Rekabet Kurumu, özel okullarda zam oranının belirlenmesinin ardından belirlenen oranın üzerinde zam yapanlara karşı harekete geçti.
Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre İstanbul, Ankara başta olmak üzere birçok ilde faaliyet gösteren bazı özel okulların 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırma karara bağlandı.
Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri görüşen Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak özel okullar hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
Karar sonrasında ilk etapta, İstanbul'daki 5 özel Fransız lisesi ile farklı illerdeki 8 özel okul hakkında soruşturma başlatıldı.
SORUŞTURMA NEDEN AÇILDI?
Rekabet Kurumu açılan soruşturmalarla ilgili açıklamasında; '4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. Maddesinin, rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran teşebbüsler arası anlaşmalar ve uyumlu eylemleri yasakladığı' belirtilirken, açılan soruşturmalar tamamlanmadan, adı geçen kurumların Kanun'u ihlal ettikleri ve mutlaka ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalacakları şeklinde yorumlanamayacağı da vurgulandı.
Soruşturma açılan özel okullar arasında eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 2002 yılında kurduğuözel okullar davar. Ziya Selçuk, Bakanlığı döneminde adı geçen okullardaki hisselerini devrettiğini açıklamıştı.
81 İL MERCEK ALTINDA!
Özel okulların farklı ücret uygulamalarından şikayetlerin giderek artmasıüzerine, tüm Türkiye'de mercek altına alınan özel okulların tek tek incelendiği ve rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran teşebbüsler arası anlaşmalar ve uyumlu eylemleri ile ortaya çıkan okullara da aynı incelemenin başlatılacağı öğrenildi.
NEOLMUŞTU?
Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl özel okul ücretlerine yapılacak artışı farklı bir uygulamayla belirledi.
Daha önce artış hesaplaması yapılırken 'Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi' oranları dikkate alınıyordu. Bu iki endeksin toplanıp ikiye bölünmesinden çıkan orana en fazla yüzde 5 ekleyip zam oranı hesaplanıyordu.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okul ücretlerine bu yıl yapılacak zammı açıklarken; 'MEB olarak bu sene bir değişikliğe gidiyoruz. Üretici fiyat endeksinden ziyade tüketici fiyat endeksini baz alacak şekilde 2023 yılı fiyatını belirleme kararı aldık. Hem 2023 yılındaki enflasyon beklentisinin düşük olması hem de velilerimizin bu süreçte desteklenmesi bağlamında, 2023 fiyatlarının yüzde 65 olarak belirlenmesi kararını aldık' dedi.
HİÇ KİMSE MUTLU DEĞİL!..
Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamaları ve belirlenen zam oranı özel okul patronlarının büyük bir çoğunluğunu tatmin etmedi. Patronlar, bu artış oranı ile özel okulların finansal zorluk yaşayacaklarını söylüyorlar.
Veliler ise işin yüzde 65 zam ile bitmediğini söylerken; eğitim ücretinin üzerine yemek,kırtasiye,kıyafet ve ulaşım gibi yan ödemelerin yüklendiğini özellikle yemek ve servis ücretlerine maliyetin çok üzerinde eklemeler yapılmasından şikayetçiler. MEB'in zam oranı artış kararı sadece eğitim ücreti kısmında geçerli.
Yemek, kitap, kıyafet fiyatlarındaBakanlığın üst limit koyma hakkı bulunmuyor.
Bu nedenle adı geçen kalemlerde velilerin önüne çok yüksek rakamlar çıkartılıyor.
Tüm bu hengame(!)arasında özel okullarda görev yapan öğretmenlerin ve çalışanlarınaldıkları ücretler, çalışma koşulları, özlük hakları ve yaşadıkları sorunlar ise arada kaynayıp gidiyor…