Cumhurbaşkanı ve 28.Dönem Milletvekili Seçimi'ne 30 günden azkaldı.
Her seçim öncesinde olduğu gibi aday listelerine yönelik tepkiler bu kez yine gündemde.
Eskişehir CHP seçmenleri ve Millet İttifakı Bileşenleri arasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda tam bir mutabakat var.
Kılıçdaroğlu büyük bir olasılıkla Eskişehir'den rekor düzeyde oy alacak.
Ancak,milletvekiliseçimlerinde atmosfer biraz daha farklı.
Geçen hafta açıklanan CHP milletvekili aday listesine yöneltilen eleştiriler ve sloganlarla(!) köpürtülen CHP'lilerin,Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) oy vermeleri için adeta bir kampanya yürütülüyor.
TİP'in adının yükselmesinde, agresif ya da daha doğru bir tanımla devrimci muhalefet tarzının yanı sıra, makul çizgiler dahilinde diğer muhalefet partileriyle beraber çalışabileceğini göstermesi önemli ölçüde etkili oldu. Bu durum en başta bizim gibi 68'li Devrimciler olmak üzere Türkiye Solu için sevindirici bir durumdur. Ancak,14 Mayıs seçimlerinin sıradan bir seçim olmasının ötesinde, demokrasimizin hatta Cumhuriyetimizin geleceğine kadar uzanan hassasiyetleri içinde barındıran bir süreç olacağı unutulmamalıdır.
OYLAR BOŞA GİDEBİLİR!..
14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimi'nde toplam oyuyla %7 barajını geçen bir ittifakın içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak. Ancak,İttifakın aldığı oy toplamı%7'yi geçse bile; milletvekili dağılımı, ittifak altında yer alan her bir partinin o seçim çevresinde aldığı oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. Yani ittifak olarak %7 barajını geçen partiler, her seçim bölgesi için gerekli oy oranına ulaşmadan, içinde bulunduğu ittifakın 'toplam oyundan' faydalanarak milletvekili çıkaramayacak.
KÜÇÜK PARTİLERİN ŞANSI…
2018 Milletvekili seçimlerinde Eskişehir'de seçime katılan partilerin oy dağılımına baktığımızda; 7 milletvekilinin 3'ünü kazanan AKP'nin 225 bin oy,2 milletvekili kazanan CHP'nin 188 bin oy,1 milletvekili kazanan İYİ Parti'nin 76 bin oy aldığını görüyoruz. Eskişehir'in 7'nci milletvekilliğini ise 57 bin oy ve İttifak desteği ile MHP kazandı.
Bu seçimde Eskişehir milletvekilli sayısı 6'ya düştü. 14 Mayıs 2023 seçimleri ile ilgili simülasyonlarda AKP ve CHP'nin 2'şer, İYİ Parti'nin 1 milletvekili çıkaracağı gözleniyor. Anketler ve simülasyonlar6'ncı milletvekilliğinin CHP,İYİ Parti ve AKP arasında gidip geldiğini gösteriyor.
Geçen seçimde İttifak destekli 57 bin oy ile 1 milletvekilliği kazanan MHP'nin bu kez kendi logosu ile gireceği seçimde 'aynı rakama yakın olsa bile' alacağı oyların Eskişehir seçim bölgesinde milletvekili çıkarmaya yetmeyeceği düşünülüyor.
Seçim sistemi koşullarından dolayı, Eskişehir'de en fazla %2-4'lere yaklaşan oranda oy alabileceği düşünülen Yeşil Sol Parti,TİP, MemleketPartisi oylarının kendilerine milletvekilliği kazandırma olasılığı çok zayıf.
MECLİS TABLOSU DA ÖNEMLİ
Cumhurbaşkanı seçimi birinci turda bitebilir. Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın adaylığı nedeniyle ikinci tura da kalabilir.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde; ilk turda belirlenmiş olan parlamento aritmetiği ikinci turda Cumhurbaşkanı seçimi için önemli bir dayanak oluşturacaktır. Birinci tur sırasında parlamento çoğunluğunu kazanan seçmenlere yönelik; 'Biz kazandık, ikinci turda Cumhurbaşkanı da bizden olsun ki parlamento ile uyumlu çalışabilsin' propagandası çok etkili olacaktır.
İster birinci ister ikinci turda kazanılan Cumhurbaşkanlığı,TBMM'de çoğunluk sağlanamadığı takdirde yeterince etkili bir makam olamayacaktır.
Yurttaşların kendi hür iradeleri ile istedikleri partilere oy vermeleri en doğal haklarıdır. Ancak küskünlük, kırgınlık gibi nedenlerle oylarını kendi Cumhurbaşkanı adaylarının partisi veya ittifakı dışında 'seçim bölgesi barajına' takılacak partilere yönelten yurttaşların oyları, TBMM aritmetiğine katkı vermeyeceği için, bir anlamda boşa gidebilir.
Bu nedenle 'Bir Oy Kılıçdaroğlu'na…' sloganını benimseyen CHP'lilerin 'her şeye rağmen'bu sloganı'Bir Oy da CHP'ye..' diye tamamlamaları daha doğru olmaz mı?