Büyükşehir bisikleti hatırlatmaya hazırlanıyor!
Hazırlanacaklar ve hatırlatacaklar. Halk hatırlayacak ve hazır olacak. Sonra ne olacak? Hatır, hutur bir durum, güldüm başlangıçta.
Bisiklet yolu, park yeri yapmak varken hatırlatmak, hatırlatmaya hazırlanmak nedir? İş yapmak yerine durumu geçiştiren politik sözler gibi görünüyordu, doğrusu.
Ayrıntılara bakınca önemli sözler verildiğini görüyorum. Seviniyorum.
Nedir bunlar, bakalım birlikte:
  1. Standartlara uygun bisiklet yolları yapılacak.
    Mevcut bisiklet yollarının iyileştirileceği bildiriliyor. Kent merkezindeki kamu kurumları ile üniversiteleri birleştirecek bir ana bisiklet aksı oluşturulması hedefleniyor.
    Burası çok önemli. Kent merkezi ile üniversitelerin birleştirilmesi bisikletli ulaşımın temel ihtiyacını karşılar. Kenti kuzey-güney yönünde kat edecek güvenli bir bisiklet yolu anlamına gelir.
  2. Bisikletli ulaşım toplu taşıma ile bütünleştirilecek. Daha açık bir şekilde söylemek gerekirse, bisiklet tramvay ve otobüse ile taşınabilecek. Bisiklet park yerleri yapılacak.
  3. Belediye sorumluluğunu üstleniyor. Hatırlatma hedefinde kendini de unutmuyor. Bundan sonrası için bisikletli ulaşımın geliştirilmesi, desteklenmesi yönünde politikalar üretme sözü veriyor.
  4. Bütün bunları yaparken katılımcı, demokratik bir yöntem izleneceği sözü veriliyor. Sorumluluğun sivil toplum kurumlarıyla bisiklet toplulukları, dernekleri ile paylaşılacağı bildiriliyor.
    Buradaki sorumluluk ihtiyaçların belirlenmesi kadar sözlerin takibi sorumluluğudur bisiklet toplulukları, dernekleri bu işin takibinden sorumludur.
Bir yılı aşkın bir süredir burada yazdıklarımın bisikletli ulaşımın yarattığı fırsatların, temel ihtiyaçlarımızın fark edildiğini görüyorum. Daha güzel bir yaşam, kent ve ulaşım için yapılanları, emek verenleri kutluyorum.
-------------------------------------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
TOLSTOY'UN BİSİKLETİ

Hiçbir şey için geç kalınmış değildir anlamına gelen deyim, Tolstoy'un bisiklet sürmeyi 67 yaşında öğrenmesinden esinlenerek üretilmiştir.
Yeni bir şey öğrenmek için hiçbir zaman yaşlı değilsin denir. Büyük yazar Leo Tolstoy ilk bisikleti 67 yaşında sürer. Tolstoy, 7 yaşındaki oğlu, Vanichka'nın ölümünden yalnızca bir ay sonra henüz yasını tutarken Moskova Bisiklet Sevenler Derneği ona bir bisiklet ve yol haritası hediye eder. Böylece Tolstoy bir bisiklet tutkununa dönüşür. Artık, sabah işlerinden hemen sonra ve yaşadığı yöredeki köylülerin şaşkın bakışları altında ilk işi bisikletiyle pedallamaktır.

--------------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
11 Mart
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
12 Mart
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
13 Mart
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
17 Mart Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.