1 Kasım seçimleri ile ilgili Eskişehir sonuçlarının küçük bir analizini yaparken, AKP, CHP ve MHP'yi baz alacağız.

HDP ise, ülke barajını geçmesine karşın Eskişehir'deki sonuçları etkilemek açısından ciddi bir varlık gösteremedi.

Ancak yine de, HDP'ye giden-gitmeyen oyların dikkate alınması gerektiği de bir gerçek…

AKP-CHPMHP arasındaki akışkanlığı ve oy kaymalarını kavramaya çalışırken, ilk etapta, merkez iki ilçe ile merkeze bağlı köyleri baz alacağız…

Ayrıca, hangi mahallede hangi partinin birinci olduğunu, partilerin hangi mahallelerde oylarını arttırıp düşürdükleri üzerine de küçük bir çalışma olacak bu yazı.

***

Önce AKP-TEPEBAŞI'NA bakalım;

---AKP, Tepebaşı bölgesindeki 92 yerleşim merkezinin 84'ünde oylarını 7 Haziran seçimlerine göre yükseltmiş. Bunların içinde CHP'nin halen birinci olduğu mahalleler bulunsa da, Şeker, Mamure, Tunalı, Ertuğrulgazi gibi CHP'nin birinci olduğu mahallelerde de oylarını yükseltmeyi başarmış.

---AKP, Tepebaşı'ndaki 92 mahallenin 62'sinde birinci.

AKP ODUNPAZARI;

---AKP Odunpazarı bölgesinde ise, 86 yerleşim merkezinin 68'inde oylarını arttırmış. En çarpıcı artışlar ise, her zaman CHP'nin açık ara önde olduğu bazı mahallelerde görülüyor. Örneğin, AKP'nin 7 Haziran seçim sonuçlarına göre, Büyükdere, Yıldıztepe, Sümer, Vişnelik mahallerinde AKP oylarını ciddi şekilde arttırmayı başardığı görülüyor.

---AKP, Odunpazarı'nda 41 mahallede birinci.

***

CHP-TEPEBAŞI

---CHP Tepebaşı'nda verileri alınan 92 yerleşim noktasından 38'inde oylarını 7 Kasım'a göre yükseltmiş durumda. Ancak bu mahallelerin önemli bir bölümünde CHP'deki artışlar sayısal olarak AKP'deki artışların altında kalıyor. Örneğin Batıkent Mahallesi'Nde CHP de, AKP de oylarını arttırmış görünüyor. Ancak, CHP 700 civarında arttırırken, AKP Batıkent'te 1150'ye yakın bir artış elde etmiş. Bu tip örnekler oldukça fazla.

---CHP Tepebaşı'nda 29 mahallede birinci.

CHP-ODUNPAZARI

---CHP Odunpazarı'nda 86 yerleşim merkezinin 48'inde oylarını arttırmayı başarmış. Yine aynı şekilde Tepebaşı Bölgesi'nde olduğu gibi Odunpazarı Bölgesindeki artışlarda da AKP'nin gerisinde kalıyor CHP. Batıkent örneğinde olduğu gibi, Büyükdere, Vişnelik, Osmangazi gibi mahallelerde her iki parti birden oylarını arttırırken, AKP'Deki artış CHP'deki artışın çok üzerinde.

---CHP Odunpazarı Bölgesindeki 45 yerleşim merkezinde birinci parti konumunda.

***

MHP'NİN DURUMU HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL

---Verilerini aldığımız Tepebaşı ve Odunpazarı Bölgesi'ndeki toplam 178 mahallenin hiç birinde birinci parti olamazken, yalnızca 13 mahallede oylarını yükseltebilmiş. Tamamı merkez ilçelere bağlı eski köy statüsünde olan mahallelerin toplam oy sayısı ise sadece 500 civarında. MHP 13 mahalle dışındaki tüm yerleşim merkezlerinde oy kaybetmiş görünüyor.

***

SONUÇ

AKP'nin yurt çapında olduğu gibi, Eskişehir'de kazandığı seçim başarısında da CHP'deki değişimlerin dışında MHP'deki aşırı kayıpların önemli bir rolü var…

Ancak, MHP'de benzer bir oy kayması beklenirken, bu oyların neredeyse tamamının AKP'ye gitmesi, CHP'ye ise neredeyse hiç MHP oyunun gelmemesi, üç parti arasındaki ilişkinin, içinde CHP olmadan değerlendirilmesini olanaksız hale getiriyor.