CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun son dönemde en çok vurguladığı konulardan birisi helalleşmek. Özellikle partinin uzak durduğu ya da partiyeuzak duran kesimlerle helalleşip, hatalarını telafi etmek istiyor CHP. Geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın düzenlediği Helalleşme Programı'nda Kılıçdaroğlu, 'Hata insana mahsus bir kavramdır zaten. Bütün mesele aynı hatayı tekrar etmemektir. Bunu yaptığımız zaman sorun büyük ölçüde çözülmüş olur. Helalleşmek aynı zamanda barışmak demektir. Oturup konuşmak demektir' dedi.
Peki, CHP bu süreçte kimlerle helalleşecek? Özellikle 2023 öncesi, seçimi kazanacağı iddiasıyla siyaset yapan CHP, dışındakilerle mi helalleşecek sadece? Parti içindekiler ne olacak? Parti içindeki küskünler ya da küsüp gidenler, gittikten sonra geri dönmek isteyenler? CHP önce yakın çevresinden başlar mı bilinmez ama Kılıçdaroğlu'nun söylemlerine baktığımızda ayırt etmeksizin herkesle helalleşmek istediğini anlıyorum ben.
Helalleşme meselesini Memleket Partisi'nden istifa eden Prof. Dr. Gaye Usluer'e getireceğim. Geçen haftalarda ES TV'de konuk ettik kendisini. Hem programdaki söylemleri hem de sonraki sosyal medya paylaşımlarından anlıyoruz ki, Usluer, CHP'ye dönmek istiyor. Ama şunun da altını çiziyor: 'Bir uzlaşı ile birlikte rıza süreci olması gerekiyor. Gaye Usluer siyaset yapacaksa, siyaset yapacağı yer Cumhuriyet Halk Partisi'dir' diyor. Yani partiden bir çağrı, bir davet bekliyor.
Bazen kızdığınız, kırıldığınız zamanlar ait olmadığınız bir yerde durmak yerine, uzaklaşarak cesaret isteyen bir tavır ortaya koyarsınız. Benim gördüğüm de Gaye Usluer, 12 yıl üyesi olduğu partiden istifa ederek, cesurca bir tavır sergiledi ve şimdi de aynı açık yüreklilikle, aynı cesaretle CHP'de siyaset yapmak istediğini söylüyor. Kendisini partiden istifa ettiği zaman da dönmek istediği zaman da eleştirenler oldu. Siyaset bu. Size oy verenler sizi her zaman alkışlamayacak, yeri geldiğinde tabi ki de eleştirecek.
Ama Usluer'in bu tavrı çok insani geliyor bana. Türkiye'de de siyasetin o kaybettiği insani yanını yakalaması gerekmiyor mu zaten? İnsan zaten yerinde sayan bir canlı değildir. Fikirleriyle, hareketleriyle dinamiktir. Değişebilir, dönüşebilir. Gaye Usluer'in de fikirleri değişmiş olabilir. Uzaktan bakınca daha net görmüş olabilir. Malum Türkiye seçim atmosferine girdi. Tüm siyasi partiler seçmenleri ikna etme çalışmalarına başladı. Bu seçimde belki daha önce AK Parti'ye oy vermiş kişiler, CHP'ye oy verecek ya da CHP'ye oy vermiş kişiler farklı bir siyasi partiye oy verecek. Seçmenin de fikri değişebilir, siyasetçinin de. Yani Gaye Usluer'in de fikri değişmiş olabilir. CHP sonbaharda kapısını Usluer ve arkadaşlarına açar mı, Usluer ile de helalleşir mi bilemiyoruz ama Kılıçdaroğlu'nun da dediği gibi asıl mesele hatayı tekrar etmemek?