Normalleşme süreci aşama aşama başladı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun da verdiği kararla 11 Mayıs Pazartesi itibariyle berber, kuaför ve AVM'ler açıldı. Salgının görüldüğü 11 Mart'tan bu yana eksikleri de olsa Türkiye süreci mümkün olduğunca iyi götürmeye çalıştı. Avrupa'daki rakamlara bakarsak Türkiye'deki rakamlar çok yüksek seviyelere çıkmadı neyse ki.
Çıkmadı ama şimdi başlayacak olan normalleşme süreci birçok insanı korkutuyor. Çünkü salgın tam anlamıyla ortadan kalkmış değil ve ikinci dalga endişesi her geçen gün artıyor. Çin'in Vuhan kentinde ise haftalar sonra tekrar bir vaka tespit edildi.
EN RİSKLİSİ AVM'LER
AVM'lerin açılmasına ilişkin sadece vatandaşların değil bilim insanlarının da kaygıları var. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'AVM kapalı ve havalandırmayla havalandırılan yerler ve havalandırmaların riski artırdığını da biliyoruz. Biz diyoruz ki, 1,5 metre ileriye gider virüs öksürerek, konuşarak, hapşırarak. Havalandırma bunu daha uzaklara götürebiliyor. En riskli ve en dikkat edilmesi gereken AVM'ler diye düşünüyorum' dedi.
HAFTA ORTASI GİDELİM
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, 'Alışverişe, pazar yerlerine, marketlere zorunlu değilse Pazartesi veya Cuma değil hafta ortalarında gidelim. Telaş etmeyelim, sabırlı olalım. Sırayla, sosyal mesafeyi koruyarak, birbirimize saygı göstererek hızlıca işimizi görelim. Vakit geçirmek için dışarıya çıkmayalım, keyif alışverişi yapmayalım. Sadece zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılamak için dışarıya çıkalım. Havalandırmanın iyi olmadığı, insan yoğunluğu fazla olan kapalı alanlardan kaçınalım' dedi.
AVM ÇALIŞANLARI İÇİN DE ZOR
İki bilim insanının da özellikle AVM'lerin açılmasına ilişkin kafalarında soru işaretleri olduğu aşikar. Çünkü hem kapalı ortamlar hem de insan yoğunluğunun yaşanma ihtimalinin olduğu mekanlar. Eminim sadece alışverişe gidenler değil saatlerce kapalı ortamda çalışmak zorunda olan, hiç tanımadığı insanların dokunduğu kıyafetleri, ürünleri düzeltmek zorunda kalacak olan çalışanlar da tedirginlik hissediyordur. Peki o zaman Bilim Kurulu Üyeleri özellikle AVM'lerin açılması noktasında yeterince direnç göstermiş midir?


ZORLA RAPOR ALDIRIYORLAR
Ekonomi alt üst oldu, insanlar işsiz kaldı, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde emekçilere zorla rapor aldırılmak istendiğini duyuyoruz. AVM'lerin açılması, normalleşme aşamaları bu kapsamda tartışılıyor. Dünya sadece sağlık açısından değil ekonomi açısından da etkilendi ve bu etki kolay kolay da ortadan kalmayacak gibi. Belki buna ilişkin Koronavirüs Ekonomi Kurulu da oluşturulabilirdi. Çünkü şu an sorunumuz önce sağlık sonra ekonomi.
'BENİ BU GÜZEL HAVALAR MAHVETTİ'
Kısacası havalar ısınmaya başladı, bayram da yaklaşıyor, yavaş yavaş başlayan 'normalleşme' süreci ki erken olduğunu düşünüyorum, kimseyi yanıltmasın. Çünkü ikinci dalgayı ne ekonomi kaldırır ne de vatandaşın ruh sağlığı. Orhan Veli Kanık, 'Beni bu güzel havalar mahvetti' diyor şiirinde. Aman bizi de bu güzel havalar mahvetmesin…