2002 yılında yapılan genel seçimlerde AKP tek başına iktidara geldi. Bu tarihten itibaren21 yıldır ülkeyi yöneten'RTE/ AKP' iktidarı (!) 2023 seçim tarihinibüyük ölçüde belirledi.
Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan, partisinin grup toplantısında seçim tarihini 14 Mayıs, seçim sloganını da 'Yeter, Söz Milletin' diye açıkladı.
14 Mayıs tarihinin özellikle belirlendiği ve Cumhur İttifakı seçim kampanyasının da bu slogan üzerinden yürütüleceği anlaşıldı.
Doğrusu bu açıklamayı duyan çok sayıdaki yurttaş şaşırmaktan ve gülümsemekten kendini alamadı. Çünkü açıklanan tarihte yaşanan siyasi olaylar ve simgeleşen ünlü slogan ile 21 yıllık mevcut iktidarın durumu arasında benzerliğin ötesinde tam bir çelişki var.
14 MAYIS 1950'DE NE OLDU?
1950 seçimlerine gidilirken CHP'nin 27 yıllık iktidarı sürüyordu.
14 Mayıs 1950 tarihinde düzenlenen ve TBMM 9. dönem milletvekillerinin belirlendiği seçimde, 'gizli oy, açık tasnif' yöntemi ilk kez uygulandı.
Çoğunluk sistemine göre yapılan seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 55'ini alan DP(Demokrat Parti)kazandığı 416 milletvekili ile TBMM'deki sandalye sayısının yaklaşık yüzde 85'ini elde ederken, CHP yüzde 40 oy oranı ve 69 milletvekili ile TBMM'nin ancak yüzde 14'ünü elde edebildi.
Bu seçimlerde DP'Yeter Söz Milletin' sloganını kullanarak başarılı oldu ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin 27 yıllık iktidarı sona erdi.
İSMET İNÖNÜ FARKI!..
14 Mayıs 1950 seçimlerine ülkeyi taşıyarak demokratik cumhuriyetin önemli bir eksikliğini gideren, 27 yıllık CHP iktidarını kavgasız gürültüsüz DP'ye devredilmesini sağlayan kişi İsmet İnönü'dür.İnönü, genç cumhuriyetimizde ülkeyi yöneteceksiyasi iktidarların mutlaka seçimle değişmesi gerektiğine inanıyor ve bu düşüncenin kurumsallaşmasına çalışıyordu. Bu nedenle çok partili yaşama geçilmesiyle 'sözün millete' verilmesini sağlayan siyasetçinin aslında İsmet İnönü olduğu unutulmamalıdır.
BU İŞTE BİR TERSLİK VAR!...
Mevcut iktidarın tarihi olguları okumasındave kendi tarihini yaratma çabaları içinde oldukça sorunlu yaklaşımları var. Bu durumun bir nedeni de 'fesli püsküllü, çakma tarihçilerden'kaynaklanıyor olabilir.
'RTE/ AKP/ MHP' ortaklığının ya da Cumhur İttifakı'nın 'Yeter Söz Milletin' sloganı ile işe başlamasında da yine bir yanılsama gözleniyor.
14 Mayıs 1950'de DP'nin tarihe geçen seçim zaferinde kullandığı 'Yeter,Söz Milletin' sloganını bugün 21 yıldır iktidarda bulunanların kullanması tarihsel olgu ve siyasi izlem bakımından doğru bir yaklaşım değil.
1950 seçimlerinde halk 27 yıl boyunca ülkeyi yöneten tek partili sistem yerine,çok partili sistemi tercih etti ve yeni kurulan muhalefet partisini iktidara taşıdı.
14 Mayıs 2023'te yapılması düşünülen seçimlerde ise halkın önüne artık iyice 'tek adam' sistemine dönüşmeye başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ya da yeniden 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' tercihi gelecek.
Başka bir deyişle seçimler, 21 yıldır ülkeyi yönetenlerin savunduğu ve bu gün geldiğimiz durumun sorumlusu olanlarla, bu sisteme karşı çıkanların oluşturduğu muhalefetin mücadelesine sahne olacak.
SÖZ MİLLETİN DEĞİL MİYDİ?
14 Mayıs 1950 seçimlerinde kullanılan 'Yeter Söz Milletin' sloganı ve afişi dönemin muhalefetinin, tek parti dönemine ve 27 yıllık iktidara tepki niteliğinde kullanılmıştır.
Bu tarihsel olgudan da anlaşılacağı gibi 'Yeter Söz Milletin' sloganı ve afişi 21 yıldır iktidarda bulunanların değil muhalefet partilerinin kullanabileceği bir slogandır. Ancak, bunca yıllık iktidarınızdan sonra illaki (!) bu sloganı kullanmakta ısrar ediyorsanız; bu durum 21 yıllık iktidarınız boyunca sözün millette olmadığını beyan etmek anlamına gelmez mi?