Bu soru geçmişte Fenerbahçe için çok söylenirdi, “Ne olacak bu Fenerbahçe’nin hali?” Sonra CHP için çok söylendi, “Ne olacak bu CHP’nin hali?”

Şimdi,

“Ne olacak bu emeklilerin hali?” diye herkesin dilinde.

Hemen söyleyelim,

Temmuz ayında yapılacak enflasyon artış zamları, normal şartlarda kök maaşlar üzerinden yapılacak.

O zaman ne olacak?

Bazı emeklilerin maaşında hiçbir değişiklik olmayacak!

Yani eline geçen para yine 10 bin lira olacak.

Nasıl mı?

Örneğin; kök maaşı 6 bin lira olup da 10 bin lira alan bir emekliyi ele alalım.

Temmuz ayında altı aylık enflasyon %25-30 civarında olacak,

6 bin liraya %30 enflasyon zammı yapılsa bile maaşı bin 800 lira artışla, 7 bin 800 lira olacak, 10 bine tamamlanacağı için, daha önce aldığı gibi yine 10 bin lira maaş almış olacak.

Aynı şekilde kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli de, %30 enflasyon zammı alsa dahi kök maaşı 10 bin 400 lira olacak, yani eline geçen maaş 400 lira artmış olacak.

Bu durumdaki emekli sayısını bilmemekle birlikte, bu durumda 6 milyon emeklinin olduğu konuşuluyor. Yani emeklilerin yarısına yakınının eline geçen maaşta hiçbir değişiklik olmayacak o zaman.

Aslında emekliler seçimlerden önce, emeklilerin maaşlarında yeni bir düzenleme ile artış yapılması için epey basın açıklamaları ve barışçıl sokak eylemleri yaptı. Ama iktidar, “emekliye zam yaparsam yatırım yapamam” diye bir itirafta bulundu ve seçim öncesi emekliyi adeta görmezden geldi.

Hal böyle olunca, emekliler de, sandıkta iktidara bir uyarı yaptı. Seçim sonuçlarında emeklilerin büyük rol oynadığı anlaşılınca şimdi, emekliler için Temmuzda yeni düzenlemeler yapılacağı yazılıp çizilmeye başlandı.

Örneğin, tüm emeklilere seyyanen bir zam, üzerine enflasyon farkı gibi,

Ya da, en düşük emekli maaşına asgari ücret düzeyine çekmek ve yine üstüne enflasyon farkını ilave etmek gibi.

Tüm emeklilere seyyanen 10-12 bin lira zam ve artı enflasyon farkı gibi.

Emeklilere nefes aldıracak böyle çözümler gerçekleşir mi şimdiden kestirmek mümkün değil.

Ama sonuçta öyle bir gerçek var ki, bu çözümlerin hepsi gelip geçici çözümlerdir.

Çünkü iktidar gerçek bir çözüm arıyorsa, önce önüne açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını koyacak ondan sonra bir düzenleme yapacak.

Neymiş rakamlar?

Maliyede ve yargıda örgütlü sendika, Büro Emekçileri Sendikası araştırma grubu, BESAR’ın verilerine göre, mayıs ayı rakamları şöyle;

Açlık sınırı, 24 bin 346 lira

Yoksulluk sınırı, 67 bin 733 lira

Bekâr bir çalışanın yaşam maliyeti, 29 bin 411 lira.

Hadi bu rakamlar üzerinden bir çalışma yapın, yapamıyorsunuz, o zaman başka çözümler de var.

Örneğin, en düşük emekli maaşını en düşük memur maaşı olan 35 bin lira civarına çekin, aynı oranı diğer emeklilere de uygulayın. Ardından TÜİK’e de doğru dürüst çalışma yapması konusunda uyarıda bulunun, rakamlar güvenilir olsun ve herkes hesap kitap yapabilsin.

Değilse bu işler, hiçbir iktidarın içinden çıkamayacağı arapsaçına döner.

Tüm Emeklilerin Sendikası alanlarda haklı talepleri için sesini duyurmaya çalışıyor, hemen hemen tüm Türkiye’de aynı anlarda, basın açıklamaları, imza stantları, bildiri dağıtımları yapıyor.

Ayrıca; emekliler bu haklı talepleri için Tüm Emeklilerin Sendikası olarak 25 Mayıs Cumartesi günü Türkiye’de 8 ayrı bölgede İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bursa, Mersin, Fatsa ve Burhaniye’de “Bu Maaşlarla Yaşanmaz” ve sendikal hakları için mitingler düzenliyor, iktidara uyarılarını tekrar ediyor. Tüm muhalefet partilerinin ve STK’ların katılacağı bu miting sonucunda, umarız ki iktidar bu seslere kulak verir.

Tabi bu arada CHP’de 26 Mayıs günü Ankara’da “Büyük Emekli Mitingi” düzenliyor. Tüm Emeklilerin Sendikası bu mitinge tam destek veriyor.

Tamam, Tüm Emeklilerin Sendikası ve diğer emekli sendikaları mitingler düzenleyerek, imza stantları ve bildiriler dağıtarak üzerine düşeni yaptı, CHP’de miting düzenleyerek iktidara uyarı yaptı diyelim.

Ancak iktidar bu seslere ne kadar kulak verecek!

Emeklilerin tüm bu çabalarına rağmen haklı taleplerinde hiçbir değişiklik olmuyorsa, o zaman görev muhalefet milletvekillerine düşüyor.

Ne yapmaları lazım?

Meclis’te daha etkin olabilirler, oturma eyleminden tutun da, emekliler için birçok eylem geliştirebilirler, bu onların emeklilerin hakları için ne kadar samimi olduklarını gösterir.

Onlar üstüne düşeni yapsınlar, Tüm Emeklilerin Sendikası da barışçıl eylemleri ile “iktidarı erken seçime zorlayacak” en etkin örgütlü sendika olarak üstüne düşeni, diğer emekli sendikaları ve STK’lar ile birlikte elinden geleni yapar.

Milletvekilleri de artık üstüne düşeni yapsınlar!

Değilse; 16 milyon emekli, insanca yaşanabilecek bir maaşa, rahata ve huzura kavuşmak için 4 yıl beklerken CHP de genel iktidar için 4 yıl bekler.

“Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber, Ya Hiçbirimiz”