Koronavirüs salgınının Türkiye'de de görülmesinin üzerinden bir ay geçti. Salgın sağlık ve ekonomik açıdan tartışılıyor. Sağlık emekçileri, esnaf, işçiler ya da temsilcileri az çok çıkıp meramını anlatıyor. Bu süreçten nasıl etkilendiklerini biliyoruz en azından. Ama salgının etkilediği başka bir şey daha var. O da kadınlar. Salgından kaynaklı karantina ve evde kal çağrıları yapılıyor. Peki kapalı kapılar ardındaki kadınlar ne durumda?
KADINLARI ETKİLEDİ
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart ayında 29 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Yapılan araştırmalara göre kadınlar daha çok ev içinde babaları, erkek arkadaşları, eşleri ya da kardeşleri tarafından öldürülüyor. Bu araştırmalar sadece Türkiye için değil tüm dünyayı içine alan araştırmalar. Şimdilerde de koronavirüs salgını ile mücadele ediliyor. Bu sebeple sürekli karantina ve evde kal çağrıları yapılıyor. Peki bu evlerin içi ne durumda? Kadınlar neler yaşıyor? Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, korona günlerinde destek hatlarını arayan kadınların yüzde 44 arttığını duyurdu. Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre ise pandemi sürecinde kadına yönelik şiddette yüzde 27,8'lik bir artış yaşandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün verilerine göre ise İstanbul'da ev içi şiddet Mart'ta yüzde 38,2 arttı.



EV İÇİ ŞİDDET ARTTI
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'nı arayan kadınların analizi yayınlandı. Buna göre hattı arayan sayısında yüzde 7 artış, aile içi şiddet mağdurunda yüzde 80 artış, sığınma evi talebinde yüzde 78 artış, acil vakada yüzde 30 artış, komşudan aile içi şiddet ihbarında yüzde 100 artış (2019 Martta yoktu), psikolojik şiddet mağdurunda ise yüzde 93 artış görüldüğü belirtildi.
ŞİDDET UYGULAYANLA AYNI EVDE
Olağan koşullarda bile kadına yönelik şiddetin sıradanlaştığı bir ülkede, olağanüstü süreçten geçtiğimiz bu dönemde kadınlar için en güvensiz alanlar olan ev içlerinde şiddet her geçen gün artıyor. Kadınlar ise sesini yetkililere duyurmakta zorlanıyor. Birçok kadın ve çocuk kendisine şiddet uygulayan ya da istismar eden erkekle aynı evde yaşamak zorunda kalıyor.
KADIN DÜŞMALIĞI VİRÜSÜ
Salgından kaynaklı iller arası geçişler yasaklandı. Kadınlar şiddet görmeleri durumunda farklı bir ilde yaşayan ve güvende olacakları yakınlarının yanına gidemiyor. Ya da birçok kadın virüse yakalanma korkusuyla da hastaneden darp raporu alamıyor, almak istese bile pandemiden kaynaklı hastanelerde ciddiye alınmıyor. Ev içi şiddetin artış göstermesi yetkililerin bir an önce gündemine girmesi gerekiyor. Türkiye'de birçok erkeğe bulaşmış olan kadın düşmanlığı virüsünün ortadan kaldırılması lazım. Çünkü kadın düşmanlığı ve şiddet koronavirüsten daha tehlikeli.

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLAR
NEREYİ ARAYABİLİR?

AİLE İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI: (0212 – 0549) 656 96 96
BAKANLIK: 183
POLİS: 155
JANDARMA: 156
KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU DESTEK HATTI: 0212 9124243
ESKİŞEHİR BAROSU: 0 222 240 14 00