31 Mart yerel seçimlerine 5 gün kaldı. Görünüm’de dün ‘Alpu ve Han’daki seçim yarışlarıyla ilgili analizlerde bulunmuştum. Bugün Çifteler ve Seyitgazi seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunacağım.

ÇİFTELER’DE KONAKÇI BEŞ YIL SONRA RÖVANŞI ALACAK MI?

Beş yıl önce Çifteler’de yapılan belediye başkanlığı seçimi nefesleri kesmişti. Başkanlık için Cumhur İttifakının MHP’li adayı Kadir Bıyık ile Millet İttifakının CHP’li Belediye Başkan Adayı Zehra Konakçı yarışmıştı.  Kadir Bıyık sadece ‘8 oy’ farkıyla başkanlığa seçilmişti. Bıyık 4758, Konakçı 4750 oy almıştı. Arada çok az oy farkı olmasına rağmen, CHP sandıkları tekrar saydırmayı başaramamıştı. Dönemin AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan’ın oyların saydırılmaması konusunda etkili olduğu konuşulmuştu. Mevcut Başkan Kadir Bıyık  ile Cumhur İttifakının Başkan adayı. Zehra Konakçı’da CHP’nin Çifteler Belediye Başkan adayılar. Her iki isim 5 yıl sonra yeniden başkanlık için yarışacak. 5 gün sonraki Çifteler seçimlerinin sonucu fotofinişle mi belirlenir? 5 yıllık hizmetin ardından Bıyık farklı mı kazanır?  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Çifteler Koordinatörü olarak, ilçe ve ilçelinin sorunlarını çözmede etkin rol oynadığı için Konakçı mı kazanır? Çifteler halkıyla iletişim konusunda bazı sıkıntılar yaşadığı iddia edilen Kadir Bıyık’ın seçimi farklı kazanacağını sanmıyorum. Yine başa baş seçim olacaktır. Az bir oy farkıyla (40-60 oy arası) seçimi Zehra Konakçı’nın kazanacağını düşünüyorum.

SEYİTGAZİ’DE UĞUR TEPE AÇIK ARA FAVORİ

5 yıl önce Seyitgazi’deki oyların yüzde 52,51’ini alarak, Hasan Kalın’ı başkanlıktan eden Uğur Tepe, CHP’den yeniden aday. Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, 5 yıl önce yaklaşık 22 milyon lira (O zamanki döviz kuruyla 4 milyon 150 bin dolar) borçla görevi teslim almıştı. Şikayet etmedi. Kaynakları doğru yöneterek; kısa sürede belediyenin borçlarını ödedi. Seyitgazi Belediyesi’ni borç batağından kurtardı. Bunu yaparken, Seyitgazilere hizmet etmeye ve onlar için projeler üretmeye devam etti. Beş yılda Seyitgazi halkını mutlu etti. İki ay önce Haberes Dergisi için Tepe ile Seyitgazi’de röportaj yapmıştım. İlçeye kazandırdıklarını yerinde gördüm. Borç batağından alınan bir belediye ancak bu kadar doğru yönetilir. ‘Enkaz aldım’ diyerek, hiçbir şey yapmadan gününü geçirmedi. Tam tersine tüm olumsuzluklar karşısında dik durdu. Dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile bunların üstesinden geldi. Bu başarı öyküsü onu Seyitgazi seçimlerinde en güçlü aday konumuna sokuyor. Tepe’nin karşısına Cumhur İttifakı eski Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden’i çıkardı. Erhan Erden AK Parti’den Seyitgazi Belediye Başkan aday adayıydı. Seyitgazi Belediyesi MHP’ye bırakılınca, AK Parti sevdalısı Erden jet hızıyla MHP’ye geçti. MHP’de kendilerine bırakılan ilçede eski AK Partili Erden’i aday gösterdi. Astsubay kökenli olduğu bilinen Erden adaylık için çok uzun süredir çalışıyor. Bazı söylemleri rahatsız etse de hep sahada olması onun adına olumlu. Ancak belediyeyi borç batağından kurtarmış ve 5 yıllık sürede rüştünü ispatlamış Uğur Tepe karşısında şansının çok az olacağını düşünüyorum. Seyitgazi’de seçimim açık ara favorisi Uğur Tepe’dir.

***

NOSTALJİ

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN AMİGOSU FERİHA ÇEKİÇ

Yıl 1966. 58 yıl önce Türkiye’nin ilk kadın amigosu merhum Feriha Çekiç oğlu Gürkal ile Atatürk Stadyumu’nun kapalı tribününde ES ES’in maçını izliyor. İlklerin takımı Eskişehirspor’da amigoluk yapan Feriha Çekiç, ES ES’e farklı bir ilki yaşatan kadın olarak, tarihe geçti.  Başta İsmail Arca olmak üzere, Fethi Heper, merhum Necdet Yıldırım ve kaleci Mümin Özkasap Feriha hanımın en çok sevdiği futbolcular olduğu öğrenildi. 1991 yılında 74 yaşında vefat eden Feriha Çekiç’e Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.

***

ÇİVİ

 Gazetecilik, başkalarının basılmasını istemediklerini basmaktır. Ondan ötesi, halkla ilişkiler çalışmasıdır.” George Orwell

***

***

FIKRA

HAYAT KURTARMAK

Üniversitenin tarih bölümünde okuyan öğrenci ders veren profesöre “Neden bu saçmalıkları öğretiyorsunuz ki bize” diye sormuş, “Hayat kurtarmak için evladım!” diye cevap vermiş Profesör. Öğrenci “Tarih öğrenerek nasıl hayat kurtarabilirim efendim?” diye sorunca “Bir düşün bakalım” demiş. “Maazallah bu kafayla sana tıp tahsili yaptırsalardı kim bilir kaç kişiyi telef ederdin?”

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

"Yarın ne olursa olsun bugün yaşanmış olacak" Bir Gün / One Day