Yerel seçimlere giderken Eskişehir ilçe ve Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarına baktığımızda adayların karizma ve politik geçmişlerinin başarılarının ve işin ehli olmalarının çok önem arz ettiğini ve seçimin sonucunu belirleyeceğini görüyoruz.

Yakından takip edebildiklerim kadarıyla Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum yeniden kazanmaya en yakın aday, 5 yıllık başkanlığı dönemindeki başarısı, özellikle köylerdeki hizmetleri onu tekrar göreve getirecek.

Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Gürler de kazanmaya en yakın aday, Alpu Belediyesinin borçlarını kapatıp yeniden belediyeyi kurumsal ve hizmet edilebilir hale getirmesi, belediyenin itibarını tekrar “güvenilir” hale getirmesi ve dürüstlüğü onu yeniden şanslı kılıyor.

Odunpazarı’nda Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’a baktığımızda,

10 yıldır belediye başkanı. 10 yılda kamu ihtiyaçlarına yönelik epey yatırım gerçekleştirmesi onu halkçı, solcu, devrimci başkan Kazım Kurt olarak tanınmasına ve bilinmesine neden oldu.
Kazım Kurt, şehirde politikayı ve siyaseti bilen bir belediye başkanı olarak, politik tavırları ve siyaset etme biçimi ile her zaman gündemde oldu. Onun bu tavrı ve tecrübesi, garip olaylara rağmen ona tekrar başkanlık yolunu açacak.

Tepebaşı’ında ise başkanlık yine tartışmasız Ahmet Ataç’ın olacak. 20 yılda çok işler yaptı, elini sıkmadığı, kucaklaşmadığı insan kalmamıştır bu güne kadar. Ahmet Ataç belki de en rahat seçim dönemi sonunda, yenilenen, yenilenmiş politik kadrosu ile tekrar başkanlık koltuğuna oturacak.

Gelelim işin anası olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Avukat Ayşe Ünlüce’ye.

Neden anası dedim?

Çünkü Ayşe Ünlüce, tüm ilin belediye başkanı olarak, aynı zamanda tüm belediye başkanlarının da başkanı olacak.

Ayrıca, Eskişehir ile ilgili en önemli kararlar Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde alınacak.

25 yıllık Büyükerşen döneminden sonra burada başkanlık yapmak her yiğidin harcı değil!

Ayşe Ünlüce bunu biliyordu zaten, ona bu cesareti veren uzun yıllar Yılmaz Büyükerşen ile çalışmış olması ve bizzat işin içinde olması.

Ayşe Ünlüce hâkimlik, avukatlık, STK görevleri ve üst düzey yöneticiliğinin yanında, eşi rahmetli Aydın Ünlüce nedeniyle de siyasete uzak biri değil. Ancak bildiğimiz siyasetçilere de pek benzemiyor.

Çünkü “siyaset etme” tarzına yeni bir zariflik yeni bir incelik, doğru ve güven veren üslup getirdiği çok net belli oluyor.

Bu yeni “siyaset etme” tavrı umarım tüm Türkiye’de diğer siyasetçilere de örnek olur.

Politika ve “siyaset etme” becerisinin altında yazımın başında belirttiğim üzere, karizma, başarı, düzgün ve doğru politik geçmiş yatar.

Eğer, politik geçmişinizde arıza varsa, doğru ve güven veren hiçbir politik deneyiminiz yoksa “siyaset etme” yani, “yönetme” konusunda bir başarınız yoksa, üstelik hiçbir karizmanız (çekim gücü-etkileyici) yok ise, “siyaset edemez” yani yönetemezsiniz.

Tabi burada işin içinde, “yönetmek ve yönetimin başı” olunca kendine has bir de karizmanız olması lazım.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Avukat Ayşe Ünlüce’de;

Kendine has bir karizma var, yani siyasete getirdiği yeni ve temiz bir üslupla, etkileyici ve çekim gücüne sahip,

Sivil toplum kuruluşlarında görev almış,

Siyasi kirliliği hiç yok,

Yalan söylediği hiç duyulmamış,

Adı para pul işleriyle hiç anılmamış,

Sonuçta güven duyulan bir insan.

Memleketin bu şartlarında böyle bir başkan adayı da Eskişehir’e nasip oldu, Eskişehir halkı da bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir.

Hani bazı fırsatlar insanın eline bir kere geçermiş,

Bu seçimde de Ayşe Ünlüce, Eskişehir seçmeni için en iyi fırsat,

Değilse, Cumhuriyet kenti Eskişehir ile böyle bir Cumhuriyet kadınının yolu bir daha kesişmeyebilir!