Sağlayabilen ender meyvelerden biri olan karpuzun, çekirdeğinde bulunan cucurbocitrin adlı madde kan basıncının düşürülmesi ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine katkı verebilmektedir. Bu maddeden yararlanmak için çekirdekler kurutulup, kavrulur ve öğütülerek tüketilir. Kurutulup öğütülerek elde edilen un, farklı unlu mamullerde kullanılabilir. Karpuz Yaz boyunca en çok aranan meyvelerden biri olan,karpuzun %95 kadarını oluşturan su, insan vücudu için büyük önem taşıyan elektrolitler bakımından zengindir.Sıcak yaz günlerinde terleme ile vücut çok miktarda su ve elektrolit kaybına uğramaktadır. Sağlık bakımından eksik edilmemesi gereken su ve elektrolitlerin yeniden kazanılmasına karpuz tüketimi yardımcı olmaktadır.Karpuz suyunda bulunan elektrolitler sinir hücrelerinin fonksiyonlarını düzenli yapmasına, kasların iyi çalışmasına ve kalp sağlığına önemli katkılarsağlayabilmektedir. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki su ile böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarının temizlenmesine ve böbreklerdeki kum ve taşların atılmasına katkıyapar.
Karpuzun hazmıkolay olduğundan, vücutta oluşan atık maddelerin atılmasını da kolaylaştırmaktadır. İç kısmı kırmızı ise bu rengini veren likopen antioksidan özelliği ile kansere karşı koruma sağlamaktadır (bu korumaya karpuzdaki A ve E vitaminleri de destek vermektedir).Likopen ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamakta, sarı nokta hastalığı ve katarak riskini düşürmekte, kan basıncını (tansiyonu) azaltmaktadır. Karpuzun içerdiği citrullinde kansere karşı koruyucu etki yapmaktadır. Karpuzun etli kısmında ve kabuğun iç kısmındaki katmanda bulunan bir amino asit olan citrulline,alzheimer , kalp, damar, tansiyon, felç gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olmakta, aynı zamanda yaz sıcaklarına karşı vücudun soğutulmasına katkı yapmaktadır. L- citrulline adlı bileşik ise vücutta L-arginine dönüşmekte ve bu madde kan dolaşımını geliştirerek kan damarlarını rahatlatmakta, egzersiz sonrası oluşabilen kas ağrılarını hafifletmekte, mesanedeki zararlı amonyağın temizlenmesine yardımcı olmaktadır.Karpuzun iç kısmı peynir ve nane ile karıştırarak salata yapılabilir, dondurma yapılabilir.
Jöleli meyve salatası için kullanılabilir, pirinç unu ve irmikle pişirip bebek maması yapılabilir, nişasta veya pirinç unu ile birleştirip pelte, muhallebi yapılabilir. Suyu sade olarak veya başka meyvelerin suları ile karışık olarak tüketilebilir. Soğuk çay, limon, nane yaprağı, gazoz veya soda ile karıştırılıp şerbet yapılabilir.Kabuğundan en dıştaki kısım soyulduktan sonra kalan beyaz tabakadan turşu, kızartma, ızgara yapılabilir. Semizotu, közlenmiş biber ile birlikte salata yapılabilir. Neredeyse her bir kısmı çeşitli yararlar çekirdekleri bütün olarak yutulmamalıdır çünkü apandisit sorununa yol açabilmektedir.Sağlıklı beslenmede önemli katkıları olan besin lifleri miktarına oldukça yüksek oranda sahip olması da, karpuzu tüketilmesi faydalı bir gıda yapmaktadır.
Bağırsak hareketlerini düzenleyenlifler bağırsak kanserini önlemede rol almaktadır. Kalorisi az olan karpuz, bu lifli yapısıyla da uzun süre tokluk hissi verir, bu da kilo almayı azaltır. Yağ ve kolestrol içermediğinden yazlık diyetlerde yer alması uygundur. Ancak çok miktarda tüketildiğinde mide bulantısı, kusma, ishal, hazımsızlık, şişkinliğe neden olabilmektedir. İçerdiği yüksek orandaki potasyum nedeniyle böbreklere aşırı yük bineceğinden, böbrek rahatsızlığı olanlar ve içerdiği şeker nedeniyle de şeker hastaları tarafından dikkatli tüketilmelidir. Günlük olarak 3 parmak genişliğinde bir karpuz dilimitüketmek yeterlidir.Bu miktar karpuz bir porsiyon olarak kabul edilir. Karpuzun sağladığı faydalardan yararlanmak için mide boşken tüketmek ve yanında beyaz peynir ile ekmek yemek hem düzenli beslenmeyi sağlamakta hem de yaz sıcaklarına karşı vücudu korumaktadır.