maçında ilk golünü kaydetti. İlk sezonunda 7 gol kaydeden futbolcu, takımının beşinci olarak UEFA Kupası vizesi almasına destek oldu…

----------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

Hızırbey İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ali Rıza Çelik: Sayın Valim kendi okulum diye söylemiyorum, Eskişehir'in en huzurlu okulu biziz.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna: Öğrenci ve velilere dayak atarak mı, İstiklal Marşı törenini bayraksız yaptırarak mı Eskişehir'in en huzurlu okulu oldunuz(!)

ESİMDER Başkanı Mehmet Kepez: Biz okul müdürünü kurtarmak için Valiyi okula getirmiştik. Bu fırçalardan sonra getirmekle hata mı yaptık, ne?