Görünüm'de dün kaleme Aldığım 'Kayserili Milli Eğitim Müdürü Mü Geliyor?' başlıklı yazımda Eskişehir eğitim kulislerinde olası yeni İl Milli Eğitim Müdürleriyle ilgili yorumlarda bulunmuştum. Bu yazım Eskişehir eğitim camiasında büyük yankı yarattı.

KENDİ ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMALI
Yarı yıl tatilinde Eskişehir Milli Eğitim'inde değişim yaşanacak. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'in yerine Kayserili Bakanlık Müşaviri Bilal Yılmaz Çandıroğlu'nu getirmeyi düşünüyor. Ancak eğitim camiası Eskişehir'i bilmeyen, daha önce bu kente hizmet etmemiş birisinin tepeden Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü yapılmasını istemiyor. Dünkü yazımda potansiyel İl Milli Eğitim Müdürü adayları ile ilgili değerlendirmede bulunmuştum. Yazımı; 'Bu kenti tanıyan, kente hizmet etmiş, eğitim camiasını, ilimizin değerlerini bilen birisi getirilmelidir. Özellikle Bakan Avcı tarafından 'Eskişehir'in Muhtarı' olarak lanse edilen Harun Karacan bu konuda yumruğunu masaya vurmalıdır. Eskişehir'in kendi çocuklarına sahip çıkmalıdır' diye noktalamıştım.

KARACAN'A EN YAKIN İSİM
Necmi Özen sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin de büyük çoğunluğu değişecek. Bugünkü yazımda potansiyel Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü adaylarıyla ilgili bir değerlendirme yapacağım. Necmi Özen'in Kütahyalı hemşerisi olan Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit onunla birlikte başka bir ile gidebilir. Başyiğit'in gitmesi durumunda yeni Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü kim olur? Eğitim kulislerinde AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan'a en yakın isimlerinden birisi olan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Barış Hancı'nın ismi Odunpazarı için öne çıkıyor. Bugüne kadar bulunduğu makamlara hep sınavla yani bileğinin hakkıyla gelen Hancı eğitim camiasında sevilen ve güvenilen bir isim. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü olması halinde Hancı'nın başarılı olacağına inanıyorum. İsmi İl Milli Eğitim Müdürlüğü içinde geçen Seyitgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı'ya Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü teklif edilebilir. Ard arda üç kitap yazan Avcı'nın böyle bir teklif yapılması durumunda kabul edeceğini düşünüyorum.

İNSANLARI ÖTEKİLEŞTİRMEDİ
Adı İl Milli Eğitim Müdürlüğü için geçen Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Üzmez'in yeni dönemde bu koltukta oturacağını sanmıyorum. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü olmasa da başka bir ilde aynı ayarda veya daha üst konumda görev alabilir. Önümüzdeki süreçte Üzmez'i başka bir kurumun İl Müdürü veya Bakanlıkta üst düzey görevde görürseniz şaşırmayın. Peki Üzmez bırakırsa, Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü kim olur? Eğitim kulislerinde Murat Atılgan Ortaokulu Müdürü Celal İrtekin'in ismi bu konuda öne çıkıyor. Üç üniversiteyi bitiren İrtekin bugüne kadar görev yaptığı okullarda dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla dikkat çekiyor. Demokrat bir kişiliği olan İrtekin bulunduğu makamlarda hiçbir zaman ötekileştirme yapmadı. Kucaklayıcı kişiliğiyle Tepebaşı'nda eğitim camiasını toplayabilir. Parti olsun, sendika olsun Celal İrtekin ismine karşı çıkacak insanın olacağını sanmıyorum. Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Anıl'da uzunca bir süredir Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü olabilmek için çalışıyor. Hemşerisi olan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'inde Anıl'a destek verdiği kulislerde yüksek sesle seslendiriliyor. Bakalım önümüzdeki süreçte Odunpazarı ve Tepebaşı'nın yeni ilçe müdürleri kim olacak? Bunu bekleyip göreceğiz.
////
KOMİSYON ÜYELERİ İMZA ATTI MI?

10 Ocak Salı günü gazetemizin manşetinde yayınlanan 'Deneme Sınavında 'Tiranlık' Sorusu' adlı haberimde ilimizde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan YGS deneme sınavında öğrencilere 'Fuat Avni diliyle' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Tiran benzetmesi yapılan sorunun sorulması tepkilere neden olduğunu belirtmiştim.

ERDOĞAN HEDEF ALINDI

YGS Deneme Sınavının, 2. Sınav A kitapçığı Sosyal Bilimler testinin 15. Sayfasındaki 28. Soru da ' 'Halk ne diyorsa o doğrudur' anlayışı demokratik görünebilir ancak bu görünüm tehlikeli bir TİRANLIK potansiyeli taşımaktadır. Halkın genel isteği içeriği belirsiz bir kavramdır ve pekala halk yöneticiler tarafından yapay bir biçimde yönlendirilebilir. Ayrıca buradan yola çıkarak güçler ayrılığı ilkesini reddetmek, yönetim güçlerinin tümünü bir grup ya da kurula teslim etmek anlamına gelir. Bu parçada aşağıdakilerden hangisi dile getirilmektedir?' denildi. FETÖ'cü taktiğiyle bu soru kitapçığa eklenerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hedef alındı.

SAKINCALI GÖRMEDİ

İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen geçtiğimiz Cuma akşamı ES TV'de Sadi Seda'nın programına konuk oldu. Özen programda bu konuyla ilgili sorulara da yanıt vermiş. Söz konusu sorunun Sınav Komisyonu tarafından incelendiğini belirterek; 'Komisyon bu soruyu sakıncalı görmemiştir' demiş. Deneme sınavını o firmaya ihaleyle verdiklerini kaydeden Özen, önce soruları hazırlayan firmanın Türkiye'nin önde gelen firması olduğunu söyledi. Dakikalar sonra bu firmayı tanımadığını ifade ederek, izleyenleri şaşırttı.

İHALE NE ZAMAN YAPILDI?

İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen'e kamuoyunun konuyla ilgili daha çok bilgilendirilmesi amacıyla şu soruları yöneltiyorum; 'Kendisi de mi o soruyu sakıncalı görmüyor? Deneme sınavı için ihale yaptığınızı söylüyorsunuz. Peki ihaleye kaç firma girdi? İhale hangi gün hangi saatte yapıldı? En uygun teklifi kim verdi? İşi bu firmaya verilmesi yönünde Bakanlıkta görevli üst düzey yöneticiden kendisine telkin geldi mi? Sınav Komisyonunun üyeleri kimlerden oluşturuldu? Hepsi bu soru kitapçığını inceledi mi? Aralarında 'ben bu kitapçığı görmedim' diye imza atmayanlar var mı? Soru türleri nasıl belirlendi? Aslı bedava olan bu deneme sınavı için öğrencilerden neden zorla para toplandı? Para toplamak Bakanlıkça yasak olmasına rağmen neden bu uygulama yapıldı?


foto şaka


İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen: Bakanım, deneme sınavındaki 'Tiran' sorusunda bir sakınca görmedik.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: Yarın Reis tarafından Virana sürüldüğünde sakınca varmış, yokmuş görürsün.