Geçtiğimiz hafta eğitim iş kolunda faaliyet gösteren 14 sendikanın yöneticileri, Ankara Başkent Öğretmenevi'nde bir araya geldi. Uzun zamandır özlenen ama gerçekleşmeyen bu birlikteliğin ortak konusu, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve eğitimde yaşanan sorunlardı.
Toplantıya, 'Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen.' sendikaları katıldı.
Toplantıya eğitim iş kolunda yetkili sendika olan ve hükümet yanlısı tutumları nedeniyle sıkçaeleştirilen Eğitim Bir Sen'in katılmaması hiç şaşırtıcı olmadı.
Eğitim iş kolunda üye sayısı bakımından ikinci sırada bulunan Türk Eğitim Sen, son dönemde Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı konusunda Eğitim İş ve Eğitim Sen' e paralel görüşler belirtmesine rağmen Ankara toplantısına katılmadı.
Ankara toplantısına katılan 14 sendikanın toplam üye sayısı 200 bin civarında.
Bu dönemde Eğitim İş ve Eğitim Sen'e üye olan eğitimcilerin sayısında çok hızlı bir artış gözleniyor. Bu iki sendikanın son günlerde birçok konuda ortak tavır göstermesi ve işbirliğine girmesi eğitimcileri sevindiriyor.
ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI…
Günümüzde 'Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri' iş kolunda 48 sendika olması sivil yaşamın renkliliği ve çok sesliliği gibi algılansa da bazı eğitim sendikaları 'tabela sendikası' olarak kalmakta, sivil toplumcu dinamiklere sahip olma düzeyleri ve 'renkleri' tartışılmaktadır.
Eğitim iş kolunda bunca dağınıklığa, sayısal dağılıma ve baskılara rağmen Ankara toplantısına katılan sendikalar önemli kararlar aldılar.
Alınan kararların en dikkat çekici olan bölümü, Kariyer Basamakları Sınavı'nın derhal iptal edilmesi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi talebi oldu.
Sendikalar bu talepleri yerine getirilmezse bir dizi eylem sonrasında 2 Kasım 2022 tarihinde tüm eğitim çalışanlarının katılımı ile bir günlük iş bırakma eylemi yapılması kararı aldıklarını açıkladılar.
Eğer bu karar yaşama geçirilirse, eğitim iş kolundaki sendikalaruzun yıllar sonra ilk kez ortak bir 'boykot'eylemi gerçekleştirmiş olacaklar.
BÜYÜK ÖĞRETMEN BOYKOTU!..
14 sendikanın 2 Aralık 2022 günü iş bırakma kararı alması tam 53 yıl önce
15 Aralık 1969'da Türkiye Öğretmenler Sendikası(TÖS) öncülüğünde örgütlenen Büyük Öğretmen Boykotu'nu anımsattı.
Büyük Öğretmen Boykotu kararı, 10 Aralık 1969'da Fakir Baykurt Başkanlığındaki TÖS yönetiminde alınmış ve İlkokul Öğretmenleri Sendikası (İLKSEN) ile ortaklaşa örgütlenmişti.
TÖS Genel Merkezi'nin 'Bütün Öğretmenler Boykota!' adlı bildirisinde yazılan ifadelerin günümüzde yaşadığımız ağır sorunlarla benzerliği oldukça dikkat çekicidir.
Demokratik öğretmen örgütlenmesinin 'şanlı direnişinin' sembolü olan Büyük Öğretmen Boykotu'nun günümüzdeki 'sendikal birlik ve bağımsızlık' sorunlarına ışık tutacak çok önemli yansımaları vardır.
- 1969'da görev yapan yaklaşık 160 bin öğretmen bulunmaktaydı. İktidarın tüm baskılarına, tehditlerine rağmen 109 bin öğretmen boykota katılmıştır. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin katıldığı bu kitlesel eylem oranına ne yazık ki bir daha hiç ulaşılamamıştır.
-Büyük Boykot, toplumun aydınlık yüzü öğretmenlerin hak ve emek mücadelesinde 'mesleki birlikteliğinin' ne kadar önemli olduğunu hepimize göstermiştir.
- 1969 yılında TÖS'ün yaklaşık 80 bin üyesi vardı. Boykota 109 bin eğitim emekçisinin katılmış olması 30 binden fazla öğretmenin TÖS üyesi olmadığı halde eyleme katıldığını göstermektedir.
'Tüm bu sayılar, hak ve emek mücadelesi söz konusu olduğu zaman sarı sendikaların toz olacağının(!);tüm bu değerler için sendikal bağımsızlıklarını koruyarak eğitim emekçilerinin mücadele öncülüğünü yapan sendikaların ise giderek güçleneceğinin kanıtıdır.'
Büyük Öğretmen Boykotu'nun 53.yılında; demokratik öğretmen örgütlenmelerine öncülük edenlere, eğitim emekçilerinin hak ve emekleri için umutla inatla,inançla yıllardır mücadele verenlere ve bu mücadeleyi bugünlere taşıyanlara selam olsun…