Son günlerde en çok tartışılan konulardan biri de normalleşme süreci. 1 Haziran itibariyle birçok kısıtlama aşamalı olarak kaldırıldı. Biz de geçtiğimiz günlerde kameraman arkadaşım Hakan Kalkır ile Hamamyolu'nda vatandaşa normalleşme sürecini sorduk. Sosyal medyada herkes konuşuyor ama sokak farklı. Sokak gerçektir, toplumun her kesiminden insanla karşılaşırsınız orada.

Sorumuz net. 'Normalleşme süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Doğru zamanda mı normalleşildi?' Gelen cevapların neredeyse çoğu ekonomik kaygılardan kaynaklı doğru zamanda olduğuna yönelikti. Çok az insan sağlık açısından erken başladığını söyledi.

'EKMEK YEMEYİNCE DE ÖLÜYORSUN'
Cevaplar arasında benim en çok dikkatimi çeken Recep Banlı'nın cevabıydı: 'Normalleşmek lazım. Çünkü esnafın dayanacak gücü yok ekonomik yönden bakarsak. Sağlık da önemli ama ekonomi de önemli. Ekmek yemeyince de açlıktan ölmek var. İnsanların mağduriyeti var. Normale dönmek gerekiyordu. Çok işsiz kalan var. Virüs risk ama ekonomi daha risk.'

KENDİLERİNCE HAKLILAR
'Doğru zaman' diyen çoğunluk aslında kendilerince haklıydı. Çünkü tek istedikleri evlerine ekmek parası götürebilmekti. Her ne kadar işten çıkarmalar yasaklanmış olsa da bu süreçte sigortasız ya da kayıt dışı çalıştırılan binlerce insan işten çıkarıldı. İşsiz sayısı ülkemizde zaten yüksekti salgın sonrası daha da yükselecek gibi duruyor.

EKONOMİ SOKAKTA
'Sağlık varlıktan yeğdir' diye bir söz vardır. Yine halk arasında 'Her işin başı sağlık' sözü çok kullanılır. Bunları sıralayabiliriz daha. Ama insanlar artık öyle bir duruma gelmiş ki, sağlığı düşünecek halleri kalmamış. Kim hastalığa, ölüm tehlikesine, virüse rağmen hızlı normalleşmeyi ister ki. Çaresizlik bazen her şeyin önüne geçiyor. Sağlığın bile… Bu yüzden biraz da sanayicilerin ekonomisinden vatandaşın ekonomisine doğru bakmak gerekiyor. Sokağa çıkıp vatandaşa mikrofonu uzatınca ekonominin ne durumda olduğunu daha iyi anlayabiliyorsunuz…