Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı atamalardan biri daha 'usulsüz' bulunarak yargı tarafından iptal edildi. Üstelik 'yanlış hesap' tam 7 yıl sonra yargıdan döndü.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, MEB'in sözlü sınav yani mülakat puanına göre yaptığı 1709 şube müdürü atamasını usulsüz bularak iptal etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'mülakat sever(!)' yönetim anlayışının düştüğü durumlar üzücü ve endişe verici boyutlara ulaştı.

Daha geçen hafta 2017 yılında mülakatlara dayalı olarak yapılan Bakanlık Maarif Müfettişi atamaları ile ilgili tüm işlemler iptal edilmişti. Teftiş sistemindeki kaos devam ederken bu kez de Türkiye genelinde şube müdürlüğü koltuğunda 7 yıldır oturan 1709 şube müdürü mahkeme kararıyla koltuklarından kalkacak.

7 YILDIR GÖREV YAPIYORLAR…

MEB,12 Ekim 2013 tarihinde 'Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 21. Maddesini' acilen değiştirdi ve ardından 29 Aralık 2013 tarihinde yazılı sınav yaptı. Sınava yaklaşık 40.000 kişi girdi. 70 puan barajını aşan 5900 kişi sınavı kazandı.

Yazılı sınav barajını aşan 5900 kişi 10-28 Şubat 2014 tarihleri arasında mülakata alındı. Mülakata alınanlardan 3287 kişi mülakat barajını (!) aşarak tercihte bulunmaya hak kazandı. Ancak MEB,16 Nisan 2014 günü 1709 kişinin 'sözlü sınav puanı sırası esas alınarak' şube müdürü olarak atandığını açıkladı.

Eğitimciler, 'sadece sözlü sınav puanları esas alınarak yapılacak atamalara ilişkin yönetmelik düzenlemesinin iptali' için yargıya başvurdular. Danıştay 2. Dairesi bu madde ile ilgi düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Ancak MEB yargı kararını uygulamadı ve atama işlemlerine devam ederek 1709 kişiyi şube müdürü olarak göreve başlattı. Bunun üzerine 1709 şube müdürü atamasının iptali için de dava açıldı.

Dava sonunda, Ankara 7. İdare Mahkemesi 1709 şube müdürü atamasının iptali yönünde karar aldı. Kararı Danıştay 2. Dairesi de onayladı. Ancak bu kararlar da uygulanmadı.

'PEHLİVAN TEFRİKASI' GİBİ!..

Yargı süreci devam ederken MEB, 'Şube müdürlüğü atamalarının yazılı ve sözlü puanlarının aritmetik ortalaması alınarak yapılması' yönünde düzenlemeler yaptı ancak 1709 şube müdürünün atamalarının iptaline yanaşmadı.

'Pehlivan tefrikasına' dönen ve çok sayıda yargı kararı ile daha da karmaşık hale gelen durumun netleşmesi için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na başvuruldu. Kurul 'Bu düzenlemeden etkilenenlerin tümünün yeniden değerlendirmesi gerektiği' yönünde önemli bir karar verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararından sonra MEB'e yazılı başvuruda bulunan eğitimciler, mahkeme kararları doğrultusunda 1709 şube müdürü atamasının iptal edilmesini ve yeniden değerlendirilme yapılmasını talep ettiler. Ancak, MEB 2014 yılından beri sürdürdüğü inatçı tutumunu yine devam ettirdi ve taleplere yasal süre içerisinde cevap vermedi. Bunun üzerine konu tekrar yargıya taşındı ve nihayet Ankara 6. İdare Mahkemesinin 11.03.2021 tarihli kararı ile '7 yıldır görev yapan' 1709 şube müdürü atamasının yürütmesi tamamen durduruldu.

Şimdi herkes merak ediyor; 'bu pirincin taşı nasıl ayıklanacak'?...

1709'LUKLAR ESKİŞEHİR'DE DE VAR!..

1709 şube müdürü Türkiye'nin birçok ilinde 'diken üzerinde oturarak' tam 7 yıl boyunca üst düzey eğitim yöneticiliği yapmaya çalıştılar. Hatta bazıları bu sürede İl Milli Eğitim Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü bile oldular. Konunun mağdurları ise yıllardır her gün hak ve hukukun uygulanmasını beklemekten asıl işlerine kendilerini tam olarak veremediler.

Bunca zaman sonra ortaya çıkan bu karmaşanın sorumlusu ne atananlar ne de mağdur edilenler değil, 'mülakat severler' ve yargı kararlarını yıllardır uygulamaktan kaçınanlardır. Bu durumun ceremesini çekenler ise bellidir…

Başta çocuklarımız ve öğretmenlerimiz olmak üzere hiç birimiz bu anlayışla yönetilmeyi hak etmiyoruz…