Kentimizin tek bilim sanat merkezi olma özelliğini taşıyan Emine-Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğüne yapılan değerlendirme sonrasında 'en yüksek puanı alan Doktor ünvanlı kadın eğitim yöneticisi' görevlendirildi. Dr. Fatma Nur Çoban 'bileğinin hakkıyla' kentimizde üstün zekalı öğrencilerin eğitim gördüğü bu önemli kurumun müdürü oldu. İki yıldır bu kurumda müdür yardımcısı olarak görev yapan Fatma Hanım; Lisans eğitimini ESOGÜ'de derece ile tamamladı. Başarı kriterlerinin esas ve puanlamanın yüksek olduğu burs programı TÜBİTAK 2211 (Bilim İnsanı Destek Programı) ile yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde; doktora eğitimini Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Kurumunda 'TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında' farklı içeriklerdeki '4004-4005-4006 destek kodlu çok sayıdaki projede' danışmanlık, eğitmenlik ve uzmanlık görevlerinde bulundu. Dr. Fatma Nur Çoban alanındaki çalışmaları ile 'Fark Yaratan Öğretmenler' kapsamında Eskişehir'i temsilen 'Cumhurbaşkanlığı Öğretmenler Günü 2015 Resepsiyonu'nda da davetliler arasında yerini aldı. Çoban'ın özellikle 'üst düzey düşünme becerilerini içeren etkinlik tasarımı, özel yeteneklilerin eğitimi, eğitimde yenilikçi yaklaşımlar ve bilim sanat merkezlerinin geliştirilmesi üzerine ulusal/uluslararası alanda yayınları' bulunuyor. Dr. Çoban; kurumunda 'Sayıların Dansı-2017' (TÜBİTAK-4004) ve Eskişehir'de üniversite dışı bir kuruluş olarak ilke imza atmış bir proje olan 'Gelecek BİLSEMLE Gelecek: Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmenleri Teknoloji Eğitimi ve Uygulamaları-2018' (TÜBİTAK-4005) projelerinin de sahibi. Milli Eğitim Bakanlığı Hedef 2023'e projesinde de yer alan Dr. Çoban, bu kapsamda bakanlığa bağlı mahalli ve merkezi 'Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar' ve 'Okul Yöneticilerinin Mesleki Gelişim Programı' kapsamında eğitimler vermeye devam ediyor. Aynı zamanda Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK İş birliğinde gerçekleştirilen 'Özel Yetenekliler Öğretim Programı Geliştirme' çalışmalarında yer alan Dr. Fatma Nur Çoban' ın; başarılı bir öğretmenden başarılı bir yöneticiye uzanan meslek hayatında başarılarını Emine-Emir Şahbaz Bilim ve Sanat Merkezi'nde devam edecek. Çoban'a yeni görevinde başarılar diliyorum...
------------------------------------------------------
KADAVRASINI BAĞIŞLADI

2009-2014 yılları arasında 'AK Parti Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yapan emekli eğitimci Rasim Duru' öldükten sonra vücudunu 'tıp öğrencilerin eğitimleri için' kadavra olarak bağışladı. Uzun yıllardır 'aydın ve hümanist kişiliğiyle tanıdığım' Duru bu konuyla ilgili kendi sosyal paylaşım sitesinde yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; 'Akla ve bilime olan inancım,Tıp bilimine katkı vermek isteğim doğrultusunda vefatım sonrasında kadavra olarak kullanılmak üzere bedenimi Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesine bağışladım.' Uzmanlar, Tıp Fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın 'vazgeçilmez bir eğitim materyali olduğunu' belirtirlerken şu görüyleri dile getiriyorlar; 'Tıp eğitiminin temel taşlarından biri olan anatomide de birçok yenilikten yararlanılmaktadır. Ancak anatominin olmazsa olmazı insan bedeni üzerinde yapılan eğitimdir. Yüzyıllardır kadavra üzerinde çalışmalar yapılmaktadır ve henüz hiçbir teknolojik gelişme bu uygulamanın yerini tam olarak tutmamaktadır. Kaliteli bir anatomi eğitimi için en fazla 10 öğrencinin bir kadavra üzerinde çalışması uygundur. Ne yazık ki ülkemizde bu oran ideal olanın çok altındadır. Hatta bazı tıp fakültelerinde kadavra bulunmamaktadır. Gelişmiş ülkelerde kadavra halkın bağışları ile sağlanmakta olup, binlerce kişi bedenini eğitim ve bilimsel amaçlı tıp fakültelerine bağışlamaktadır. Bu, toplumların bilime olan inancının ve desteğinin oldukça önemli bir göstergesidir. Ne yazık ki, ülkemizde kadavra bağışı yok denecek kadar azdır. Türkiye'de yılda sadece 1-2 kişi kendini bağışlamaktadır. Bağışlanan bedenler üzerinde çalışmalar son derece katı tıp ahlakı çerçevesinde, gereken saygı gösterilerek yürütülmekte, daha sonrasında kişinin isteği doğrultusunda cenaze işlemleri yapılmaktadır.' Aldığı bu 'oldukça cesur ve insancıl karardan dolayı' Duru'yu kutluyorum. Duru gibi kadavrasını bağışlamak isteyenler ESOGÜTıp Fakültesine başvurabilir...
--------------------------------------
DİZİLERDE TOPLU TAŞIMANIN ADI YOK

Televizyonlarda ard arda çekilen yerli diziler ekranlarda yer alıyor. Reytingi yüksek olan diziler yıllarca sürerken, halkın ilgisini çekmeyenler 4-5 bölüm sonra yayından kalkıyor. Yayınlanan yerli dizilerde zenginler lüks otomobilleriyle bir yerlere giderken, fakirlerin ulaşım aracı olarak ticari taksileri kullandığını görüyoruz. Otobüs, dolmuş, metrobüs, metro, tramvay gibi toplu taşıma araçları nedense dizilerde yok. Gelişmiş ülkelerde çekilen dizilerde toplu taşıma teşvik edilirken, biz de neden yok sayılıyor? Ülkemizde dar gelirli vatandaşlar taksiyle değil, toplu taşıma araçlarıyla ulaşım yapıyorlar. Yani çekilen filmler halkın gerçekleriyle örtüşmüyor. Amerikan sinemalarında otobüslerde ve metrolarda aksiyon sahneleri çekilirken, bizimkiler lüks araçlarıyla suçlu kovalıyor. Son çekilen Türk dizilerinde toplu taşımanın adı yok!..
------------------------------------------
NOSTALJİ
BAŞKAN VE GENEL SEKRETER

Yıl: 1992. 27 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta dönemin Eskişehir Belediye Başkanı Selami Vardar, Genel Sekreter Aytaç Çınar, Belediye Asfalt Şefi Haydar Demir görülüyor. Selami Vardar 1973- 1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı, 1976-1978 ile 1992-1994 yılları arasında Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı yaptı. 1919 yılında Mihalıççık ilçesi Ahırözü köyünde doğan Vardar, İlköğrenimini Mihalıççık'ta, ortaokul ve liseyi Ankara da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümünden mezun oldu. 1942 yılında Eskişehir Ticaret Lisesine öğretmen olarak atandı. İki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Maliye Bakanlığında dokuz yıl hesap uzmanı olarak görev yaptı. Bu görevinden kendi isteği ile ayrılarak yeminli mali müşavir olarak çalışmaya başladı. Vardar özellikle 1989-1994 yılları arasında yaptığı Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir'de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir'in altyapı sorununu çözdü. O yıllarda altyapı çalışmaları nedeniyle haksız eleştiriler almıştı. O gün onu eleştirenler daha sonra Vardar'ın hakkını teslim etti. Eskişehir'in unutulmaz Belediye Başkanı merhum Selami Vardar 24 Ağustos 2001 tarihinde vefat etti. Eskişehirliler 'Selami Amca'larını ve onun hizmetlerini unutmayacak. Vardar döneminin Genel Sekreteri Aytaç Çınar Eskişehir siyasetinin deneyimli bir ismidir. Eskişehir'de SODEP'in kurucuları arasında yer alan Çınar, SHP ve CHP'de politika yaptı. Eskişehir siyasetini çok iyi bilen Çınar ile dört yıl önce yaptığım sohbette; 'Türkiye'nin 80 ilinde CHP'nin tek Genel Başkanı var. Sadece bir ilde CHP'nin iki genel başkanı var' demişti. Çınar bu sözlerle CHP'nin Eskişehir'deki ikinci genel başkanının Yılmaz Büyükerşen olduğunu vurgulamıştı.
------------------------------------------
FOTO ŞAKA

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen:
Sinan madem il başkanlığına bu kadar hevesliydin, milletvekili adaylığı için neden istifa edip gittin.
CHP eski İl Başkanı Sinan Özkar: Kazım Başkan beni seçilecek yere yazdırır diye istifa etmiştim. 5'nci sırada olacağımı bilsem istifa eder miydim?
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Sinan benim sayemde ilk beşe girdiğine sevinmen lazım. Ya arkanda ben olmasaydım, halin ne olurdu?
----------------------------------------
FIKRA
AFRİKA RULETİ

Bir Afrika ülkesinin Devlet Başkanı Rusya'ya Putin'e ziyarette bulunur. Resmi görüşmeler derken Rus ruletini öğrenir ve çok beğenir. Putin'e de kendi ülkesine geldiği zaman Afrika ruleti öğreteceğine söz verir. Bir zaman sonra Putin bu ülkeye gider. Resmi görüşmelerden sonra 'Sayın Başkanım, bana Afrika Ruleti öğreteceğinizi söylemiştiniz' der. Başkan: - Tabii Sayın Putin. Yanlarına 6 tane birbirinden güzel ve çıplak Afrikalı kız getirilir. Afrikalı Başkan: -İşte Sayın Putin, bu kızlardan seçtiğiniz bir tanesi size oral seks yapacak. Putin: -İyi ama bunun neresi Afrika ruleti ? Afrikalı Başkan: -Sayın Putin, bu kızlardan biri YAMYAM.