Gündemimiz yine URAYSİM. Nam-ı diğer Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi Projesi…
10 yıl kadar önce Anadolu Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Davut Aydın tarafından Cumhuriyet tarihimizin en önemli 100 projesi olarak açıklanan, Eskişehir'i raylı sistemlerde dünyaya duyuracak olan büyük çalışma!
Prof. Dr. Aydın; açıkladığı bu proje yapılsa ve hizmete başlasa adını altın harflerle Eskişehir tarihine yazdıracaktı.Aydın'ın ardından 4 farklı rektör görev yaptı, URAYSİM hala yapılamadı.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, projenin yapılmasına karşı çıkanlardan değilim!
***
Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi'nin test sürüşlerinin yapılacağı tren hattı arazisinin kamulaştırmasının iptal edilmesi için açtığı davanın sonuçlanmasıyla gündemde yer almıştı. Dava kapsamında verimli arazilerin kamulaştırılmasının iptal edilmesine karar verildi.
Bundan sonra top Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Anadolu ve ESTÜ üniversitelerinde… Yargıtay yolu açık, 30 gün içinde İstinaf Mahkemesine giderse karşı taraf karar yeniden görüşülüp iptal edilebilir.
***
URAYSİM hakkındaki tartışmalarda eleştirilerin hedefinde Büyükşehir Belediyesi de yer alıyor. Tarım arazisine yapılmasını önlemek için gösterdiği çaba nedeniyle…
Detaylarını kısaca özetleyelim; Büyükşehir Belediye meclis toplantısında araziye onay verilmiş daha sonra da kömürlü termik santral arazisinin yapılması istenen alanla kesiştiği için URAYSİM'in yeri biraz daha öteye kaydırılmıştı.
Yani URAYSİM Projesinin yapıldığı Alpu Ovasına Büyükşehir Belediye Meclisinden onay çıkmıştı.
Fakat mecliste bu karar verildiğinde Alpu Ovası 'tarımsal sit alanı' kapsamında değildi. Bakanlar Kurulu tarafından 12.12.2016 tarihinde 51 bin hektarlık Alpu, 24 bin hektarlık İnönü ve 2 bin hektarlık Günyüzü ovaları 'tarımsal sit alanı' olarak ilan edildi.
***
Kentte Alpu Ovası hassasiyeti de ovanın kıymeti anlaşıldıkça başladı.
Özellikle sanayiciler tarafından ikna edilmeye çalışılan Büyükşehir, projeye karşı olsa en başta onay vermezdi! Bunu anlamak bence önemli… Çünkü Büyükşehir ve diğer 2 belediyemiz STK'larla birlikte kenti dinliyor; gelecek kaygısını ciddiye alıyor!
***
Dün gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da 100 yılın projesine değinmeden geçmedi, sanayicilere seslendi 'Kavgayı sadece bize bırakmayın. Eskişehirli sanayiciler URAYSİM'i doğru anlatmalı. Yapıldığı zaman Eskişehir dünyanın raylı sistemler merkezi olacak' dedi.
Eskişehir'de URAYSİM'in en büyük destekçisi ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş! Kavgayı sadece bakanlığa da bırakmıyor, Varank'ın dediği gibi… Geçen hafta ES TV'de katıldığı canlı yayında 'Proje kaydırılabilirde 10 kilometre öteye; benim yer konusunda bir sıkıntım yok. Bize yer göstersinler…' diyerek sitem etti.
***
İşte bundan sonra URAYSİM için yapılacak en önemli iş bu! Projeye yer bulmak…
Özelikle de 'Karşı değiliz, yeri değişsin, verimli arazilerden çıkın' diyenlerin şimdi URAYSİM'in yapılacağı yeri bulmada üzerine büyük görev düşüyor. Bu sorumluluk yarım bırakılmasın…
Yoksa yarın 'tarımsal sit alanı' ilan edilen Alpu Büyük Ovası, önce URAYSİM'le sonra kömürlü termik santralle sonra da İhtisas Organize Sanayi Bölgesiyle dolar taşar. Büyük ova tarımla değil sanayiyle anılır hale gelir.
Fikir üretene de iş yapana da karşı değilim! Ama asıl mesela doğru zamanda doğru yerde doğru kararlar alabilmektir!