Yaşamın en temel ihtiyaçlarından olan bitkisel ürünlerin yetiştirildiği alanlarda, üretimdeki bitkilerle birlikte bulunması istenmeyen ve faydadan çok zararı olan bitkiler de bulunabilmektedir. 'Yabancı ot' olarak adlandırılan bu bitkilerin çoğu bulundukları yerin iklim ve toprak koşullarına iyi uyum sağlamış olduklarından, üretimi yapılmakta olan bitkilerle güçlü bir rekabete girebilmektedirler. Bu rekabet sonucu üretime alınmış bitkilerinin özellikle veriminde, bazı hallerde de kalitesinde ciddi miktarlarda azalmalar meydana gelmektedir. Yabancı otlarla yeterince mücadele edilmediğinde, yetiştirilmekte olan bitkinin cinsine, türüne ve çeşidine göre verimde %10-20 arasında değişen oranlarda düşmeler olabilmektedir.
Yabancı otlar bulundukları alanlarda üretime alınmış bitkilerle su, besin maddesi ve ışık bakımından rekabete girerler. Yabancı otların çoğunun kök sistemi geniş ve kuvvetlidir, derinlere iner, yaprakları da geniştir. Bu özellikleriyle yetiştirilmekte olan bitkilere karşı önemli bir üstünlük sağlarlar. Güçlü kök sistemleriyle topraktan yüksek miktarda su çeker ve kullanmadığı kısmını geniş yapraklarından terleme yoluyla dışarı atarak topraktan büyük miktarda su kaybına neden olurlar. Bazı yabancı otların topraktan kaldırdığı su miktarının, üretimi yapılan bazı bitkilere göre iki kat kadar fazla olabildiği belirlenmiştir. Topraktan su alımında üstün olan yabancı otlar, bu su içinde erimiş halde bulunan bitki besin maddelerinin alınmasında da doğal olarak daha üstün olmaktadır. Bir çalışmada, içinde bulunduğu tahıl bitkilerine kıyasla, yabancı otların topraktan iki kat kadar daha fazla fosfor ve potasyum ve bir kat daha fazla azot kaldırdığı belirlenmiştir. Bunun anlamı, bir yabancı ot bulunduğu yerde çevresinde bulunan tahıl bitkileri için verilmiş olan gübrenin de çoğunu alıyor, o bitkileri zayıflatıyor ve verimini, kalitesini düşürüyor demektir.
Yabancı otların, üretilmekte olan bitkilerle yaptığı diğer önemli bir rekabet de güneş ışığı içindir. Yabancı otların özellikle geniş yapraklı olanları birlikte bulundukları diğer bitkileri gölgeleyerek onların ışık almasını engeller ve daha az fotosentez yapmalarına neden olarak onları zayıflatır. Üretimdeki bitkilerden daha önce çimlenip çıkmış olan geniş yapraklı yabancı otlar, bunları çok fazla gölgeleyerek güçlü bir şekilde bastırır.
Yabancı otların üretilmekte olan bitkilere verdikleri zararlar sadece su, besin, ışık için rekabet ile sınırlı değildir. Bu otlar yetiştirilmekte olan bitkilere zarar veren çeşitli hastalıkların etmenlerine ve bazı zararlı böceklere konukçu olmaktadır. Diğer bir deyişle zarar verici etmenlere barınak olmakta, gıda sağlamakta ve mevsimden mevsime, yıldan yıla geçmelerini sağlamaktadır. Böylece hastalık ve zararlıların daha geniş alanlara yayılmasına, ekilen ürünlerde daha fazla kayıplar oluşmasına yol açmaktadır. Yabancı otlar gerek gölgeleme, gerekse yüksek düzeyde terleme etkisiyle toprak sıcaklığını düşürerek, mikroorganizmaların faaliyetlerini, dolayısıyla faydalarını azaltır, bitkilerin besin maddesi alımını olumsuz etkiler, çimlenme ve çıkışları geciktirerek sürgünlerin normalin üstünde bir süreyle topraktan bulaşan hastalıkların etmenlerinin ve zararlıların saldırısına uğrama olasılığını artırır. Bazı yabancı otlar, çıkardıkları salgılarla yakınında bulunan diğer bitkilerin büyüme ve gelişmesini engeller. Bazılarının ise köklerinin çürümesi sonucu ortaya çıkan kimyasal maddeler diğer bitkilerin gelişmesini engeller. Yabancı otların daha birçok zararları bulunmaktadır.
Eskişehir'de bu üretim yılında yaşadığımız iklim koşulları nedeniyle geniş alanlarda tahıl bitkilerinin çıkışlarında gecikmeler ve düşüklükler olmuştur. Çıkan bitkiler ise bir çok alanda bir ya da iki yapraklı durumda yani oldukça küçük boylu durumdadır ve kardeşlenmeye gelmemiş olduklarından kök gelişmeleri zayıftır. Bu durumdaki tahıl bitkilerine göre zor koşullara daha uyumlu ve rekabet gücü yüksek olan yabancı otlar daha hızlı büyüyüp gelişebilirler ve her biri yakınında olan tahıl bitkilerini bastırabilir, çok zayıflatabilir. Koşullar böyle giderse yabancı ot ilacı kullanmaktan çekinen üreticilerimiz de olacaktır. Hiç istemediğimiz böyle bir durumla karşılaşırsak, bu yıl tahılların verimine, kalitesine, biçer-döverin çalışmasına yabancı otların yapabileceği olumsuz etki bu yıl daha fazla olabilecektir. Gelecek yıl ise daha fazla ot çıkışı görülebilecektir.