Arkadaşlarınızla bir araya geliyorsunuz. Öyle havadan sudan konuşayım derken konu elbet faturalara geliyor. Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi oldu artık doğal gaz ne kadar geldi ya da elektrik ne kadar geldi cümleleri. Yüksek kiralar, marketlerde ürünlere gelen zamlar, akaryakıt zamları vs onlara hiç girmiyorum bile.
ESKİ geçtiğimiz günlerde suya yüzde 70 zam yaptı. Vatandaş haklı olarak bu zam yüksek dedi. Haklı olarak diyorum çünkü sıradan vatandaşın bu zamma çok demesini anlıyorum, hak veriyorum. Ama AK Partili Meclis Üyelerinin yüzde 70 zamma bu kadar büyük büyük tepkiler vermesini anlamıyorum. Çünkü market fiyatlarına, elektriğe, doğal gaza, akaryakıta zam geldiğinde tüm dünyada bu böyle diyen AK Partili Meclis Üyeleri, su zammıyla ilgili başka türlü söylem geliştiriyor. Oysa tüm kamu kurumlarının giderleri elektriğe, doğal gaza, akaryakıta gelen zamlar nedeniyle arttı. Bu da vatandaşa zam olarak geri döndü. Anlayacağınız birileri zam üzerinden siyaset yaparken, olan yine vatandaşa oldu.
Su zammından sonra Kardeşlik Platformu hemen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Onca zam yağmurunda sus pus olan Kardeşlik Platformu üyeleri, bir anda hareketlendi. Belediye önünde konuşan Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, 'Eskişehir Büyükşehir Belediyesi daha kaliteli, daha ucuz suyu nasıl temin edebileceğini düşünmeden sürekli Ankara'dan gelen zamları buraya yansıtmaktadır. Şayet Ankara'dan gelen zamlar buraya yansıtılacaksa biz Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanını neden seçtik?' dedi. Açıklamayı bilinçli bir şekilde dinleyen herkes o esnada Bakal'ın kullandığı 'Ankara zamları' ifadesini fark etmiştir diye düşünüyorum. Sayın Bakal, literatüre 'Ankara zamları' ifadesini kazandırmış olsa da Ankara'dan kastının mevcut hükümet olduğunu anlıyoruz. Merkezi iktidar zam yapabilir ama yerel iktidarlar, belediyeler bu zamları vatandaşa yansıtamaz ya da zam yapamaz demek istiyor. Tahminimce bu konuşmadan sonra Sayın Bakal'a bir daha basın açıklamalarında söz hakkı tanımazlar. Bakal'ın konuşma hakkı elinden gider mi bilinmez ama Kardeşlik Platformu'nu tüm kalemlere gelen zamlardan sonra açıklama yapmaya davet ediyorum. Mesele şöyle doğal gaz, elektrik faturalarıyla bir açıklama yapabilirler ilgili kurumların önünde. Faturalarla diyorum çünkü bu yıl gelecek doğal gaz, elektrik faturaları geçen yıldan çok daha yüksek olacak.