Korona COVİD-19 virüsü salgını sonrası bir hafta seyircisiz oynanan maçların ardından geçen hafta tüm ligler iptal edildi. Ertelenmeyen tek lig bizim kalmıştı. Geçte olsa alınan karar yerinde ve doğru uygulamadır.
Bundan sonra liglerin ne zaman başlayacağı, virüs salgının ne zaman etkisini yitireceğini hiç kimse tahmin edemiyor. Avrupa Futbol Şampiyonası iptal edildi. Şampiyonlar ligi ve UEFA Avrupa Ligi kupasının akıbeti belli değil. Kısacası sportif anlamda tüm dünyada hayat durdu.
Durum böyle olunca;
-Kaldığı yerden devam etsin,
-Olduğu gibi tescil edilsin,
-İptal edilsin, seneye yeniden başlasın,
-Küme düşme kaldırılsın, şampiyon play off ile belirlensin,
diyenler olmak üzere ortaya değişik fikirler atılıyor.
Fakat şimdiden bu kararı verebilmek zannedildiği kadar kolay değildir. Her şeyden önce ligin 1.ve 2. Sırasını Trabzonspor ve Başakşehir paylaştığı için olduğu gibi tescil etmek pek olası gözükmüyor. Şayet bu sıralamayı İstanbul takımları paylaşmış olsaydı bu kararı almakta hiç zorlanmazlardı. Herkes Play Off oynamanın mantıklı olacağını söylüyor. Bu ihtimalde çok zor gözüküyor. Süper ligi ve bir de TFF 1.ligin sıralamasına bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.
Kısacası herkesin atladığı bir husus var. Buna yön verecek olan tek şey virüs salgının yayılma hızı ve UEFA'nın alacağı kararlar da etkili olacaktır. Sizler istediğiniz kadar şampiyon belirleyin diğer Avrupa ligleri bu sene yok sayılırsa-ki- böyle bir ihtimal var. O zaman şampiyonu belirlemenin anlamı kalmaz. O zaman Avrupa'da bizi kim ve hangi yılın şampiyonu temsil edecek soruları sorulur. Biraz dünya futbolundaki gündemi takip edenler varsa şu an Avrupa futbolu bir krizin eşiğine geldi. Büyük kulüpler giden yayın ve seyirci gelirleri olmadığı için futbolcularından indirim istemeye başladılar. 31 Mayıs'ta sözleşmesi biten futbolcuların durumu ne olacak. Maç oynanmadığı için yayın geliri ve seyirci geliri olmayan kulüpler futbolcularına neyin karşılığında ödeme yapacaklar. Kısacası şu an için ortaya atılan hiçbir iddia doğru olmaz. Nihai kararı ancak ve ancak Korona COVİD-19 virüsünün yayılma hızı karar verir. O nedenle bir an önce tüm dünyayı etkileyen salgının sona ermesi hepimizin en büyük dileğidir. Çünkü sağlıklı olmayı ve özgürce yeniden sokaklarda gezmenin tadına hep birlikte varırız.
**** **** **** ****
Yazımızın bu bölümünü herkesin merakla kafasındaki Eskişehirspor'la olan bağlantısını merak edenlerin sorularına cevap vermeye çalışarak devam edelim. Doğal olarak küme düşmenin kaldırılması Eskişehirspor'un avantajına gibi gözükse de, mevcut şartlarda bu ancak düşmemizi sadece bir yıl erteler. Transferi açamadığımız takdirde hiç bir anlam ifade etmez. O nedenle böyle ihtimal çok zayıf olsa da, şayet gerçekleşirse şehrin transfer açmaya kanalize olması gerekir. Başkan Mustafa Akgören'in küme düşme kaldırılsa bile biz Pinto'dan küme düşeriz diyorsa hiç durmasınlar istifa etsinler. Küme düşme kaldırılır da, bu işin altından kalkamayacaklarsa göreve devam etmeyip, hemen kongre kararı alsınlar. Yoksa mevcut yönetim Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt'un 'kimse dillendirmiyor ama ben söyleyeyim şehirde 'Yeni Eskişehirspor' kurulması gibi planlar konuşuluyor ' sözünün arkasında bunun önünü açanlar olarak gözükeceklerdir.
Uzun lafın kısası Pinto dosyası hata götürmeyen bir dosyadır. Bunun en kısa sürede gündemden düşürülmesi artık zorunlu hale gelmiştir.