Çevre konusu özellikle Eskişehirliler için çok hassas bir konu. Hele ki iklim krizinin bu kadar gündemimize girdiği bir dönemde çevreye, doğaya karşı hassas olmama gibi bir lüksümüz yok. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu konuda çalışmalar yapılıyor. Tabi ne kadar yeterli, orası ayrı bir tartışma konusu.
İklim krizi, çevre derken pazartesi günü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısında belediyenin ağaç dikimi üzerinden AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş'un birtakım eleştirileri oldu. Durmuş, belediyenin 2023 yılı için hedeflediği 7 bin 500 ağaç dikiminin yetersiz olduğunu, seferberlik ilan edilerek bu sayının 100 bine çıkarılması gerektiğini söyledi. Durmuş'un ağaç dikimi konusunda yaptığı seferberlik çağrısına katılıyorum. Fakat Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelttiği ağaç dikimi, yeşil alanlar ve çevre duyarlılığı konusundaki eleştirilerine katılmıyorum. Parklarıyla, yeşil alanlarıyla ve çevre hassasiyetiyle Türkiye'de öne çıkmış bir belediyeye haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bozkırın ortasında bu kadar yeşil olan başka bir şehir var mıdır acaba?
Aynı şekilde özellikle Büyük Ova ilan edilen Alpu Ovası'na yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı en önde mücadele eden kurumlardan biriydi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi. Eskişehir'in tarihine yazılacak olan bu mücadelede farklı siyasi partilerden, görüşlerden insanlar vardı. Hatta şu an AK Parti ile ittifak halinde olan MHP de Eskişehir Alpu Ovası'na yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı olan siyasi partilerden biriydi.
Keşke o dönemde AK Partili Orhan Durmuş da kömürlü termik santrale karşı mücadele eden kişilerden birisi olsaydı. Sayın Durmuş, keşke ağaç dikimine karşı olan hassasiyetini Alpu Ovası için de gösterseydi. Bilim insanlarının, dünya 1.5 derecelik ısınma sınırını 5 yıl içinde aşabilir diye uyardığı ve fosil yakıtları terk etmemiz gerektiği bir süreçte Sevinç Mahallesi'ne açılmak istenen kömür ocağına karşı da bir şeyler söyleyebilse keşke Sayın Durmuş. Anlayacağınız söz konusu çevre olunca, iklim krizi denince verilecek tepki, söylenecek söz çok. Yeter ki bu konuda samimi olunsun.