Türk mutfağında hamur tatlıları, bölgesine göre farklı ürünler kullanılarak çeşitlenmekte ve bayramlarda, ikramlarda, yemek aralarında, menülerde, misafir ziyaretlerinde öne çıkmaktadır.

Hamur tatlılarımız; mayalı hamurdan hazırlananlar (lokma, şambaba vb.), hamuru pişirilerek yapılanlar (tulumba, hanım göbeği, vezir parmağı vb.), çırpılarak hazırlananlar ve kadayıf gibi çok fazla çeşitliliğe sahiptir. İrmik tatlısı, yoğurt tatlısı gibi farklı isimlerle anılan revani, yapımı kolay ve aynı zamanda lezzetli bir tatlıdır. Revani klasik olarak yumurta, şeker, un, yoğurt (veya süt), irmik ve yağ ile yapılmaktadır. Son yıllarda limonlu, portakallı, vişneli, haşhaşlı, havuçlu, cevizli, fıstıklı olarak da yapılmaktadır. Yağ konularak yapılırsa yağlı revani, süt konularak yapılırsa sütlü revani olarak adlandırılmaktadır. Revani, içine un, irmik konularak hazırlanıp, üzerine şerbet döküldüğü için kalorisi yüksek bir tatlıdır. Yapımında, yumurta şeker ile karıştırılmaktadır.

Güzel bir revani hamuru için şekerin yumurta ile çırpılarak iyice eritilmesi önemlidir. Yumurta revani yapımında temel bileşenlerden biri olup, nemlendirici, yapı oluşturucu ve gevşeklik verici olarak işlev görmektedir. Yumurta sarısı içindeki lesitin, su ile yağ arasındaki basıncı azaltarak yağın suyun içine girmesini sağlamaktadır. Yumurta akında olan proteinler ise kekin yapısını, hacmini, simetrik görünüşünü, yumuşaklığını, etkilemektedir. Yumurta revanide kabarma üzerine etkili olup, hacim artışı sağlamakta, keke gevrek durum kazandırmakta, besin öğesi ve lezzet katmaktadır. Yumurta revaninin güzelleşmesini sağlarken, insan sağlığı için çok gerekli olan protein içeriğini artırmakta, buna ilave olarak diğer besinlerden alınamayan D vitamini dahil bazı vitaminleri ve mineralleri sağlamaktadır. Süt ve yoğurt da revanide diğer ürünlerle aynı oranda yer alan bileşenlerdir.

Süt veya sulu yoğurt revanide nemin oluşmasına katkıda bulunurken, yumurtaya ilave olarak yüksek kaliteli hayvansal protein, B vitaminleri ve kalsiyum, fosfor gibi mineralleri de eklemektedir. Süt ve süt ürünlerinde eksik olan ve her yaştaki insan için çok önemli olan demir mineralini yumurta karşılamaktadır. Yağ genellikle evde yapılan revanilerde kullanılmakta ve kullanılan miktar değişmektedir. Yağlar; vücudumuzda beynin, kasların, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması, hormon üretimi, minerallerin vücutta gerekli yerlere taşınması, yağda eriyebilen A, D, E, K vitaminlerinin vücuda alınması için gereklidir.

Bu yüzden revaniye belli miktarda yağ koymak içine konulan malzemelerde bulunan vitamin ve minerallerin vücuda alınmasını artırmaktadır. Sıvı malzemeler karıştırıldıktan sonra, katı ve toz halde olan irmik, un, kabartma tozu karıştırılarak ilave edilir. Un ve irmik karbonhidratlarca zengin bir gıdalardır. Beyaz un; nişastaca zengin olup, bazı mineral, vitamin ve lif içeriği düşüktür, oysa içine konulan irmiğin karbonhidratları kompleks karbonhidrattır ve lif içeriği yüksek olup, una göre vitamin ve mineral içeriği daha zengindir. İrmik uzun süre tokluk hissi verir, kan şekerini hızlı yükseltmez. Lifler ile kolestrolü dengeler, beyaz unda bulunmayan vitamin ve mineralleri sağlarlar.

Revanideki un ve irmik bileşimi sağlık açısından da güzel bir kombinasyondur, ayrıca revaninin daha lezzetli ve daha yararlı olması için içine irmik ilavesi önemlidir. İrmik beyaz una göre bitkisel proteini daha yüksek olan makarnalık buğdaydan yapılmaktadır. Yumurta ve yoğurttan gelen hayvansal proteine ilave olarak, irmik ve unda bulunan bitkisel proteinler büyüme, gelişme, yaraların onarımı, çeşitli maddelerin sindirilebilmesi, enfeksiyonlara karşı koruma, zeka gelişimi için etkilidir. Revani şerbetli bir tatlıdır. Şerbetinin hazırlanmasında ve içinde şeker kullanılmaktadır. Şeker kek kısmının içinde kullanıldığında revani kekinin yapısını iyileştirmektedir.

Şerbetinin içine bazen meyve suları eklenmektedir. Bazı revaniler hazırlanırken içine haşhaş, portakal ve limon kabuğu ve havuç konulmaktadır. Haşhaşlı revani yapımında kullanılan mavi haşhaşın yağ içeriği daha düşük olup, protein içeriği yüksektir ve avi haşhaşta fazla olan triptofan, bir mutluluk hormonu olan serotonin üretiminde yer almakta, iştah ve uykunun düzenlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, revani için hem insana mutluluk verici hem de besleyici özelliğe sahiptir denilebilir. Haşhaşla yapılan revanide ise yağ bileşiminde eksikliği olan Omega 3 ve Omega 9 da alınabilmektedir. Vişneli revani, son yıllarda görülmektedir. Vişneli revanide, vişne bazen içine eklenmekte ve/veya şerbetinde vişne suyu kullanılmaktadır. Vişneli revani soğuk olarak yaz aylarında hararet giderme, zindelik ve ferahlık verme, vücut direncini artırma, uyku düzenini sağlamaya yardımcı olabilmektedir.  Yaşlanmayı geciktiren, kalp- damar hastalıklarına karşı koruyan, kas ağrılarında azalmaya yardımcı olan ve vişneye koyu rengini veren antosiyanin den dolayı revaninin besleyiciliği ve faydası artmaktadır.

Portakallı revanide, portakal kabuğu hamur yapımında içine konulmaktadır. Hücre yenilenmesini sağlayan, kolestrolü düşüren, cilt sağlığını koruyup, bağırsağı çalıştıran, metabolizmayı hızlandıran, mikropları temizleyip, bağışıklığı güçlendiren portakal kabuğu, bu faydaları yanında revaniye ayrı bir tat ve koku vermektedir. Şerbetinin içine konulan portakal suyu ise revanide eksikliği olan C vitaminin tamamlamaktadır. Yapılması oldukça kolay, ancak içeriğindeki un, irmik, şeker ile kalorisi yüksek olan bu tatlının klasik olanı yerine, daha çok meyveli olanı veya şerbetine meyve suyu konulanı tercih edilmelidir. Yerken üzerine tarçın serpilmesi veya Hindistan cevizi dökülmesi faydalı olmaktadır.  Üzerine veya arasına konulan muhallebi, krem şanti, krema veya kaymak vücuda yarayışlı olmasını artırırken, kalorisini de artırmaktadır.