Mutluluk, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde, 'Tüm özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu.' olarak tanımlanıyor. Aslında özel ve göreceli bir kavram ama ülke boyutunda ortaya çıkan mutluluk farklılıklarını araştıran çalışmalarda ilginç bulgulara ulaşılıyor.
Bu çalışmalardan biri Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın yayımladığı uluslararası bir rapor, ikincisi de TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu)
hazırladığı 'yerli ve milli' bir rapor.
HANGİ ÜLKE DAHA MUTLU?
149 ülkeyi kapsayan ve insanların kendi yaşamları ile ilgili değerlendirmeleri baz alınarak ne kadar mutlu olduklarına göre sıralayan Dünya Mutluluk Raporu'nun 2021 yılı sonuçları açıklandı.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nın hazırladığı rapora göre Finlandiya, Danimarka, İsviçre ilk üç sıradaki yerlerini koruyor.
Raporda, hem mutluluk hem de başarılı salgın izleminde kilit faktörün 'gelir dağılımı adaleti ve kamu kurumlarına güven' olduğuna dikkat çekiliyor.
Türkiye'nin son yıllarda ekonomi, demokrasi, hukuk ve özgürlükler alanında verdiği görüntü, mutluluk dizinine de yansımış görünüyor;
2017'de 69, 2018'de 74, 2019'da 79, 2020'de 93. olan Türkiye, son mutluluk sıralamasında 149 ülke arasında 104. sırada yer alabilmiş. En geride Ruanda, Zimbabwe ve Afganistan yer alıyor.
Şimdi gelelim TÜİK Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na…
KİM MUTLU, KİM MUTSUZ?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın 2020 yılı sonuçlarını açıkladı. Araştırma verilerine göre Türkiye'de 18 yaş üstü bireylerde 2016'dan beri mutluluk düzeyinde kaydedilen gerileme 2020'de de devam etti. Mutlu olanların oranı yüzde 48,2'ye düştü.
TÜİK verilerine göre 2020'de kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 70,9 olurken bunu sırasıyla; yüzde 12,8 ile sevgi, yüzde 8,8 ile başarı, yüzde 4,6 ile para takip ediyor. Bu durum yaşantımızdaki önceliklerin salgın nedeniyle değiştiğini gösteriyor.
EN MUTLULAR 65 YAŞ VE ÜZERİ!...
Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 65 ve üzeri yaştakiler yüzde 57,7 ile en yüksek mutluluk oranının görüldüğü yaş grubu oldu.
Salgın döneminde 'itilen, kakılan, toplumdan adeta soyutlanan' grubun en mutlu yaş grubu olması ilk başta şaşırtıcı gibi görünüyor. Ancak uzmanlar bu sonucun bilimsel literatür ile uyumlu olduğunu belirtiyorlar.
En düşük mutluluk oranı ise yüzde 45,4 ile 35-44 yaş grubunda gözleniyor.
En mutsuz yaş grubunun önceki yıllara göre daha genç ve etkin nüfusa doğru iniş göstermesi üzerinde durulması gereken bir sonuç.
OKUDUKÇA MUTLULUK AZALIYOR!..
2020 TÜİK araştırmasına göre, Türkiye'de okul bitirmek her zaman mutluluk getirmiyor. Eğitim durumuna göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; en yüksek mutluluk oranı, yüzde 54,4 ile bir okul bitirmeyenlerde görülüyor. Bunu sırasıyla; yüzde 50,3 ile ilkokul mezunu, yüzde 46,8 ile lise ve dengi okul mezunu, yüzde 46,1 ile yükseköğretim mezunu bireyler takip ediyor.
Türkiye'de eğitim düzeyi arttıkça sosyoekonomik statü kazanma beklentisi de artıyor. Beklentilere zor ulaşılan ve yandaşlığın öne çıkıp liyakatin unutulduğu dönemlerde eğitimli insanların mutsuzluğu daha da artıyor.
TERCİH SİZİN!..
Yayımlanan bu raporlara bakarak ve soru cevap yaparak sözü bağlayalım; Yaşlı olup mutlu olmayı mı, genç olup mutsuz olmayı mı, fakir olup mutlu olmayı mı yoksa zengin olup mutsuz olmayı mı, üniversite bitirip mutsuz olmayı mı ya da hiç bir okul bitirmeyip mutlu olmayı mı tercih edersiniz?
Tercih size kalmış ama bana soracak olursanız; Ben '149 ülke arasında 104.olmayı hiç hak etmiyoruz, bizim de en az Finlandiya kadar mutlu olmaya hakkımız var' derim…