Buğday Eskişehir ekonomisinin önemli bir ögesidir. Tarımı için gereken traktör, biçer-döver, mibzer, pulluk, kültüvatör, separatör, pulverizatör, remork vb.çok sayıda makine, araç- gereç ve ekipmanın alım-satımını, üretimini, tamir ve bakımını yapan kuruluşlar, ticarethaneler ve çalışanları ; buğdayın yetiştirilmesi için gereken tohum, gübre, ilaç vb. girdilerin üretimini yapan fabrikalar, işletmeler, ticaretini yapanlar ve buralarda istihdam edilenler ; toprak işleme, tohum ilaçlaması, ekim, gübreleme, ot, böcek mücadelesi, sulama, hasat, taşıma faaliyetleri sırasında kullanılan akaryakıt ve elektriğin üretimi ve ticaretini yapanlar ve bu işler için istihdam edilmiş olanlar; buğdayın ticaretini, nakliyesini yapanlar ve çalışanları; buğdayı işleyen, un, yem, bisküvi vb. üreten fabrikalar bunların ürettiklerinin ticaretini yapanlar ve buralarda çalışanları ; ekmek, simit, pasta, pide vb. fırınları ve çalışanları ve en önemlisi buğdayı üreten çok sayıda çiftçi ve ücretsiz işçi olan aile fertleri gibi, sadece doğrudan buğdayın üretimi ve tüketimde kullanılması ile ilgili süreçte yer alan kesim dikkate alındığında bile, buğdayın il ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu anlamak mümkündür.
Dünya genelinde temel gıda olarak en çok istek gören buğdayın, bu yönde en büyük değer gördüğü ülke Türkiye'dir. Halkımız temel gıda maddesi olarak buğday ekmeğini tercih ettiği ve beslenmesinde buğday unu ağırlıklı gıdalara geniş yer verdiği için, kişi başına yılda en çok buğday tüketen ülkeler arasında ilk sırada yer almaktayız. Buğdayın bizim için asıl önemi de buradadır. Temel gıda maddesi olarak sofralara ilk konulan ekmektir. Orta gelirli ailelerin günlük beslenmesinin önemli bir kısmını, düşük gelirli ailelerin günlük beslenmesinin en büyük kısmını hatta bazılarının tamamını buğday ekmeği veya buğday unundan yapılan un mamulleri sağlamaktadır. Beslenme ; bireylerin büyüme, gelişme ve sağlıklı yaşaması için en önemli faktör olduğundan , tüketilen gıdaların bu bakımdan duyulan ihtiyaçları karşılaması beklenir. Özellikle çocukların ve gençlerin gerek akıl, gerek vücut sağlığı bakımından iyi gelişmesi milletlerin geleceğinin teminatı demektir.
Ekmeğin ve diğer un mamullerinin görünüş ve lezzet bakımından istenen özelliklerde olması kadar, besleme değerlerinin de yüksek olması, bunların ham maddesi olan buğdayın sahip olduğu kalite özelliklerine çok bağlıdır. Bu özellikler ; iklimin gidişinden, yetiştirilen buğday çeşidinden, bunun yetiştirilmesi için kullanılan tohumun vasfından, verilen gübrelerin çeşidi, miktarı ve verilme zamanından, sulanıyorsa suyun miktarı ve verilme zamanından, ot mücadelesinin etkinliğinden, tane kalitesine büyük zarar veren süne, kımıl gibi emici böceklere karşı yapılan mücadelenin başarı düzeyinden, hasadın zamanından, depolamanın doğru yapılıp, yapılmamasından etkilenir.
Eskişehir ; farklı ekolojilere ve iyi bir tarım alt yapısına sahiptir. Çeşitli tarım kültürlerinin kaynaştığı, değişik ürünlerin yetiştirildiği bir yerdir. Tarım konusundaki bilgi ve deneyim birikimi bir çok yerden daha fazladır, ancak il genelinde en geniş ekilişe ve en yüksek üretim miktarına sahip olan buğdayda ürün kalitesinde ciddi düşüklükler görülmektedir.
İklimin gidişi dışında kaliteyi etkileyen faktörlerin büyük kısmı yetiştirme uygulamalarıdır. Çeşitlerin genellikle sadece verim kapasiteleri dikkate alınarak ve çoğu kez kalite özellikleri önemsenmeden seçilmesi, bir çeşidin bir yöreye uyumu ve göstereceği özellikler daha anlaşılmadan, diğer deyişle daha tanıyamadan hemen bir başkasına geçilmesi, verimle birlikte kalitenin de sağlanmasına olanak veren bitki besleme uygulamalarının ve girdi seçimlerinin doğru yapılmaması, toprakların verim gücünü yükseltecek önlemlerin önemsenmemesi, son yıllarda zararları daha çok görülmekte olan süne, kımıl, hortumlu böcek ile yeterince mücadele edilmemesi Eskişehir buğdayının ticari değerini, besleme ve mamul madde olma kalitesini düşürmektedir. Böyle bir sorun olması buğday üretenlerin, üreticiler dışında doğrudan veya dolaylı olarak buğdaydan kazanç sağlayanların, ilgili resmi, özel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve uzmanların birlikte, daha dikkatli ve ciddi çalışmalarda bulunmasını gerekmektedir. Eskişehir tarımı ve buğdayı bunu fazlasıyla hak etmektedir.