İki yıl önce yapılan CHP İl Olağan Kongresinde çarşaf ve blok liste tartışması yaşanmıştı. CHP PM Üyesi Gaye Usluer Genel Merkezin kongreleri 'Çarşaf' listeyle yaptığını belirterek; bunun daha demokratik olduğunu söylemişti.

ATANMIŞ VEKİLLER SUÇLAMASI
CHP Büyükşehir ve Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Emre Genç daha sonra kürsüye çıkarak; 'Blok listeyi savunanlara 'antidemokratik uygulama yapılıyor' denilmesini inanın gülerek izliyorum. Seçme ve seçilme hakkınızı hiçbir şekilde elinizden almıyoruz. Çarşaf isteyenler demokrasi için istemiyor. Çarşaf isteyenler anahtar liste uygulayacaklar. Bu anahtar liste, seçim taktiğidir' dedi. Genç, çarşaf listeyi savunan milletvekilleri Usluer ve Çakırözer'i de eleştirerek, 'Atamayla gelen vekillerimiz, kusura bakmasınlar eğer önseçim istiyorlarsa o zaman gelip önseçimi savunacaklardı. Burada çarşaf mı yoksa blok liste mi olacağı konusunda tarafsız olmalarını isterdik' diye konuşmuştu.

'DEMOGOJİ YAPMA'
Emre Genç'in 'atanmış vekiller' sözüne yanıt veren Usluer, 'Emre kardeşim konuşmasında seçilmiş üç milletvekilinden atanmış vekil olarak bahsetmesini gençliğine bağlıyorum. Bizler şu anda atanmadık. Liste açıklandığında bizler merkez yoklama ile Eskişehir'in altı adayı olarak bu şehre sunulduk. Ama bir şey unutuyorsunuz. Biz iki seçim geçirdik, biz şimdi Eskişehir'in seçilmiş vekilleriyiz. Eskişehir bize oy verdi. Siz ne diyorsunuz. Atanmış milletvekili diye bir şey yoktur. Hiç kimsenin atanmış milletvekili diyerek demagoji yapma hakkı yoktur' diye konuştu. Usluer ve Genç arasındaki bu tartışma kongreye damga vurmuştu.

KARİZMASI ÇİZİLİR
Usluer'e yakın delegeler Sinan Özkar'ı destekliyordu. Ancak bu delegeler Emre Genç'e tepki göstererek, oylarını İlker Özokcu'ya vermişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Pazar günü yapılacak kongrede ya Gaye Usluer gibi konuşursa, ne olacak? Kılıçdaroğlu, Eskişehir'deki kongrenin çarşaf listeyle yapılmasını isterse, bir grup 'yok hayır' mı diyecek? Delegeler, Genel Başkanlarına rağmen kongrede 'Blok listeye mi oy verecek?' Eğer öyle bir şey olursa, Kılıçdaroğlu'nun karizması Eskişehir'de çizilmiş olur. Böyle bir şeyin olması durumunda kongrede 'blok listeyle' seçilen İl Yönetimi Genel Başkana rağmen uzun süre görev yapabalir mi?



******

ÜÇ ADAYLI KONGRE



CHP İl Kongresi 24 Aralık Pazar günü Porsuk Spor Salonu'nda yapılacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı mitingde başkanlık için üç isim yarışacak.

ÖZOKCU'NUN
ŞANSI ÇOK AZ

Kazım Kurt'un adayı Sinan Özkar, Ahmet Ataç'ın adayı Selahattin İlker Özokcu ve bugün adaylığnı açıklayacak olan eski İl Başkanı Ersen Yeniceli kongrede başkanlık mücadelesi yapacak. Kongrede 634 delege (288 Odunpazarı, 236 Tepebaşı, 34 doğal, Alpu 6, Beylikova 5, Çifteler 8, Günyüzü 5, Han 5, Sarıcakaya 5, Seyitgazi 11, Sivrihisar 11, İnönü 5, Mahmudiye 5, Mihalgazi 5, Mihalıççık 5) oy kullanacak. Daha önce de belirttiğimi gibi Odunpazarı ve Tepebaşı İl delege listelerini incelediğimde Sinan Özkar'ın kongrenin en büyük favorisi. Bence daha kongreye girmeden bugünden seçimi kazanmış gibi görünüyor. Ataç Grubu arayı kapatabilmesi çok zor gözüküyor. Özokcu, merkez dışındaki 12 kırsal ilçenin 70 delegesinin tamamını alsa bile kazanma şansı çok az. İki yıl önceki seçimde Ataç Grubu 70 delegenin 63'ünü olarak arayı kapatmıştı. Seçimi tek oyla kaybetmişti. Bu kongrede Ataç Grubunun 40-42 civarında delegenin oyunu alacağı öngörülüyor.

SİNAN ÖZKAR
TOPARLAYICI OLMALI

Odunpazarı İl delege listesinin büyük çoğunluğu ailelerden oluştuğu için 'kemik' gibi. 34 doğal delegenin 30'u Kurt'un yanında. Bu verilerin ışığında Özkar'ın seçimi kaybetmesi imkansız gözüküyor. Özkar'ın, Kazım Kurt'un konuşmaları, salondaki ambiyans aradaki farkın az veya çok olmasını belirler. Seçimi kazanması kesin olan Özkar'ın hala sert söylevlerde bulunması dikkat çekiyor. Bence Özkar artık bu söylevleri bırakarak, toparlayıcı olmalı. Geçmişten ders çıkararak, artık Odunpazarı'nın değil de CHP'nin İl Başkanı olmalı. Ben günlerdir söylüyorum. Özkar kongrede en az 60 oy fark atar. Ersen Yeniceli yeterli imzayı toplar, aday olursa aradaki fark daha da artabilir. Çünkü Yeniceli Kurt Grubu'ndan çok Ataç Grubu'ndan oy alır.

YÖRÜK LİSTEDE OLMALI
İlker Özokcu Kurultay delege listesinde geçen yıl yaptığı hatayı yaparsa da büyük fark yer. CHP tabanında karşılığı olmayan belli isimleri yazma sevdasından vazgeçip, kesinlikle Vural Yörük'e kurultay delegesi listesinde yer vermeli. Merkezde üç belediye başkanı olan CHP Genel Başkanının geleceği spor salonunun hınca hınç doldurmalıdır. Kongre salonunu bir şölen havasına çevirmeli. Kılıçdaroğlu'nu yarısı boş olan salona konuşturmamalıdır. Gerekiyorsa otobüslerle kırsaldan vatandaşları getirmeliler.

******


NEDEN 20 LİRA?

5 Eylül'de Görünüm'de kaleme aldığım 'İmam-Hatip'te Paralı Seçme Sınavı' başlıklı yazımda; Hızırbey İmam-Hatip Ortaokulu Yönetiminin 5'nci sınıfa aday kayıt yaptıran öğrencilere 23 Ağustos 2017 Çarşamba günü seçme sınavı yaptığını belirtmiştim. Bu sınav için her öğrenciden 20 Lira para alındı. Sınavda başarılı olanlar okula yerleştirilirken, başarısız olanlar Hızırbey'e yerleşemedi. Yazımda bu konuyla ilgili beni arayan bazı velilerin tepkilerine yer vöererek, Vali Özdemir Çakacak'tan paralı seçme sınavı ile ilgili soruşturma açmasını istemiştim. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer köşemde dile getirdiğim bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi vermişti. Bakan Yılmaz Çakırözer'in sorusunu yanıtlamış. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yanıt yazısında; 'Seçme sınavı sonrasında alınan 20 TL ücretin sadece isteyen velilerden, Okul Aile Birliğine makbuz karşılığıonakdi yardım olarak kabul edildiği ve TEFBİS sistemine işlendiği, söz konusu okuldaki sınav değerlendirme işleminin ise Valilik ve Kaymakamlık makamlarının olurlarıyla tespit edilen Komisyon Üyelerinde yapıldı' denildi. Bu konuda anlaşılan Eskişehir'den birileri Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ı yanlış bilgilendirmiş. Milli Eğitim Bakanlığı'na ve Eskişehir Valiliğine soruyorum; Bu paralar sınavdan sonra mı yoksa önce mi alındı? Bu sınavın bir öğrenciye maliyeti 20 lira olur mu? Veliler bu paraları gerçekten isteyerek vermiş ise neden onlardan 20 TL fiks ücret alındı? İsteyen veli 5 lira da verebilirdi, 50 TL'de. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik bu konuyla ilgili bir soruşturma açtı mı? Alınan sınav paralarıyla ilgili velilerle görüştüler mi? Yoksa hiçbir inceleme ve araştırmayı yapmadan mı Bakanlığı bilgilendirdiler? Sınava ne kadar öğrenci girdi? Bu öğrencilerin ne kadarı sınav parası ödemedi? Bu olay tüm ayrıntılarıyla kamuoyuyla paylaşılmalı. Hata veya yanlışı olanları korumak için bu sınav olayının üzeri kapatılmamalı...

******

FOTO ŞAKA



CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Hocam, size yakın insanları yer kalmadığı için delege listesine yazamadım.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Canın sağolsun Sinan. Senin delege listesinde yer bulamadığın insanlara ben milletvekili aday listesine yazarak, bunu telafi ederim.

******

FIKRA

NE İSTİYORLAR?

Yaşlı adam karısı ile doktora gitmiş, bazı sıkıntıları var, genel kontrol için.. Doktor muayeneden sonra, 'Bazı testlere ihtiyacım var' demiş.. 'Bunlar için idrar örneği, dışkı örneği ve sperm örneği gerek..'
Yaşlı adamın duyması da hafiften özürlü..
Karısına eğilmiş..
'Ne istiyor?..'
Kadın bağırmış..
'Donunu..'