İslam aleminin en büyük mucizelerinden olan Mirac hadisesi, Hicret'ten 17 ay önce ve Recep ayının 27'nci gecesi meydana gelmiştir.
Bu hadiseye gece yürüyüşü anlamına gelen İsra olayı da denir.
Kur'an-ı Kerim'in bir çok yerinde ve özellikle İsra Suresi'nde çok geniş şekilde izah edilmiştir. Bu mucize Kur'an-ı Kerim'de açıkça beyan edildiği için Allah korusun inkar eden dinden çıkar.
Bu gecenin en büyük hediyelerinden biri bize emrolunun 5 vakit namazdır. Bir rivayete göre yüce Peygamberimiz Allahüteala ile görüştükten sonra dönerken Hz. Musa peygamberimize rastlamış ve 'Ya Muhammed sana ne gibi bir hediye verdi?' diye sorduğunda peygamberimiz 'Yüce Allah 50 vakit namaz ile ümmetimi hediyelendirdi' dediğinde, 'Senin ümmetin bu kadar külfeti yerine getirmekte zorlanabilir. Sen tekrar dön ve Allahüteala'dan ümmetlerine kolaylık sağlaması konusunda niyazda bulun' der.
Hz. Muhammed AS. tekrar Cenab-ı Hakkın huzuruna çıkarak 'Yarabbi, benim ümmetim zayıftır. Bu emrini yerine getirmekte zorlanırlar' diye niyaz ve ilticada bulunur. Bunun üzerine 50 vakit olarak farz kılınan namaz 5 vakte inmiş oldu.
Bir gece Hz. Peygamber, Kabe'nin avlusunda (diğer bazı rivayetlerde amcasının kızı Ümmühanî'nin evinde) 'uyku ile uyanıklık arasında bir durumdayken' Cebrail yanına geldi, göğsünü açarak kalbini zemzemle yıkadı, sonra Burak denilen bir binek üzerinde onu Mescid-i Aksa (Kudüs)'e götürdü. Mescid-i Aksada içlerinde Hazreti İsa, Hazreti Musa ve Hazreti İbrahim'in de (Aleyhimüsselam) bulunduğu peygamberler topluluğu kendisini karşıladı.[ Hazreti Muhammed AS bu peygamberlere imam olarak onlara iki rekat namaz kıldırdı.
Süleyman Çelebi Mevlid'inde 'Sıddık ile 5 vakit olunduk da eda, Elli vaktin ecrini eyler hak ata' yani 'Doğrulukla kılınan 5 vakit namaza Allahüteala 50 vaktin sevabını verir' diyor.
Bu geceye özel ibadet şekli olmayıp, her Müslümanın gönlünden ne geçiyorsa, namaz, Kur'an, bildiği dualar onları okuyarak bu büyük geçeği ihyaya çalışmalıdır.
Mirac olayı birkaç satıla değil de yüzlerce kitap yazılsa yine anlatmak mümkün değil. Öyle olaylar vuku bulmuş ki, bunu ancak iman edenlerin kantarı çeker.
Biz de yüce yaradan Kur'an-ı Kerim'in de beyan buyurduğuna göre şüphesiz inandık yarabbi demekten başka bir şey düşünmeyelim.