'TÜRKİYE'NİN DÜZENİ' VE DOĞAN AVCIOĞLU…
Türk edebiyatının usta isimlerinin yazdığı, okuduğu, kütüphanelerinde tuttuğu kitapları, Eskişehirliler ile buluşturan Odunpazarı Belediyesi, o kitaplıklardan müzeler kuruyor; usta isimleri bu müze/ kütüphanelerde yaşatıyor.
Odunpazarı Belediyesi'nin tarihi konakları restore ederek geçen gün açılışını yaptığı kütüphane ile adını yaşatacağı isimlerden biri de Türkiye'nin en üretken aydınlarından Doğan Avcıoğlu oldu.
Odunpazarı'nda 'Taş Bina' olarak bilinen konağı restore ederek kütüphane haline getiren Odunpazarı Belediyesi, bu kütüphanede Doğan Avcıoğlu'nun eserlerini ve arşivini sergilemeye başladı. Ayrıca, Odunpazarı Belediyesi ve bir yayınevi tarafından her yıl Sosyal Bilimler alanında 3 eserin ödüllendirileceği 'Doğan Avcıoğlu Ödüllerinin' ilki gerçekleştirildi.
Ödül töreni öncesi yapılan ve Uluç Gürkan, Ercan Karakaş gibi değerli isimlerin de katıldığı panel gerçekten izlenmeye değerdi.
'MİLLİ DEMOKRATİK DEVRİM!..'
1969 yılı başlarında Türkiye Solu'ndaki hareketliliğin merkezi Ankara'ya kaymıştı. Bu dönemde, 'Sol/Sosyalist/ Devrimci' gençliğin izlediği ve etkilendiği düşünürlerin başında Mihri Belli, Hikmet Kıvılcımlı, Behice Boran ve Doğan Avcıoğlu geliyordu.
İlk döneminde, Sosyalizm'e ilgi duyan üniversite öğrencileri arasında büyük heyecan yaratan TİP (Türkiye İşçi Partisi), zamanla bu desteğini yitirdi ve kendi içinden doğan gençlik muhalefetinin MDD (Milli Demokratik Devrim) saflarına geçmesini önleyemedi.
1969'dan itibaren Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) /Devrimci Gençlik Federasyonu (DEV-GENÇ), Milli Demokratik Devrim hareketinin örgütsel gücü haline geldi.
Bu süreçte Doğan Avcıoğlu'nun 'Kemalist Devrim' kazanımlarını savunan ve bunu bir ileriye taşımayı hedefleyen görüşleri geniş taraftar topluyordu…
'YÖN VE DEVRİM!..'
Doğan Avcıoğlu, kitapları ve dergileri ile bir döneme damgasını vuran, Türkiye'nin en yurtsever aydınlarından olduğu gibi; Cumhuriyet'in ilerici birikimlerinin bir temsilcisiydi.
Avcıoğlu,1961 yılında yayımladığı 'Yön Dergisi' ile büyük bir aydın hareketinin öncüsü ve taşıyıcısı oldu.
'Kemalist Sol' çizgideki Yön Dergisi'nin, Cumhuriyet Devrimleri'nin kazanımlarını savunan
ilk sayısı için hazırlanan Yön Bildirgesi ülkenin siyasal tarihinin en önemli aydın çıkışlarındandır. Doğan Avcıoğlu,1969'da çıkarmaya başladığı haftalık Devrim Dergisi'nde; 'Yön arayıştı; şimdi
yönün ne olduğu bellidir; O yön Devrim'dir. Devrim, Kemalist aydınların ve Kemalist genç
subayların yol göstericiliğinde Milli Demokratik Devrim olarak gerçekleştirilebilir' düşüncesini savunurken;'Gericiliğin, Türkiye'deki egemen sınıfların ve emperyalizmin temel tercihlerinden biri olduğunu' her fırsatta söylüyor, yazıyordu.
'TÜRKİYE'NİN DÜZENİ…'
Doğan Avcıoğlu'nun 1968'de yayımladığı 'Türkiye'nin Düzeni- Dün Bugün Yarın' kitabı yalnız
Sol/Sosyalist/ Devrimci' gençlerin değil Kemalist subayların da elinden düşürmediği kitaplardan biri olmuştu. Doğan Avcıoğlu'nun, 'Türkiye'nin Düzeni–Dün Bugün Yarın' adlı başyapıtı ile Milli Kurtuluş Tarihi serisi alanlarında hala güncelliğini koruyan en kapsamlı eserlerdendir.
BELEDİYE KÜTÜPHANE AÇAR MI?
Bir belediye neden Ataol Behramoğlu, Doğan Avcıoğlu, Doğan Yurdakul gibi aydın sanatçıların adını ve arşivini taşıyan müze/kütüphaneler açar?
Bu sorunun yanıtını 'Devrimci, Halkçı ve Solcu Başkan' Kazım Kurt, müze/kütüphanenin açılışında çok güzel açıkladı;
'Sanatçı, bilim insanı eğer Türkiye için bir şeyler yazmış, çizmişse onun karşılığını vermek,
okuyanlar için, aydınlar için bir görevdir. Biz de yok olmak üzere olan, alın teriyle, göz nuruyla hazırlanmış eserlerin yeni kuşaklara aktarılmasını bir görev diye düşünüyoruz. Arşiv depoda durduğunda bir işe yaramaz. Geleceğimizin kültürel yaşamına bunları aktarmaya
çalışarak, kültür turizmine de ciddi bir katkı olacağını düşünüyoruz.'
TEŞEKKÜRLER…
68 Kuşağı Devrimcilerinin (hatta artık sağ görüşlülerin de…) yapıtlarını okuduğu, dinlediği, etkilendiği Türkiye sevdalısı 'Kemalist Devrimci' bir bilgenin, unutulduğunu sandığımız anda kendine en yakışan biçimde Eskişehir'de anımsanması doğrusu hepimizi çok sevindirdi. Başta Kazım Kurt olmak üzere, Odunpazarı'nda bu güzel projeleri düşünenleri ve gerçekleşmesinde emeği geçenleri yürekten kutluyorum.